More

    Anul Nou Evreiesc, sărbătorit în Sălaj pe 4 septembrie

    Comunitatea Evreilor din Sălaj împreună cu preşedintele acesteia, Dan Has, are deosebita onoare să invite pe membrii acestei comunități, pe simpatizanți şi pe toți cei care doresc să participe în data de 4 septembrie 2013 (anul 5773 conform calendarului iudaic) la ceremonia organizată pentru a simboliza începutul Anului Nou pentru evreii de pretutindeni. Ne dorim ca în acest an să oferim celor care ne vor fi alături în Sinagoga din Șimleu Silvaniei şi care doresc să afle mai multe despre semnificația acestei mari sărbători câteva elemente şi aspecte specifice din tradiția şi religia evreiască. Ca urmare, în materialul următor puteți citi despre importanța şi obiceiurile legate de Anul Nou Evreiesc.
    Rosh Hashana (ebr. øàù äùðä) – Anul Nou Evreiesc este o sărbătoare de toamnă. Rugăciunile rostite la această mare sărbătoare sunt în mare parte dedicate recunoaşterii lui Dumnezeu ca Rege şi Judecător asupra oamenilor, pentru că numai cu această recunoaştere putem începe căinţa: “…este obligatoriu a se spune cele optsprezece binecuvântări (rugăciuni speciale)”. Mai mult, există diverse obiceiuri care sunt menite să îndrepte atenţia înspre scopul sărbătorii. Cel mai important obicei este suflatul din Şofar. Legile din Mişna stipulează faptul că orice corn de animal (berbec, antilopă), exceptând pe cel de vacă, poate fi folosit ca Şofar de Rosh Hashana. Unul din motivele pentru care cornul de vacă este interzis este în legătură cu viţelul de aur. Într-o perioadă mai târzie, cornul de berbec a fost preferat pentru a chema comunitatea la slujbă. Este considerat o onoare a se folosi un Şofar curbat ca simbol al omului aplecat în faţa lui Dumnezeu.
    Ca atare, sunetul Şofarului are menirea să atragă atenţia asupra faptului că Rosh Hashana se apropie, trebuie să amintească oamenilor să se întoarcă la Dumnezeu. După cum a spus Maimonide, sunetele de Şofar spun în mod metaforic : “Treziţi-vă din somn voi cei care dormiţi şi voi care moţăiţi; analizaţi-vă acţiunile şi întoarceţi-vă cu căinţă.” Şofarul sună în trei feluri diferite: Tekiah – un sunet prelung, Shevarim – trei sunete scurte şi Teruah – nouă sunete foarte rapide şi foarte scurte. Diferitele sunete sunt menite să simbolizeze diferite moduri de a plânge, sunetele de Şofar în sine reprezentând emoţiile oamenilor în faţa lui Dumnezeu.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE