25 April 2018

Preț mic pentru grâul abia recoltat, în Sălaj

Filed under: Actualitatea Salajeana |

Fermierii din judeţul Sălaj estimează, pentru acest an, o producţie de grâu cu circa 20% mai bună ca cea de anul trecut, însă preţurile la care se vinde grâul în această perioadă sunt extrem de mici, de batjocură chiar. ”În acest an, în Sălaj s-au cultivat cu grâu aproximativ 5.750 ha, din care au fost recoltate 2.300 de hectare. După estimările noastre vom avea o producţie medie de peste 3.000 de kilograme le hectar, comparativ cu 2.500 de kilograme la hectar în 2012, adică o creştere de 20%. Au fost şi condiţii meteorologice mai bune”, a precizat Valentin Duca, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Sălaj. Potrivit acestuia, agricultorii care au respectat tehnologiile de cultură vor avea producţii de până la 4.000 de kilograme la hectar.
Reprezentantul DADR subliniază însă faptul că lipsa silozurilor din judeţ şi obligaţiile financiare ale cultivatorilor, determină vânzarea grâului la preţuri foarte mici.
”În ciuda recoltei bune, problema este cea a preţului cu care se vinde grâul.Dacă înainte de recoltare preţul era de 80-90 de bani pe kilogram şi în iarnă chiar de un leu pe kilogram, acum a scăzut la 65-70 de bani pentru un kilogram. În judeţ nu mai există spaţii de depozitare a recoltei, unii agricultori trebuie să plătească rate la bănci şi atunci sunt obligaţi să vândă grâul la preţuri foarte mici”, a adăugat Duca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *