Trafic de influenţă pentru un sediu în garaj

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer-marian


Senatorul independent Marian Valer a ajuns să-şi facă o firmă având sediul în garajul fostului său patron şi asociat Cristea Sorin. Acelaşi garaj a fost folosit ca sediu pentru fiţuica calomniatoare editată în mod clandestin de senator şi angajaţii biroului său parlamentar. Oferindu-i găzduire, omul de afaceri Cristea Sorin se revanşează faţă de senatorul independent Marian Valer pentru traficul de influenţă pe care l-a săvârşit, demnitarul intervenind în favoarea sa în lichidarea firmei Leda SA, la care omul de afaceri deţinea 95% din acţiuni. De altfel, în ultimul număr al fiţuicii sale, numitul Marian Valer l-a şi atacat pe lichidatorul firmei Leda SA. Alăturarea senatorului ratat cu omul de afaceri falimentar nu este deloc întâmplătoare. Sorin Cristea i-a fost şef şi partener de afaceri lui Marian Valer. De asemenea, amândoi au fost inculpaţi într-un dosar penal privind obţinerea de credite bancare cu acte false, provocând un prejudiciu de cel puţin 5,14 milioane dolari. Au scăpat amândoi basma curată datorită complicităţii unor foşti colegi din Procuratură a lui Marian Valer. Sătmărenii sunt tot mai curioşi ce va ieşi din această nouă asociere dintre Cristea şi Marian, înafară de mesele copioase şi băutura la discreţie.

Firmă nouă, adresă veche

Senatorul independent Marian Valer a redevenit întreprinzător privat. Împreună cu săgeata sa Bledea Mihai, fost redactor şef timp de trei zile şi peste trei jurnalişti la Gazeta de Nord Vest, au înfiinţat în 21 iunie firma Val MB Media SRL, având un capital social de 5.000 lei. Marian Valer deţine 60% din părţile sociale ale firmei, iar Bledea Mihai 40%, acesta din urmă ocupând şi funcţia de administrator. Lăsând la o parte înfiinţarea firmei, căci orice român are voie să-şi facă firmă dacă vrea şi are din ce, interesant este sediul declarat al firmei: strada George Coşbuc nr.60 din municipiul Satu Mare.

La aceeaşi adresă domiciliază omul de afaceri Cristea Sorin, fost patron şi fost asociat al senatorului independent Marian Valer. Omul de afaceri este cel care i-a permis numitului Marian Valer şi angajaţilor biroului său parlamentar, plătiţi cu toţii din bani publici, să editeze în clandestinitate o fiţuică calomniatoare la adresa adversarilor reali şi imaginari ai senatorului. Senatorul Marian Valer s-a şi revanşat imediat faţă de fostul său patron şi asociat. Acesta a început să publice în fiţuica sa rechizitoriul întocmit de Parchet pe numele unui lichidator judiciar, care a fost desemnat să se ocupe de lichidarea firmei Leda SA. Cristea Sorin deţine 95% din acţiunile firmei respective, intrată în faliment în 23 iunie 2001.

Trafic de influenţă la drumul mare
În ultimii doi ani, senatorul independent Marian Valer s-a implicat personal în acţiunile lichidatorului desemnat de instanţă, folosindu-şi influenţa de senator pentru a-l avantaja pe fostul său şef şi asociat Cristea Sorin. Pe baza informaţiilor cuprinse într-un articol comandat de senatorul Marian acum doi ani în paginile Gazetei de Nord-Vest, pe numele lichidatorului a fost întocmit un dosar penal pentru modul în care a gestionat o parte din bunurile societăţii falimentate. Instrumentarea dosarului a fost urmărită îndeaproape de senatorul Marian Valer. Acelaşi senator independent a intenţionat să pună presiune asupra judecătorului care superviza lichidarea societăţii Leda SA. Acestuia i s-a transmis voalat că în paginile Gazetei de Nord-Vest ar putea să apară o serie de articole legate de maşina luxoasă deţinută de fiul magistratului, care atunci abia atinsese vârsta majoratului. Judecătorul respectiv s-a prezentat imediat la biroul parlamentar al senatorului Marian, aflat la vremea respectivă la etajul 8 al Palatului Administrativ.

După această întâlnire cu numitul Valer Marian, atitudinea judecătorului s-a schimbat brusc. Acesta a aprobat imediat ca dosarul de lichidare a societăţii Leda SA să fie repartizat unui alt practician în insolvenţă. Întâmplător sau nu, noul lichidator a fost ţinta unei vaste campanii de presă dirijate de Marian Valer în perioada 2004-2005.

Presiuni reclamate de lichidator
Lichidatorul iniţial al societăţii Leda SA a denunţat în toamna anului trecut presiunile la care a fost supus. “S-au făcut presiuni asupra reprezentanţilor lichidatorului în vederea renunţării la judecata acţiunilor promovate, lăsându-li-se să înţeleagă că familia Cristea beneficiază de sprijinul DIICOT, datorită relaţiei pe care o au cu avocatul lor, şi susţinere politică din partea unui senator care, de-a lungul timpului, le-a acordat asistenţă juridică şi le este prieten apropiat. Presiuni au fost exercitate şi asupra reprezentanţilor autorităţilor locale, pentru a avea o anumită atitudine, dar reacţia acestora va fi analizată de organele abilitate”, a declarat la vremea respectivă lichidatorul în cauză. Întrucât senatorul Marian Valer era atunci pe cai mari, ocupând funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, organele abilitate nu s-au autosesizat în privinţa presiunilor denunţate de lichidator.

N-a scăpat de presiuni nici avocatul angajat de Cristea Sorin. Omul de afaceri l-a ameninţat în mod repetat că îl va reclama Baroului şi că îi va solicita returnarea onorariului pe motiv că nu s-a ocupat suficient de caz, iar DIICOT nu s-a autosesizat împotriva lichidatorului. Cristea profita de faptul că a încheiat contractul de asistenţă pe numele altei firme deţinute de familia sa, care nu avea nevoie de reprezentarea avocatului.

Un adevărat păienjeniş de firme
Legăturile dintre senatorul Marian Valer şi omul de afaceri Cristea Sorin sunt vechi de peste 20 de ani. Pe lângă faptul că ocupa funcţia de jurist al SC Leda SA, Marian Valer a ocupat şi funcţia de administrator al societăţii Larisa SRL Satu Mare, înfiinţată în 1991. Leda SA deţinea 50% din părţile sociale ale societăţii. Cristea Sorin şi Marian Valer au fost asociaţi şi în firma Unisam SRL, înfiinţată în 1991. Primul deţinea 15%, iar cel de-al doilea 10% din părţile sociale, ambii fiind şi administratori ai societăţii. Cei doi au fost asociaţi şi în firma Sidia SA, înfiinţată în 1994. Cristea deţinea 40% din părţile sociale, iar Marian 10%. Cei doi ocupau şi funcţiile de administratori ai firmei SC Sidia SA. Omul de afaceri Cristea Sorin şi actualul senator independent Marian Valer au fost asociaţi şi în firma SC NV Media SRL, înfiinţată în 1995, deţinând fiecare câte 10% din părţile sociale.

Complici la infracţiuni economice
De altfel, ambii au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii.

În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare.

N.R. Vom reveni asupra afacerilor derulate în trecut de cuplul Cristea-Marian şi vom dezvălui sătmărenilor ce datorii enorme au lăsat la bugetul de stat firmele în care fiecare dintre cei doi au fost acţionari sau administratori.

Alex Ohaha

One Response to Trafic de influenţă pentru un sediu în garaj

  1. Dupa ce l-ati pupat undeva tot timpul, acum varsati galeti de rahat asupra lui. Traiasca jurnalismul independent!

    calin1
    11/07/2013 at 15:21
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *