25 June 2018

Dinţi de lapte şi smartphone-uri

Filed under: Editorial |

baby-smartphone

Unul din zece copii români are smartphone pe la şase sau şapte ani, iar doi din zece primesc de la părinţi un astfel de telefon isteţ înainte de a împlini 12 ani. Asta arată rezultatele unui studiu făcut de Bitdefender în mai multe ţări, printre care şi România. Pe lângă concluziile studiului, specialiştii de la Bitdefender vin şi cu avertismentul că, dându-le astfel de gadgeturi, părinţii îi expun pe copii hărţuirii, fraudelor sau viruşilor informatici. 

De bună seamă, orice părinte îşi doreşte să-i ofere copilului său tot ce e mai bun, iar într-o vreme în care tehnologia se dezvoltă într-un ritm debordant e mare şi tentaţia de a ţine pasul cu ea. Un ţânc de şapte ani de acum îşi trăieşte cu totul altfel copilăria decât o făcea un puşti de aceeaşi vârstă în urmă cu 20 sau 30 de ani, când nu găsea telefoane mobile nici în cărţile de colorat. E normal ca schimbările din viaţa de zi cu zi aduse de aşa-numita eră a informaticii să se manifeste şi în cele ce ţin de copilărie, numai că n-ar fi deloc rău să existe şi o măsură în asta. La şase ani, un copil ar trebui să îşi facă de lucru cu învăţatul scrisului şi cititului, fiindcă telefoane performante are vreme să folosească o viaţă-ntreagă.
Nu de puţine ori se plâng unii că prin zonele în care locuiesc sunt prea puţine locuri de joacă pentru cei mici.
Însă şi acolo unde există ele sunt adesea goale, pentru că mulţi dintre copiii acestor vremuri preferă să-şi petreacă timpul liber pe internet. Nu zice nimeni să ne întoarcem la timpurile în care copiii se jucau pe-afară cu cheia de gât, fiindcă are şi tehnologia rostul ei în formarea lor, numai că nici exagerările nu sunt defel de aplaudat. La urma urmei, orice părinte e liber să îşi crească şi să-şi educe copilul aşa cum consideră de cuviinţă. Dar câteodată parcă e bine să se gândească, măcar în treacăt, că poate nu e cea mai bună soluţie să îl „robotizeze” de mic. Altminteri se ajunge la o copilărie trăită între microcipuri. Iar timpul, din păcate, nu poate fi recuperat nici cu comanda ”refresh”.

Tiberiu Sabo

One Response to Dinţi de lapte şi smartphone-uri

  1. Din pacate tehnologia asta provoaca dependenta. Am niste prieteni care sunt toata ziua cu nasul in smartphon.

    radu
    28 August 2013 at 16:01
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *