More

    Festivalul Vinului, la prima ediţie la Beltiug

    vin

    Consiliul Local Beltiug şi Consiliul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban şi Forumul Democrat German din Beltiug organizează în acest sfârşit de săptămână prima ediţie a Festivalului Viei şi a Vinului de la Beltiug. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute de primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Astfel, deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 17 august, de la orele 12.00 în Beltiug, şi va avea loc în târgul de la baza pivniţelor. Prin astfel de evenimente, Consiliul Judeţean intenţionează să confere o identitate vinurilor produse în judeţul Satu Mare.

    Beltiugul, zonă unicat în Europa
    Primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, a precizat ieri că are în vedere introducerea zonei în patrimoniul UNESCO, având în vedere faptul că localitatea deţine recordul la numărul de pivniţe raportate la numărul de case. “Am iniţiat în cursul anului 2012 un proiect de hotărâre privind organizarea primei ediţii a festivalului viei şi vinului. Comuna Beltiug are o tradiţie de peste 1.000 de ani în producţia vinului. Mai ales, s-a dezvoltat după colonizarea şvabilor sătmăreni în 1736. În comuna Beltiug sunt un număr de 690 de case şi 390 de pivniţe. Cred că suntem unicat în Europa. O să încercăm împreună cu Consiliul Judeţean să promovăm un proiect pentru cuprinderea zonei chiar pe lista UNESCO”, a declarat Ioan Bartok-Gurzău.
    Primarul comunei Beltiug a mai precizat că s-a convenit cu Transurban introducerea unei curse speciale pe ruta Satu Mare – Beltiug. “Am discutat cu primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru a introduce autobuze care să circule din oră în oră, cu plecarea de pe strada Cuza Vodă, să aibă oprire în Cartierul Soarelui şi la UNIO. Am primit asigurări că Transurban va introduce aceste curse începând cu ora 11.00. Preţul va fi modic pentru a se asigura acoperirea costurilor de carburanţi”, a conchis edilul şef.

    Sprijin necondiţionat din partea CJ
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să îi felicite pe organizatori pentru această iniţiativă, declarând că forul judeţean a alocat fonduri substanţiale în această direcţie. “Consiliul Judeţean s-a implicat direct în organizarea acestui eveniment. Astfel, am sprijinit financiar manifestarea. Este vorba despre 15.000 de lei. Vreau să specific un lucru important: face parte din strategia noastră ca să transformăm zilele de comună în festivaluri. Astfel, putem să promovăm valorile locale, obiceiurile şi tradiţiile judeţului Satu Mare. În fiecare localitate găsim un lucru care dă identitate acelei localităţi şi putem să o promovăm mai bine.
    Preşedintele Consiliului Judeţean a felicitat Primăria şi Consiliul Local Beltiug pentru faptul că au reuşit să asigure producătorilor locali infrastructura rutieră necesară unei bune desfăşurări a activităţii lor. “Vă asigur că voi fi partenerul dumneavoastră şi pe viitor, la următoarele ediţii. Domnul primar al Beltiugului a reuşit să asfalteze într-un an 4,5 km de drum comunal şi a asigurat toată infrastructura pentru a putea organiza acest eveniment. Ba, mai mult, a asigurat şi o platformă asfaltată. Participanţii vor putea vedea cât de mult s-a schimbat Beltiugul la faţă. Trecând peste vorbe, aici sunt fapte, şi cred că numai aşa putem să dăm valoare vinului din Beltiug”, a precizat Adrian Ştef.

    Vinul, un brand al judeţului
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că astfel de evenimente sunt necesare pentru a da o identitate proprie vinului sătmărean, astfel încât mărcile sătmărene să fie cunoscute şi recunoscute la nivel naţional şi internaţional. “Vreau cu adevărat să dăm identitate vinului sătmărean, să nu mai mergem pe dealurile Bihorului, să fie dealurile Sătmarului. Ştiu că este un demers dificil, nu e atât de simplu. Dar trebuie pornit odată. Şi noi, autorităţile, suntem alături de dumneavoastră, dar dumneavoastră trebuie, în primul rând, să vă organizaţi. Iar eu vreau să vă asigur că mă voi implica direct şi am să vă sprijin să facem aceste întâlniri, să mergem uniţi şi cu adevărat să putem să dăm identitate vinului sătmărean care este valoros”, a concluzionat Adrian Ştef.

    Invitaţi din Germania şi Ungaria
    Conform organizatorilor, sărbătoarea viei a fost organizată şi până acum, în fiecare an, în Beltiug de către Forumul Democrat German, conform tradiţiei, sub denumirea de Traubenfest (sărbătoarea strugurilor). “Cu toate că Festivalul viei şi a vinului este în acest an la prima sa ediţie, el atrage deja oaspeţi din Germania şi Ungaria. Astfel, din Linden, localitatea înfrăţită Beltiugului, vor fi prezenţi la eveniment opt persoane, în frunte cu primarul Ohmes, iar din Ungaria vor fi prezenţi oaspeţi din localităţile înfrăţite Nyirbeltek (60 persoane) şi din Ratka (42 persoane)”, se arată într-un comunicat de presă remis de  Asociaţia economică germano – română. Susţinătorii evenimentului sunt Asociaţia economică germano – română şi Asociaţia Camera Meşteşugarilor, organizaţii care promovează prin mijloacele lor cultura, tradiţia şi, mai ales, economia sătmăreană. Conducerile celor două organizaţii susţin că au găsit deosebit de interesantă iniţiativa şi văd în materializarea ei un mijloc excelent de a atrage turişti şi poate pe parcurs şi investitori.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE