More

    Careiul medieval a reînviat

    medieval01

    Careiul s-a schimbat la faţă în acest sfârşit de săptămână. Zeci de cavaleri, domniţe şi paji şi-au întins corturile în Parcul Dendrologic şi au readus la viaţă vremurile medievale. Ordinele cavalereşti au pregătit programe interactive pentru a le reaminti celor prezenţi că Evul Mediu nu a fost nici pe departe unul întunecat, ci a fost unul plin de culoare, vitejie şi romantism.  Sute de sătmăreni, dar şi turişti, au fost prezenţi pentru a vedea cum se trăia în vremurile demult apuse. Nu au lipsit nici oficialităţile judeţene şi locale, care s-au perindat pe la corturile amplasate la umbra copacilor. După ce sâmbătă au primit onorul din partea ordinelor cavalereşti, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi primarul Careiului, Kovacs Eugen, nu au pierdut demonstraţiile de luptă sau tir cu arcul, răsplătite îndelung cu aplauze de sutele de participanţi.

    Zeci de cavaleri au prezentat onorul oficialităţilor
    La orele prânzului ordinele cavalereşti împreună cu invitaţii lor au mărşăluit prin oraş în aplauzele careienilor, ajungând într-un final în faţa Castelului Karolyi, unde erau aşteptaţi de către oficialităţi. Luptătorii şi-au prezentat armele în faţa gazdelor şi au mulţumit careienilor pentru ospitalitate. Au fost prezente patru ordine cavalereşti: Paladinii de Terra Medies, Ordinul Muşatinilor, Basarabilor şi cei de la Ezust Solyom din Oradea. Lor li s-au alăturat arcaşii de la Suceviţa, Alba Iulia şi Corvus Regia. Ca un salt peste timp, invitaţi au fost şi romanii din garda Cohors III Campestris şi Lupii Daciei.

    Aprecieri din partea autorităţilor
    Autorităţile prezente au subliniat în primul rând importanţa şi rolul istoriei în educaţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a vorbit despre felul în care festivalul medieval readuce în actualitate interesul faţă de trecutul Transilvaniei. “Festivalurile Medievale încoronează, de fapt, munca depusă pentru renovarea obiectivelor culturale de la noi din judeţ”, a afirmat Adrian Ştef şi în plus “este un început pentru demararea activităţilor turistice în zonă.”
    Primarul Careiului a mulţumit tuturor celor care respectă tradiţiile şi fac în aşa fel încât istoria să nu fie dată uitări. El a dorit să reamintească dacă mai era nevoie că “Transilvania este plină de tradiţii” şi că “cei care le apără sunt consideraţi adevăraţi stâlpi ai societăţii”. Cavalerii prezenţi s-au bucurat de recunoştinţa primarului care i-a felicitat pentru modul în care înţeleg să îşi apere moştenirea istorică.

    Demonstraţiile, cel mai savurat moment
    În spaţiul special amenajat, cavalerii diferitelor ordine au făcut demonstraţii despre felul în care se purtau luptele în Evul Mediu. Cu armura pregătită de război, săbiile ascuţite şi scuturile uzate, războinicii medievali şi-au pus coifurile, platoşele şi cnemidele, dovedind că vitejia şi tactica merg mână în mână. La auzul ciocnirilor de lance şi de scuturi, mulţimea a aplaudat frenetic, astfel încât nu a mai contat cine a ieşit cu adevărat învingător din dueluri.
    Un moment inedit a fost oferit de romanii şi dacii veniţi din judeţul Sălaj. Romanii şi-au prezentat pe-ndelete armura după care a urmat o luptă în formaţie cu Lupii Daciei. Potrivnic istoriei, atacul a fost dat de către daci, care au şi ieşit victorioşi de pe câmpul de luptă. Cot la cot cu bărbaţii, în tabăra dacilor, au luptat şi femeile, care s-au dovedit extrem de abile nu doar în mânuirea arcului ci şi în cea a paloşului.
    Şi dacă săbiile puteau fi folosite de oricare dintre cavaleri, doar cei cu adevărat talentaţi, cu mâna sigură şi ochiul bun puteau deveni arcaşi. Cei de la Corvus Regia din Carei au pregătit şi ei demostraţii menite nu doar să smulgă aplauze, ci şi să îi îndrume pe tineri spre un altfel de sport, care chiar şi la nivel de amatori cere multă răbdare şi dedicaţie.

    Pielarii, sticlarii şi lutierii şi-au împărtăşit secretele
    Şi în timp ce cavalerii se întreceau în dueluri, iar domniţele îi încurajau de pe margine, la atelierele amplasate pe aleile parcului lumea s-a adunat pentru a urmări îndeaproape meşteşugurile medievale. Unul dintre pielarii prezenţi a vorbit despre uşurinţa cu care se lucrează cu un material atât de nobil precum pielea, în timp ce doritorii puteau ei înşişi  să încerce să confecţioneze mici obiecte din piele. Cei cu mai multă răbdare au putut să vadă dacă reuşesc să îşi facă propriile obiecte din sticlă. Singurul lutier prezent a încântat audienţa cu instrumentele unice pe care le-a construit. Lăute, tobe şi fluiere, toate de execuţie proprie au readus la viaţă muzica odată cântată de menestreli şi trubaduri.
    Pentru copii au fost create ateliere separate, dar au fost puse în scenă şi spectacole tematice. Teatrul de păpuşi, dar şi lectura medievală în aer liber, au făcut ca cei mici să aibă recreată o lume doar pentru ei. Cele două zile de festival s-au terminat ieri seară cu concertul de muzică veche, oferit de cei de la Carmina Renascentia.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE