21 June 2018

Tabără de vară Tusvanyos

Filed under: Editorial |

A debutat în urmă cu 24 de ani sub semnul “împăcării istorice româno-maghiare”. Istoricul eveniment este organizat şi în acest an de fundaţia “Pro Minoritate” din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, sub îndrumarea Ligii Pro Europa şi a altor organizaţii publice şi private din România şi Ungaria, între care Consiliul Judeţean Harghita şi Ministerul Administraţiei Publice din Ungaria. Componenţa organizatorilor s-a schimbat de-a lungul anilor dar nici tematica şi atmosfera reuniunii nu mai are legătură cu trâmbiţata “împăcării istorice”.
Tabăra sau universitatea de vară Tusvanyos, aşa cum o alintă apropiaţii în încercarea de a sugera nivelul elevat şi valoarea educativă a dezbaterilor, are loc în perioada 23 – 28 iulie, la Băile Tuşnad din judeţul Harghita. Sloganul ales de organizatori pentru evenimentul din acest an este “Vremea noastră”. Dacă aş face un comentariu şi nu o simplă relatare ziaristică m-aş grăbi să întreb cine sunt cei cu vremea lor. Însă pe lista invitaţilor care vor lua cuvântul din partea formaţiunilor politice din România se regăsesc persoane doar de la PPMT şi CNMT. Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a subliniat faptul că succesul este dependent de momentul în care liderii politicii maghiare din Ardeal şi din Bazinul Carpatic vor ajunge la un numitor comun.

La fel, apoi, cum una dintre cele mai importante teme de dezbatere va fi reorganizarea administrativă a României, unii lideri ai CNMT au făcut cunoscut că “Vremea noastră” este un îndemn care în formă completă “A venit vremea noastră” este un mesaj transmis marcant, ca o părere comună a întregii comunităţi de naţionalitate maghiară împotriva iniţiativelor guvernamentale de la Bucureşti. S-a putut de asemenea afla că “până nu va fi autonomie şi universitate autonomă de stat în limba maghiară, până când procesul de retrocedare a bunurilor bisericeşti nu va fi încheiat în totalitate, “universitarii” de vară de la Tusvanyos vor repeta cu încăpăţânare şi cu voci afone acelaşi repertoriu pătimaş. Nici în anul acesta nu va lipsi europarlamentarul Laszlo Tokes, atras de asemenea teme ca musca de… magiun. Au fost invitaţi oaspeţi din Catalunia şi Finlanda, prietenii ştiu de ce! Delegaţia din Ungaria va fi numeroasă şi îl va avea în frunte pe premierul Viktor Orban. Eu, unul, sper să se afle cineva să-i reproşeze printre dinţi, aşa cum se cuvine, faptul că anul trecut, cu o zi înaintea referendumului pentru suspendarea lui Băsescu, a lansat un apel pentru minoritatea maghiară din România, îndemnând-o să nu se prezinte la vot. În sfidarea majorităţii românilor care nu au nevoie de sfaturi otrăvite. Nici de urzeli neîncetate, pritocite pe la reuniuni pătimaşe de vară, cum e cea de la Tusvanyos.

Voicu D. Rusu

4 Responses to Tabără de vară Tusvanyos

 1. Aceasta este o tabara paramilitara, care atenteaza la suveranitatea tarii…cum sa hotarasti tu minoritate reorganizarea administrativa a Romaniei, eventual ai o propunere…cred ca Procuratura si in special statul roman ar trebui sa se autosesizeze in vederea demararii unor anchete asupra capetelor infierbantate ale minoritatii maghiare.
  Este clar ca toate aceste actiuni iredentiste au un singur scop: TRANSILVANIA , daca se poate fara romani…

  ciprian
  27 July 2013 at 10:39
  Reply

  • Mai cipriane,mai pune-te cu burta un pic pe carte si studiaza,ca esti ramas in urma….Vad ca nu stii ce inseamna paramilitar.

   Pop Ioan
   28 July 2013 at 10:31
   Reply

 2. Aceasta este o tabara paramilitara, care atenteaza la suveranitatea tarii…cum sa hotarasti tu minoritate reorganizarea administrativa a Romaniei, eventual ai o propunere…cred ca Procuratura si in special statul roman ar trebui sa se autosesizeze in vederea demararii unor anchete asupra capetelor infierbantate ale minoritatii maghiare.

  ciprian
  27 July 2013 at 10:54
  Reply

 3. Draga ciprian, eu spun ca cel care face instigare impotriva poporului meu maghar trebuie anchetat urgent. Nazizmul este admis in EU ?

  Napole Ion
  28 July 2013 at 09:36
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *