Bilanţul unei cariere ratate

Filed under: Locale |

scan

Senatorul independent Marian Valer, afiliat de ceva vreme grupului PPDD, împlineşte azi vârsta de 53 de ani. O vârstă frumoasă, la care oamenii normali se pot lăuda cu numeroase realizări sau se pot ruşina de rateurile în serie. În continuare, vom trece în revistă activitatea numitului Marian Valer, care de-a lungul timpului a fost de toate: procuror comunist, jurist infractor, director de ziar şantajist şi senator trădător, întrucât a trădat toate aşteptările alegătorilor săi. Sătmărenii trebuie să ştie cu ce realizări se poate sau nu se poate mândri cel pe care l-au trimis să frece mai mult sau mai puţin degeaba băncile Senatului României timp de aproape cinci ani. Vom arunca o privire şi asupra vieţii personale a acestui individ, cunoscut drept homosexual de fosta Securitate, care ar trebui în mod normal să constituie un exemplu pentru societatea sătmăreană. Dar nu înainte de a-i ura un sincer “La mulţi ani!”, respectiv la fel de multe împliniri, adică zero barat, şi în viitorul apropiat.

Un simplu procuror beţiv
Marian Valer s-a născut la 2 august 1960, în localitatea Dăbâca din judeţul Cluj, într-o familie modestă de ţărani, cu patru copii. Când avea vreo 17 ani, actualul senator a intrat în conflict cu legea. Legea fiind şeful de post din Dăbâca. În mijlocul discotecii puştiul Marian Valer, pe atunci cu plete şi acnee pe faţă, a început să danseze provocator de faţă cu şeful miliţienilor din Dăbâca. Omul cu uniformă a intervenit, l-a ridicat pe viitorul procuror, iar la secţie, pe lângă morală, i-a tăiat şi părul cu o foarfecă ciobită. Valer i-a promis atunci miliţianului că se va răzbuna. Zis şi făcut! Tânărul a intrat la Drept, iar când a ajuns magistrat primul om pe care l-a chemat la biroul său de procuror a fost şeful de post din Dăbâca. “Vezi, ţi-am zis că te prind la înghesuială” – i-a spus Marian Valer. Şi după trei decenii Marian Valer povesteşte acest episod din viaţa lui cu mare mândrie, tipică omului ranchiunos.
Ura lui faţă de miliţieni a reizbucnit după cea terminat Dreptul şi a fost repartizat la Procuratura Locală Satu Mare în 1984. Venind spre Satu Mare de la un chef stropit din belşug cu alcool, ce avusese loc la Carei, procurorul comunist Marian Valer şi amicii săi au fost opriţi de un miliţian de la Circulaţie. Procurorul l-a obligat pe ghinionistul miliţian să îngenuncheze în faţa sa, apoi i-a tras două palme şi i-a azvârlit pe jos cascheta. Incidentul a fost muşamalizat. Unui alt şef de post din comuna Livada, procurorul Marian Valer şi amicii săi i-au sustras pistolul şi cătuşele la un chef pe care miliţianul îl organizase pentru ei. Atât cătuşele cât şi pistolul i-au fost restituite miliţianului în ziua următoare, după ce procurorul Marian şi-a revenit din beţie. Marian Valer nu s-a remarcat cu absolut nimic în activitatea sa de procuror, cu excepţia beţiilor dese şi crâncene.

Homosexual notoriu în ochii securiştilor
În aceeiaşi perioadă, datorită homosexualităţii sale, numitul Marian Valer a intrat în atenţia Securităţii. Gazeta de Nord-Vest a intrat recent în posesia unui document exploziv, care atestă că senatorul independent Marian Valer era cunoscut ofiţerilor Direcţiei de Cercetări Penale a fostei Securităţi ca un homosexual notoriu. Documentul strict secret a fost elaborat în aprilie 1985. Documentul parvenit redacţiei, care a fost catalogat strict secret, poartă numărul de intrare D/0099037 din 1 aprilie 1985. Este vorba de o comunicare a Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Departamentului Securităţii Statului către Direcţia a II-a – Contrainformaţii economice a Securităţii. “La adresa dvs. nr.283/D.I./098085 din 12.03.1985: Alăturat vă restituim dosarul de urmărire informativă nr.15535/1984 “ALDEA” cu menţiunea că, în cooperare cu organele dvs în ziua de 26.03.1985, a fost cercetat informativ MARIAN VALER, cunoscut homosexual, care şi-a recunoscut faptele”, scrie în documentul Securităţii, semnat de şeful Direcţiei, colonelul Gh. Vasile, şi de şeful Serviciului, colonelul C. Anghel. Pe respectivul document, care a fost întocmit în două exemplare, mai apare o rezoluţie completată cu scris de mână: “la 5.IV.1985 venită propunerea. Luată măsura de urmărirea lui prin mijloace specifice”.

Complice la înşelăciuni bancare
La Revoluţie, procurorul comunist Marian Valer s-a înghesuit în faţă, devenind vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare. Pe căi numai de el ştiute, în perioada aprilie – august 1990 a fost cooptat şi a activat în Comisia guvernamentală de anchetare a evenimentelor din decembrie 1989 de la Sibiu. A demisionat din Procuratură în august, acuzând tentativele de tergiversare şi de muşamalizare a dosarelor Revoluţiei din decembrie 1989. Potrivit zvonurilor, Marian Valer n-ar fi demisionat chiar de bună voie, ci ar fi fost forţat să o facă.
Revenit în Satu Mare cu coada între picioare, acesta a început să activeze la cotidianul Gazeta de Nord-Vest. În acelaşi timp s-a lipit de omul de afaceri Cristea Sorin, la vremea respectivă unul dintre cei mai bogaţi sătmăreni, căruia i-a fost consilier juridic la unele firme şi asociat în altele. Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare.

Director de ziar şantajist
În 1999, Marian Valer a devenit director al cotidianului Gazeta de Nord-Vest, remarcându-se imediat prin campaniile sale calomniatoare. Prima sa victimă a fost ex-primarul municipiului Satu Mare, Horea Anderco, care refuzase să-i acorde o locuinţă socială. Marian Valer a pornit împotriva sa o nouă campanie de presă, acţionând în complicitate cu un procuror, căruia i-a promis postul de procuror şef al PNA Oradea, şi cu şeful fostului Doi şi-un sfert de la Satu Mare. Anderco a petrecut 15 luni în arest şi a fost achitat în raport cu toate capetele de acuzare după şase ani de procese printr-o hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în 2009. De asemenea, statul a fost obligat să-i achite lui Anderco despăgubiri de ordinul sutelor de mii de lei.
În calitate de director al cotidianului Gazeta de Nord- Vest, Marian Valer a demarat între anii 2002 şi 2008 o adevărată campanie de denigrare a fostului secretar al judeţului Satu Mare, Cornelia Bota. Aceste atacuri murdare au avut la bază refuzul secretarului Cornelia Bota de a-i vinde actualului senator independent fostul sediu al Gazetei de Nord- Vest, situat pe strada Mihai Viteazul nr.32 din municipiul Satu Mare. Marian Valer nu s-a supărat doar pe secretarul judeţului, Cornelia Bota, ci şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Szabo. Campania a culminat în perioada anilor 2006- 2007, când nu exista o singură zi în care fostul preşedinte Szabo să nu apară cu ceva negativ în ziar. Lista persoanelor atacate şi şantajate în acelaşi mod de Marian Valer este foarte lungă, printre victimele sale numărându-se politicieni, şefi din administraţia sătmăreană, directori de instituţii, oameni de afaceri, precum şi simpli sătmăreni care au avut ghinionul să intre în colimatorul său.

Activitate legislativă zero barat în Senat
Începând din decembrie 2008, prin voia calculatorului, numitul Marian Valer a ajuns senator. Timp de patru ani nu s-.a remarcat cu nimic altceva decât cu declaraţiile politice şi interpelările sale interminabile, plictisitoare şi pline de calomnii. La un moment dat, a devenit preşedintele PSD Satu Mare, instalând teroarea şi dictatura în cadrul organizaţiei. Cu ajutorul liderilor centrali ai PSD, Marian Valer a ajuns din nou senator în decembrie 2012. A continuat cu interpelările sale aberante, ajungând să-şi atace şefii şi colegii de partid. În primăvara acestui an, a fost eliminat de la conducerea PSD Satu Mare, iar apoi a fost exclus din partid. În Senat a fost exclus din toate comisiile, activitatea sa legislativă fiind de-a dreptul inexistentă. De când este parlamentar, nu a reuşit să aducă absolut niciun leu din fondurile Guvernului pentru investiţii în judeţul Satu Mare. În schimb, foloseşte abuziv suma forfetară alocată din bani publici pentru a-şi finanţa fiţuica jenantă pe care o editează de trei luni în condiţii de clandestinitate totală. Contacul cu cetăţenii este inexistent, adresa cabinetului său parlamentar, menţionată pe site-ul Senatului, fiind falsă.
La nivel naţional a ajuns pur şi simplu să facă de râs judeţul Satu Mare. Pe lângă interceptarea tuturor convorbirilor telefonice, dar şi ambientale, pe stradă, în diverse magazine, restaurante, pieţe, aeroporturi, inclusiv prin intermediul unui microbuz cu o staţie specială, cel puţin trei echipe de filaj, una la Bucureşti şi două la Satu Mare, senatorul Marian Valer a afirmat că a fost filat inclusiv dintr-un elicopter pe care nu l-a văzut, ci doar l-a auzit. De asemenea, a declarat public că este bolnav cu capul, susţinând că ischemiile pe creier i-au fost provocate de serviciile secrete. Afirmaţiile sale au devenit subiect de băşcălie în presa centrală, Marian Valer ajungând să fie numit senatorul Che Guevara, senatorul elicopter sau senatorul OZN.

Părăsit de familie din cauza bătăilor
În concluzie, cam acesta ar fi bilanţul carierei numitului Marian Valer la împlinirea frumoasei vârste de 53 de ani. Un bilanţ trist, la fel ca viaţa marelui ales al neamului.Senatorul Marian Valer nu se poate lăuda cu prea mari realizări nici în viaţa personală. Din cauza bătăilor administrate şi a scandalurilor provocate, senatorul Marian a fost părăsit de concubina sa, cu care are o fetiţă. În timpul unui asemenea scandal, alesul neamului a reuşit să-i rupă mâna băiatului concubinei sale. Sătulă de traiul alături de un individ cu asemenea apucături violente şi aflat cea mai mare parte a timpului sub influenţa băuturilor alcoolice, femeia şi-a luat cei doi copii şi s-a refugiat în Baia Mare, unde încearcă în prezent să-şi refacă viaţa amoroasă. Faptul că femeia acceptă să se întâlnească cu fostul său concubin doar în locuri publice explică din plin traumele de care a avut parte alături de numitul Marian Valer. Acest individ, care a ajuns să-i reprezinte pe sătmăreni în Senatul României, poate fi catalogat drept orice, numai drept exemplu de moralitate nu. Nu degeaba se spune că un om în spatele căruia nu stă o familie este un om de nimic. Iar în spatele senatorului independent nu stă nicio familie.

Viitorul nu sună deloc bine
În concluzie, cam acesta ar fi bilanţul carierei numitului Marian Valer la împlinirea frumoasei vârste de 53 de ani. Un bilanţ trist, la fel ca viaţa marelui ales al neamului. Din păcate pentru el, nici viitorul nu sună deloc bine. Senatorul independent este cercetat penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi ultraj contra bunelor moravuri. De asemenea, a intrat în vizorul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru încălcarea, în mod repetat, a siguranţei naţionale. DGA Satu Mare anchetează cazul mitei de 100.000 de lei încasată de senatorul Marian pentru a-l promova pe fostul comandant al Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Împotriva senatorului independent au mai fost depuse şi alte câteva plângeri penale.
În urma anchetelor apărute în Gazeta de Nord-Vest, senatorul independent Marian Valer este verificat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că şi-a falsificat declaraţiile de avere şi pe cele de interese. De asemenea, pe senatorul Marian Valer îl paşte excluderea din Senat, întrucât timp de cinci ani s-a aflat într-o incompatibilitate crasă, având în acelaşi timp şi calitatea de administrator, respectiv de acţionar majoritar, al unei societăţi comerciale, pe care a funcţionat un restaurant de lux în municipiul Cluj Napoca. În acelaşi timp, CNSAS verifică în procedură de urgenţă legăturile senatorului Marian cu fosta Securitate, ai cărei ofiţeri îl catalogau drept un homosexual notoriu.

6 Responses to Bilanţul unei cariere ratate

 1. Trasnilar da no murit boratura asta da castor bar de sar giuglui odata ca déjà mi lehamite.ii urez si io sa ii crape inima si sa marga dracului da paci ca ii nu il Mai poci inghiti

  Vasi
  02/08/2013 at 00:08
  Reply

 2. Din betie te trezesti dar din prostie niciodata,bai desteptilor (prosti cu scoala de tractoristi Carei) .

  anonimus
  02/08/2013 at 05:12
  Reply

 3. Mi-e rusine ca maghiar: cum se poate ca acest mare fiu a marelui popor dac sa fie astfel atacat ? Ce ati facut timp de 20 de ani de cand acest individ a lucrat in interesul national , separatist a romanilor din acest judet frumos ,
  Populatia stie: si ceilalti eminenti sunt la fel de periculosi, nu fac nimic real: taie panglici, asculta famfara militara etc. In rest judetul " merge" fara "soferi"

  Napoleon
  02/08/2013 at 08:46
  Reply

 4. Nu pot sa-mi dau inca seama care dintre membrii gastii lui Fundulica e anonimus. Oricum nu poate fi decat scula de Bledea sau oul de Victor, caci sarbatoritul dintos nu stie cum sa posteze un comentariu, caci are probleme cu tehnica moderna. Oricum, ]i dedic melodia Alupigus de ziua ta!

  Dilema
  02/08/2013 at 12:11
  Reply

 5. interesant material, dar mai ales interesant momentul in care apare. NU ma interesează Valer Marian. Oricum, omul asta are niste studii pe drept obtinute. Dar desteptii oseni Betea și Ciocan, conducatorii iubiti ai PSD Satu Mare, ce modele sunt? Din Ferma Animalelor a lui Orwell, probabil, nu-i asa?

  Si care esti ala, mai, care nu ai tupeul a semnezi acuzatiile de mai sus?

  diuri
  02/08/2013 at 12:37
  Reply

 6. interesant material, dar mai ales interesant momentul in care apare. NU ma interesează Valer Marian. Oricum, omul asta are niste studii pe drept obtinute. Dar desteptii oseni Betea și Ciocan, conducatorii iubiti ai PSD Satu Mare, ce modele sunt? Din Ferma Animalelor a lui Orwell, probabil, nu-i asa?

  diuri
  02/08/2013 at 12:47
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *