More

    Avram Iancu a reînviat la Scărişoara-Nouă

    scarisoara01

    Reprezentanţi ai moţilor din întreaga ţară şi-au dat întâlnire la cea de-a V-a ediţie a Festivalului “Fiii Satului” de la Scărişoara-Nouă. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa preşedintelui Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, la invitaţia preşedintelui de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Ioan Bâtea, şi a preşedintelui filialei Satu Mare a Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Mircea Dobra, respectiv a fostului consilier judeţean şi fiu al satului Vasile Paşca. La manifestări au mai participat consilierul judeţean Rodica Maxi, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou, şi primarul comunei Pişcolt, Cosmin Varga.

    Consiliul Judeţean sprijină tradiţia
    Prezent la evenimentul de la Scărişoara-Nouă, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că forul judeţean sprijină necondiţionat cultura şi tradiţiile populare, motiv pentru care a ales să fie prezent joi la Scărişoara-Nouă. “Sunt la Scărişoara-Nouă numai cu gânduri bune. Mă bucur că într-o zi atât de splendidă am putut să fiu aici, în special datorită colegului şi prietenului meu Vasile Paşca. Le doresc un sincer “La Mulţi Ani!” tuturor celor care trăiesc în Scărişoara-Nouă şi tuturor celor care vin aici să se simtă bine alături de cei dragi. Sperăm ca aceste tradiţii să rămână veşnice, pentru că datorită unor oameni de suflet, cum este Vasile Paşca, reuşesc oamenii să se adune, să se întâlnească şi să se simtă bine. Consiliul Judeţean se implică în astfel de momente şi aşa este normal. Dar pentru că suntem într-o sărbătoare atât de importantă pentru sufletele noastre, daţi-mi voie să le transmit tuturor celor din Scărişoara-Nouă şi din întreg judeţul care sărbătoresc numele Maria şi alte derivate un călduros “La mulţi ani!” şi numai gânduri bune, să aibă parte numai de bucurii şi de împliniri”, a declarat liderul social-democrat Mircea Govor.
    Fiu al satului, fostul consilier judeţean Vasile Paşca a ţinut să mulţumească autorităţilor judeţene pentru sprijinul acordat evenimentelor de acest gen. “Ţin să îi mulţumesc domnului Mircea Govor pentru faptul că a fost alături de noi în aceste momente. Românii demonstrează că ştiu să se adune în astfel de momente. Mulţumesc din tot sufletul Consiliului Judeţean, Instituţiei Prefectului, pentru că sunt alături de noi întotdeauna. Suntem obligaţi moral să ne respectăm tradiţia, identitatea proprie, şi să o promovăm”, a declarat Vasile Paşca.

    O sărbătoare de suflet
    Născut şi crescut în Scărişoara-Nouă, preşedintele de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, Ioan Bâtea, a invitat la eveniment o delegaţie însemnată din comuna Frata, judeţul Cluj, acolo unde localnicii i-au primit pe refugiaţii scărişoreni cu braţele deschise în timpul refugiului provocat de Diktatul de la Viena. “După odiosul Diktat de la Viena, au ajuns în comuna Frata 40-45 de familii de scărişoreni, care au locuit acolo în perioada aprilie 1941 – aprilie 1942, iar 5 familii au locuit până în noiembrie 1944. Îmi amintesc că în ziua următoare sosirii la Frata, m-am dus la şcoală, în clasa a IV-a . Nu aveam nici un act. Învăţătorul a vorbit telefonic cu şcoala din Făget şi aşa am fost înscris. În iunie învăţătorul mi-a spus că nu mă poate trece clasa că nu am frecventat şcoala decât 4 luni, deşi am note bune şi foarte bune. Reţin că eram foarte necăjit că rămân repetent şi am cerut învăţătorului să mă examineze că eu am învăţat toată cartea de citire, matematică, istorie şi geografie. Aveam cărţile pentru clasa a IV-a, pe care le primisem de la un băiat al lui Stoian Ioan, frate cu gazda noastră şi vecini. Le primisem cu condiţia ca după-masa – ce veneam de la şcoală să grijesc şi de oile lui. Am făcut acest serviciu cu plăcere pentru că trebuia să grijesc şi de vaca noastră. Ospitalitatea românilor din Frata a salvat multe suflete, multe destine. De aceea, am aşteptat cu nerăbdare întâlnirea cu oaspeţii noştri dragi din Frata”, a declarat Ioan Bâtea.
    După ce a fost sărbătorit hramul “Adormirea Maicii Domnului” a bisericii din Scărişoara-Nouă, a avut loc un spectacol folcloric asigurat de tarafurile reunite din comuna Frata şi de localnicii din Scărişoara-Nouă, nelipsind nici recitalul binecunoscutului folk-ist Tavi Bud.

    CIPRIAN BÂTEA

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE