More

    Beltiugul a fost capitala judeţeană a vinului

    beltiug01

    Consiliul Local Beltiug şi Consiliul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban şi Forumul Democrat German din Beltiug au organizat sâmbătă şi duminică prima ediţie a Festivalului Viei şi a Vinului de la Beltiug. Programul a fost extrem de variat, cuprinzând atât recitaluri de muzică uşoară, cât şi populară. Printre cei care au urcat pe scenă se numără interpreţii Ana Holdiş Pop, Nicolae Mureşan, Andreea Bălan şi Daggu Project. Alături de primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, printre miile de participanţi, la eveniment au mai fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, deputatul PSD Octavian Petric, respectiv peste 100 de oaspeţi din Germania şi Ungaria. Concret, din Linden – Germania, localitatea înfrăţită Beltiugului, au fost prezenţi la eveniment opt persoane, în frunte cu primarul Willigert Ohmes, iar din Ungaria au fost prezenţi oaspeţi din localităţile înfrăţite Nyirbeltek (60 persoane) şi din Ratka (42 persoane).

    Beltiugul vrea în UNESCO
    Primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, a declarat în discursul său că are în vedere introducerea zonei în patrimoniul UNESCO, având în vedere faptul că localitatea deţine recordul la numărul de pivniţe raportate la numărul de case. “Am iniţiat în cursul anului 2012 un proiect de hotărâre privind organizarea primei ediţii a festivalului viei şi vinului. Comuna Beltiug are o tradiţie de peste 1.000 de ani în producţia vinului. Mai ales, s-a dezvoltat după colonizarea şvabilor sătmăreni în 1736. În comuna Beltiug sunt un număr de 690 de case şi 390 de pivniţe. Cred că suntem unicat în Europa. O să încercăm împreună cu Consiliul Judeţean să promovăm un proiect pentru cuprinderea zonei chiar pe lista UNESCO”, a precizat Ioan Bartok-Gurzău. De asemenea, edilul şef a trecut în revistă principalele investiţii realizate pe raza comunei Beltiug, printre care asfaltarea a 4,5 km de drum, dar şi asfaltarea platoului din faţa pivniţelor din comună, locaţie unde a avut loc şi festivalul. La rândul său, deputatul PSD Octavian Petric i-a felicitat pe organizatori pentru această iniţiativă, declarând că din postura de deputat în Colegiul nr. 3 Codru va sprijini în continuare producţia de vin, precizând că această preocupare ar putea pune Beltiugul pe harta naţională şi internaţională a producătorilor de vin.

    CJ – partenerul viticultorilor
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să îi felicite pe organizatori pentru această iniţiativă, declarând că forul judeţean este un partener şi susţinător real al viticultorilor. “Consiliul Judeţean s-a implicat direct în organizarea acestui eveniment. Astfel, am sprijinit financiar manifestarea. Este vorba despre 15.000 de lei. Vreau să specific un lucru important: face parte din strategia noastră ca să transformăm zilele de comună în festivaluri. Astfel, putem să promovăm valorile locale, obiceiurile şi tradiţiile judeţului Satu Mare. În fiecare localitate găsim un lucru care dă identitate acelei localităţi şi putem să o promovăm mai bine. Vă asigur că voi fi partenerul dumneavoastră şi pe viitor, la următoarele ediţii. Trecând peste vorbe, aici sunt fapte, şi cred că numai aşa putem să dăm valoare vinului din Beltiug”, a precizat Adrian Ştef. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a mai precizat că militează pentru conferirea unei identităţi proprii vinului produs în judeţul Satu Mare. “Vreau cu adevărat să dăm identitate vinului sătmărean, să nu mai mergem pe dealurile Bihorului, să fie dealurile Sătmarului. Ştiu că este un demers dificil, nu e atât de simplu. Dar trebuie pornit odată. Şi noi, autorităţile, suntem alături de dumneavoastră, dar dumneavoastră trebuie, în primul rând, să vă organizaţi. Iar eu vreau să vă asigur că mă voi implica direct şi am să vă sprijin să facem aceste întâlniri, să mergem uniţi şi cu adevărat să putem să dăm identitate vinului sătmărean care este valoros”, a conchis Adrian Ştef.

    Spectacole culturale diversificate
    Publicul a putut urmări pe scenă, în prima zi de festival, dansuri codreneşti, maghiare, germane şi ţigăneşti. Spre seară au urcat pe scenă modelele de la Gaby’s Models, Ansamblul Ceatăra din Carei şi Ana Holdiş Pop. Momentul culminant a fost show-ul oferit de Andreea Bălan şi Petrişor Ruge, care, alături de dansatorii artistei, au făcut un spectacol de-a dreptul incendiar. A doua zi a festivalului a început cu un concurs de gastronomie, iar pe parcursul zilei au urcat pe scenă Nicolae Sabău, Petrică Mureşan, Nicolae Mureşan, Dancs Anamaria, iar seara a fost încheiată de concertul trupei din Berlin – Daggu Project. Pentru a se putea bucura de bucătăria tradiţională şvăbească, participanţii au plătit 7 lei pentru biletul de intrare, primind şi o brăţară şi un pahar de sticlă pentru a degusta un vin bun, între un dans popular şi un concert de muzică uşoară. Gurmanzii au avut ocazia de a cumpăra meniul zilei, în valoare de 15 lei, care a inclus şi un pahar cu vin.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE