More

    Construcţiile, paradisul muncii la negru

    negru-5

    Munca la negru se menţine la nivel ridicat, mai ales în domeniul construcţiilor. Acest lucru a determinat organizarea unei campanii la nivel naţional pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. Astfel că a plouat cu amenzi pentru agenţii economici sătmăreni care nu au respectat prevederile legale.

    Doi angajatori prinşi cu muncitori la negru

    În urma unor acţiuni desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare în perioada 21- 22 august, în domeniul construcţiilor s-au constatat 35 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, pentru care s-au aplicat 19 sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în valoare totală de 40.000 lei pentru folosirea muncii nedeclarate, doi angajatori fiind depistaţi că au primit la lucru patru persoane fără forme legale de angajare. În domeniul stabilirii relaţiilor de muncă au fost controlaţi 14 angajatori, având la data controlului 256 salariaţi, din care 34 au fost femei. Chiar dacă în ultimii ani controalele în domeniul construcţiilor sunt tot mai frecvente, angajatorii nu se învaţă minte şi speră până în ultima clipă că vor scăpa de amenzile usturătoare.

    Securitatea muncii, deficitară

    De asemenea, nici cei care încalcă regulile privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă nu au scăpat de sancţiuni. Mai mult, aici s-au constatat cele mai multe nereguli. Au fost constatate 41 de deficienţe, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru înlăturarea neregulilor faţă de prevederile legale. În urma acestor controale au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, din care 6 amenzi în valoare de 32.000 lei.

    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE