25 June 2018

CRIZA DIN SIRIA – Oficial din serviciile de securitate: Ne aşteptăm la un atac în orice moment. ÎNDEMNUL lui Hollande şi Obama către comunitatea internaţională

Filed under: Externe |

1

Siria se aşteaptă la o acţiune occidentală împotriva teritoriului său “în orice moment”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate pentru AFP.

UPDATE Hollande şi Obama îndeamnă comunitatea internaţională să “transmită un mesaj puternic” Damascului

François Hollande şi Barack Obama au îndemnat vineri comunitatea internaţională să transmită un “mesaj puternic” regimului lui Bashar al-Assad, pe care îl consideră “responsabil” de masacrul chimic de la 21 august, a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat, relatează AFP.

“Cei doi şefi de stat au convenit că membrii comunităţii internaţionale nu pot tolera folosirea armelor chimice, că ei trebuie să considere responsabil regimul sirian şi să transmită un mesaj puternic de denunţare a acestei utilizări” a armamentului chimic, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat, după câteva ore de la o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

Ei “au discutat astăzi (vineri) despre folosirea armelor chimice pe 21 august de către regimul lui Bashar al-Assad”, a anunţat preşedinţia franceză, o formulare care sugerează că responsabilitatea regimului nu le mai provoacă vreun dubiu.

“Aliaţi apropiaţi şi prieteni”, se subliniază în comunicat, preşedinţa subliniind că “Franţa şi Statele Unite vor continua să se consulte pe tema Siriei şi tuturor celorlalte probleme care pun în joc securitatea internaţională”.

În urma acestei conversaţii telefonice, care a început spre ora locală 18.15 (19.15, ora României) şi care s-a prelungit trei sferturi de oră, cei doi preşedinţi au ajuns la concluzia că “împărtăşesc aceeaşi certitudine cu privire la natura atacului chimic şi responsabilitatea neîndoielnică a regimului” Bashar al-Assad, a declarat o sursă din anturajul şefului statului francez pentru AFP.

François Hollande, care a “evocat hotărârea Franţei de a reacţiona şi a nu lăsa aceste crime nepedepsite”, a “simţit aceeaşi hotărâre de partea lui Obama”, a adăugat această sursă.

Cei doi preşedinţi au discutat anterior la telefon pe 25 august despre “răspunsuri” faţă de atacul chimic comis cu patru zile înainte, la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi, inclusiv 426 de copii, potrivit Guvernului american.

“Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem pregătiţi să ripostăm tot în orice moment”, a subliniat acest oficial, după ce experţi ONU însărcinaţi să ancheteze acuzaţii cu privire la atacuri chimice au părăsit Siria sâmbătă dimineaţa.

“Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile”, a adăugat el, afirmând că “această agresiune (occidentală) nejustificată nu (va avea loc) fără o ripostă”.

“Opinia publică este împotriva” Statelor Unite şi ţărilor occidentale care vor să efectueze un atac militar împotriva Siriei, a continuat el.

Susţinătorii atacului străin apără “o cauză rea, care nu are nimic a face nici cu morala şi nci cu dreptul internaţional. Este vorba despre o agresiune internaţională nejustificată”, a continuat sursa citată.

Statele Unite şi Franţa se pregătesc pentru un atac limitat împotriva regimului sirian, acuzat că a ucis peste 400 de copii şi peste 1.000 de adulţi cu gaze toxice.

2 Responses to CRIZA DIN SIRIA – Oficial din serviciile de securitate: Ne aşteptăm la un atac în orice moment. ÎNDEMNUL lui Hollande şi Obama către comunitatea internaţională

 1. Un lucru e cert in toata povestea asta, regimul dictatorial impus de al-Assad a dus la o amplificare a crizei din Siria. Atacul SUA pare iminent, mai ales ca reprezentantii Siriei refuza sa faca publica expertiza atacului din 21 august.

  sanstef
  3 September 2013 at 13:18
  Reply

 2. In criza din Siria, se pare ca razboiul psihologic este condus la nivelul declaratiilor: Siria declara ca se asteapta, adica este pregatita sa riposteze. La fel si declaratiile SUA, referitoare la atacurile… cibernetice.
  Putin aka Rusia niu declara decat ceea ce are in Mediterana. Si zambeste.

  Flavius
  4 September 2013 at 01:38
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *