24 April 2018

Sătmăreni, dormiţi (ne)liniştiţi – DSP (nu) veghează asupra sănătăţii dumneavoastră!

Filed under: Locale,Top News |

dsp

După celebrele episoade de tristă amintire legate de toxiinfecţiile alimentare în masă de la restaurantul Romantic, un funcţionar public a ales să facă lumină în acest caz. Mai exact, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Marius Meghişan, care aduce în prim-plan informaţii vitale, clarificând, astfel, haosul din activitatea instituţiei pe care o reprezintă. De ce a fost posibil un al doilea episod de toxiinfecţie în masă la restaurantul Romantic, la nici 24 de ore de la producerea primului episod?! Răspunsul: “debandada totală” care macină din interior, de mai bine de trei ani, Direcţia de Sănătate Publică. Fără planuri de inspecţii, cu o delăsare cvasi-totală, astfel de episoade se pot repeta oricând, la orice oră. Se sesizează cineva?!

Un director acuză
Dincolo de faptul că este directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Marius Meghişan nu poate să îşi ascundă nemulţumirea, chiar frustrarea, vizavi de maniera în care este gestionată activitatea pe linie de inspecţie. De altfel, activitatea este un termen folosit impropriu, în condiţiile în care aceasta aproape că nici nu există. O spune chiar Marius Meghişan, un personaj care se autointitulează drept un răzvrătit: “Vreau să schimb ceva în acest sistem, vreau ca lucrurile să funcţioneze”. Fără să ridicăm statui gratuite, de numele său se leagă acreditarea laboratoarelor DSP. Dar cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, Marius Meghişan s-a trezit un fel de paria al sistemului. A plătit scump şi pentru că a îndrăznit să ceară “planuri serioase de inspecţii, căci pe partea de inspecţie se înregistrează disfuncţionalităţi majore”. Dar cum aceste inspecţii s-au făcut doar pe hârtie, au ajuns să plătească scump peste 70 de persoane, majoritatea copii, care au ajuns în spital cu toxiinfecţie alimentară după episoadele “Romantic”. Se sesizează cineva?!

Uite demisia, nu e demisia
Directorul interimar Dorina Dragoş-Guran, căci nu şi-a înaintat demisia scriptic, ci doar verbal, nu a putut fi contactată pentru a-şi preciza poziţia. În plină criză, din cele relatate de o angajată din secretariatul DSP, Dorina Dragoş-Guran a ales să plece în concediu. Mai exact, în străinătate. Persoana care îi ţine locul, respectiv Lidia Tămaş, se afla într-o deplasare în interes de serviciu tocmai în Bucureşti, aceeaşi secretară spunându-ne că ar fi bine să nu o deranjăm. Am încercat, telefonic, ce-i drept, dar nu am avut sorţi de izbândă. Revenind la Dorina Dragoş-Guran, considerându-se vinovată în cazul celor două episoade de toxiinfecţie în masă de la restaurantul Romantic, domnia sa şi-a înaintat demisia în urmă cu aproximativ trei săptămâni, într-o conferinţă de presă susţinută de prefectul Eugeniu Avram. Dar numai la nivel verbal, căci la nivelul Ministerului Sănătăţii nu a fost înregistrată nicio demisie. Lucru verificat, de altfel! Din câte se pare, cam aceasta este maniera de lucru în DSP. Multe vorbe şi cât mai puţine fapte!

DSP, casa nimănui
În sediul Direcţiei de Sănătate Publică poate să intre oricine, oricând. De acest lucru ne-am convins personal în cursul zilei de marţi. Deşi la ceea ce ar trebui să fie ghişeul de relaţii cu publicul, primul filtru de acces, stăteau la taclale două doamne trecute de prima tinereţe, niciuna nu s-a obosit să ne întrebe de sănătate. Dincolo de o privire lungă, plicticoasă, de parcă locul de muncă ar constitui o pedeapsă. La secretariatul serviciului am fost întâmpinaţi de o altă angajată, cu o atitudine la fel de anostă. Informaţiile pe care le-am dorit le-am scos cu forcepsul, fiind furnizate cu doar o jumătate de gură. Lucru şi mai grav, la doar câţiva paşi de laboratoarele DSP se fumează în draci! Fumul se poate tăia şi cu cuţitul în unele birouri. Şi vorbim aici despre Direcţia de Sănătate Publică! În cursul zilei de marţi, directorul interimar, mai nou (?) Lidia Tămaş, nici nu s-a sinchisit să stea de vorbă cu noi, expediindu-ne către directorul adjunct Marius Meghişan. O greşeală fatală! Nu de alta, dar aşa am reuşit să constatăm şi noi maniera în care se lucrează la DSP, instituţia care ar trebui să vegheze asupra sănătăţii sătmărenilor. Sau nu?!

Ciprian Bâtea

13 Responses to Sătmăreni, dormiţi (ne)liniştiţi – DSP (nu) veghează asupra sănătăţii dumneavoastră!

 1. articolul este tendentios si la comanda. trecind peste exagerarile si repetitiile din text va atrag atentia asupra unui lucru: scrieti catre sfirsit ca la DSP poate sa intre orticine si oricind. daca nu s-ar fi putut intra aia ar fi fost problema voastra, ca adica,. cum, nu se poate intra la DSP. sa fim serriosi. se vede cu ochiul librer ca-i material facut pe placul lui stef.

  cocojumbo
  10 iulie 2013 at 23:41
  Răspunde

 2. prea multe acuzatii ! probabil e putin pe dos

  Alfa
  11 iulie 2013 at 09:31
  Răspunde

 3. Nu mi se pare un articol la comanda, asta e realitatea si mi se pare foarte grav ca unii cred ca nu e real haosul din institutiile romanesti. Se pare ca totusi exista si oameni care chiar vor sa isi faca treaba si sa puna in ordine lucrurile, dar nu sunt lasati de mafia instalata de multi ani in sistemul romanesc!

  Mircea
  11 iulie 2013 at 10:36
  Răspunde

 4. medisan, acelasi individ care in urma cu ceva ani lipea noaptea la 12 afise electorale?..halal persoana de incredere v-ati gasit ca sa ponegriti dsp-ul..oare domnul meghisan cum a ajuns director adjunct?pe cine a pupat si lins in cur?

  andy
  11 iulie 2013 at 11:13
  Răspunde

  • sau cati bani a platit?

   corn
   11 iulie 2013 at 12:59
   Răspunde

   • Mai intrebati-l si de echipamentele de IT si telecomunicatii si despre prestatorul acestor sevicii.

    elevul
    12 iulie 2013 at 11:22
    Răspunde

 5. Acuzari nefondate

  Ionut
  11 iulie 2013 at 11:21
  Răspunde

 6. Meghisan: omul care la vechiul loc de munca aproape a fost batut de colegi, dupa ce, la fel ca acum, a reusit sa invrajbeasca colectivul. Un AROGANT si un om lipsit de scrupule. Vai de mama lui PDL-ist convertit la USL (Marian stie de catre cine, asa ca Mircea si Razvan aveti grija, hotul striga hotul!).
  DSP este o INSTITUTIE PUBLICA, platita din banii nostri, in care poate si are dreptul sa intre orice cetatean, stimabile reporter !
  Ca ceva e putred in DSP e clar, dar nu Meghisan e cel care va rezolva situatia (chiar, ia verificati vedeti contractele cu firma de paza si cu femeile de servici semnate de acesta, impreuna cu fostul director, sunt JAF la drumu mare).
  Verificati cam cat timp isi petrece la locul de munca acest "Dinu Paturica" al DSP si veti constata ca mai mult nu e, la fel ca ceilalti, iar cand este, ca si cum nu ar fi, ca doar la cearta si scandal ii sta capul.
  Cele doua doamne, care ziceti ca sunt plictisite, nu v-au intrebat ce doriti deoarece poate va cunosteau si, sa fim seriosi, daca va intrebau ceve, ce le spuneati? Ca sunteti ziaristi? Stiau si ele asta daca lucrau in institutie sau, poate, nu lucrau acolo si nu erau interesate.
  Despre laborator intrebati-l pe dl. Meghisan, poate va spune, cam cum sta cu sterilizarea, ca analizele facute acolo sunt de toata jena. Ar fi multe de discutat dar, poate, cu alta ocazie.

  Haiduc
  11 iulie 2013 at 13:01
  Răspunde

 7. Tipic romanilor… cand un om incearca sa faca ordine trebuie denigrat! Cei care lasa mafia sa isi faca jocurile sunt cei mai iubiti si apreciati! De aia suntem departe de tarile civilizate si se pare ca nu e nicio sansa sa ne apropiem! Din pacate unii nu isi vor depasii niciodata nivelul scazut de educatie, si mereu ii vor denigra pe cei mai buni ca ei!

  Mick
  11 iulie 2013 at 13:42
  Răspunde

 8. Multa lume deranjata de articolul asta :))))))))

  bogda
  11 iulie 2013 at 13:43
  Răspunde

 9. multi oameni deranjati de articolul asta :))))))))))

  bogda
  11 iulie 2013 at 13:53
  Răspunde

 10. Tipic romanilor! cand un om isi face treaba trebuie denigrat! iar cei care lasa mafia sa se desfasoare trebuie laudati ! Asta e motivul pentru care suntem departe de civilizatie si nici n-o sa ne apropiem prea curand!

  Mircea
  11 iulie 2013 at 14:15
  Răspunde

 11. nu vorbitzi ma si de bolnavii psihic de la pelesh cotroceni victoriei din parlamente primarii prefecturi si mondiale

  enosiretschi
  12 iulie 2013 at 19:38
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *