More

    CJ dă o şansă copiilor cu dizabilităţi

    stef
    Consiliul Judeţean Satu Mare a preluat din patrimoniul municipiului Satu Mare, în cursul zilei de ieri, fostul sediu al Şcolii Generale nr. 13. Forul judeţean a alocat pentru reabilitarea clădirii suma de 200.000 lei, urmând ca lucrările să fie terminate în circa un an, iar la final să fie mutat în această locaţie Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare. Prezenţi la transfer, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, au taxat în termeni duri dezinteresul manifestat de fosta conducere a Primăriei Satu Mare. Lucru şi mai grav, deşi a fost reabilitat în cursul anului 2010, autori necunoscuţi au distrus întreg edificiul.

    UDMR, taxat de preşedintele Ştef
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat ieri că instituţia pe care o conduce a alocat deja fonduri pentru reabilitarea clădirii, urmând ca lucrările să fie efectuate în regie proprie. “Prin rectificare am alocat bani Şcolii speciale. Am pus 200.000 lei din surse proprii pentru a putea demara lucrările de recondiţionare, care vor fi efectuate în acelaşi sistem ca şi la Spitalul Judeţean şi aţi văzut cât de repede am reuşit să ne mişcăm. În ceea ce priveşte termenul de finalizare a lucrărilor, eu vreau să finalizăm lucrările în circa un an”, a precizat Adrian Ştef.
    Preşedintele Ştef a ţinut să facă o remarcă sarcastică la adresa deputatului UDMR Kereskenyi Gabor, care a afirmat că forul judeţean nu ar fi un bun administrator. Pe această cale, preşedintele CJ a ţinut să taxeze modul în care fosta conducere UDMR a administraţiei locale a abandonat clădirea, care a fost devastată de către persoanele fără adăpost. “Aici a fost o investiţie prin Banca Mondială şi este în valoare de 510.000 lei, undeva prin 2005 dacă bine reţin, iar Şcoala nu mai are destinaţie de instituţie de învăţământ din vara lui 2010. Chiar m-am bucurat că am găsit bunăvoinţă din partea Primăriei Satu Mare şi am găsit înţelegere. Nu mă interesează că am găsit-o în starea aceasta, dar am vrut să vă arăt de unde pornim şi faptul că cei de la UDMR se ocupă de treburile noastre şi ei ne consideră prost administratori. Hai să vedem cine a condus înainte primăria şi uitaţi cum am găsit această clădire. Din păcate, aici au fost provocate distrugeri foarte mari. Au fost smulse cabluri din perete, a fost ridicat şi dus tot parchetul, uşile sunt distruse, toate caloriferele au fost tăiate. Nu există absolut nimic şi la ce a fost acces s-a furat”, a concluzionat Adrian Ştef.

    Primăria a salvat ce s-a putut
    Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a taxat la rândul său fosta conducere a Primăriei Satu Mare pentru dezinteresul manifestat faţă de acest imobil, lăsându-l pradă huliganilor. Conform aceleiaşi surse, dacă cedarea imobilului către Consiliul Local ar fi avut loc în prima parte a acestui an, ar fi fost şanse mari ca Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare să se mute în noua locaţie. “De la primul moment în care am văzut această clădire m-am gândit să îi dăm o folosinţă. Am fost îngrozită să constat că o administraţie poate să accepte cu atâta indolenţă o astfel de stare de fapt. Dacă la nivelul lui 2010 când au intenţionat să transforme acest spaţiu în sediul Poliţiei Locale a fost o operaţiune fără succes, asta nu îi scuză de faptul de a nu se îngriji ca această clădire să fie conservată. Se putea face foarte simplu, pentru că în faţă este o grădiniţă care funcţionează. Tot acolo există o creşă care ţine de Serviciul Public de Asistenţă Socială, subliniez acest lucru, pentru că este o instituţie aflată în subordinea Primăriei Satu Mare, s-ar fi putut asigura pază şi aici pentru că a fost devastat de persoanele fără locuinţă. Nu a fost asigurat nici iluminatul, deşi existau foarte multe sesizări de la locatarii din zonă. Poliţia Locală a acţionat tardiv. S-ar fi putut lua măsuri cu costuri minime pentru ca această clădire să nu necesite, tot din bani publici, 200.000 lei pentru a se recondiţiona. Ce am putut salva la nivelul anului trecut a fost centrala, care a avut valoarea de 60.000 de lei. Am iluminat zona şi consider că este un spaţiu foarte potrivit pentru copiii cu nevoi speciale. Mă bucur foarte mult că tocmai Consiliul Judeţean a luat atitudine”, a declarat Marcela Papici.

    Şansă pentru sute de copii
    Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare oferă o şansă unui număr de 204 copii cu nevoi speciale şi face parte din reţeaua şcolară a judeţului.
    Instituţia îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea şi coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.
    Unitatea este finanţată în totalitate de către Consiliul Judeţean şi este singura unitate şcolară din judeţ care asigură servicii de specialitate în plan educaţional terapeutic pentru copiii/elevii cu diferite tipuri de dizabilităţi, precum şi pentru cei cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă.
    De asemenea, în urma trecerii imobilului în domeniul public al judeţului Satu Mare, vor fi eliberate etajele II şi III din incinta Internatului Colegiului Tehnic “Elisa Zamfirescu”, unde funcţionează în prezent Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Satu Mare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE