Promovabilitate de aproape 58% la Bac

Filed under: Locale,Top News |

elevi-bac-satu-mare

Cu toate că în acest an ne puteam aştepta la un nou dezastru la bacalaureat, după rezultatele foarte slabe de la simulări, totuşi procentul de promovabilitate în judeţul Satu Mare a fost destul de bun, chiar peste media naţională. Astfel, în acest an, procentul de promovabilitate este de 57,81%, cu peste două procente peste media pe ţară care a fost de 55,65%, şi cu peste 17 procente mai mare decât anul trecut. Dacă la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” promovabilitatea a fost de aproape 100%, în schimb, la două licee tehnologice din judeţ promovabilitatea a fost zero.

Peste 80% la liceele teoretice
Promovabilitatea a fost neaşteptat de bună în acest an la examenele de bacalaureat în judeţul Satu Mare, după dezastrele din ultimii doi ani şi după rezultatele foarte slabe de la simulările care au avut loc în primăvară. Astfel, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, procentul de promovabilitate la Bac în judeţ a fost de 57,81%. Îmbucurător este şi faptul că promovabilitatea în judeţ este cu peste două procente mai mare faţă de media pe ţară, care a fost de 55,65%. Mai mult decât atât, faţă de anul trecut, când a fost înregistrat 40,75%, procentul de promovabilitate din acest an este mai mare cu peste 17 procente.

În acest an, examenele de bacalaureat au fost date diferenţiat pentru liceele cu profil teoretic, tehnologic şi vocaţional. Astfel, la liceele tehnologice promovabilitatea în judeţ a fost mult mai slabă, doar 29,75%, în timp ce la liceele vocaţionale procentul a fost de 63,99%. Demn de remarcat este însă faptul că la liceele teoretice, procentul de promovabilitate a fost de 80,8%. Nu mai puţin de 62,93% dintre candidaţii din seria curentă au reuşit să treacă cu brio peste primul mare examen al vieţii, în timp ce la candidaţii din seriile anterioare procentul de promovabilitate a fost mai mic, adică 48,46%.

Aproape 100% la CN “Mihai Eminescu”
În topul celor mai bune licee din judeţ în ceea ce priveşte promovabilitatea, pe primul loc se află CN “Mihai Eminescu”, cu o promovabilitate de 98,98%. Pe locul doi se situează Liceul Teoretic German, cu 97,92% promovabilitate, în timp ce poziţia a treia este ocupată de CN “Doamna Stanca”, cu 90,06%. La polul opus se află Colegiul Tehnic “Traian Vuia” Satu Mare, unde doar 4,88% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenele de Bac, în timp ce la Liceul Tehnologic Tarna Mare şi Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” Carei promovabilitatea a fost zero.

Din cei 2.709 candidaţi care au susţinut probele primei sesiuni a bacalaureatului din acest an, şase au reuşit să obţină media zece. Cinci dintre aceştia sunt de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, respectiv Teodora Andrişan, Romina Larisa Coţan, Claudia Manuela Donca, Oana Denisa Dumitru şi Teodora Petran, iar unul este de la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc” Satu Mare, respectiv Varga Csenge.

Procentul de reuşită la prima sesiune de bacalaureat din acest an ar mai putea să crească după ce vor fi corectate contestaţiile, care au fost depuse ieri între orele 12.00 şi 16.00. Acestea vor fi rezolvate în perioada 9-11 iulie, urmând ca în data de 12 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Florin Dura

2 Responses to Promovabilitate de aproape 58% la Bac

 1. Pentru cei cu media 10, burghezia noastra de merit ar putea asigura niste premii consistente, incurajând elitele sa ramâna in România. Altminteri, zguduirea din temelii a sistemului insemna o dezbatere nationala privind revenirea la examenul de intrare in facultate, renuntându-se la umflarea artificiala a importantei bacul. Liceanul care a citit 1001 carti n-are niciun avantaj fata de tocilar: http://www.scribd.com/doc/79004558/Camelian-Propinatiu-P...
  Este inacceptabil ca sistemul de invatamânt sa blocheze printr-un bac dur accesul la studii superioare pentru 50% din tineret. Printre sarcinile sistemului se afla si motivarea elevului sa invete! E vorba de greselile adultilor si de niste iezi ispasitori, un fel de mineriada.

  Camelian Propinatiu
  09/07/2013 at 11:03
  Reply

 2. Felicitari eminescienilor, elevi si profesori! Si acum demonstrati ca sunteti cei mai profesionisti din judetul nostru.

  Mirela H
  09/07/2013 at 15:34
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *