27 April 2018

Gangsterul de la ANAF, atacat de gangsterul Marian

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer_blejnar

Datoriile la bugetul statului lăsate în urmă de societatea înfiinţată după Revoluţie, administrată de senatorul independent Marian Valer din septembrie 1991, au constituit principala miză a atacurilor declanşate de acesta de la tribuna Parlamentului împotriva fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, pe care l-a denumit “gangsterul de la ANAF”. Datoriile societăţii manageriate în cel mai profesional mod cu putinţă de administratorul Marian Valer, care a devenit se ridicau la aproximativ 400.000 de lei, adică circa 100.000 de euro la vremea respectivă. Procedând ca un gangster, prin atacurile îndreptate împotriva lui Blejnar, senatorul Marian a încercat să forţeze ANAF să nu mai ceară angajarea răspunderii personale a administratorului. Până la urmă, numitul Marian Valer a reuşit să scape basma curată printr-o sentinţă din 22 septembrie 2011 a Curţii de Apel Oradea, care a respins recursul înaintat de ANAF prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare. Astfel, gaura de 400.000 de lei produsă de performantul administrator Marian Valer a fost trecută la datoria publică, fiind achitată din banii contribuabililor oneşti.

O gaură de 400.000 lei la bugetul de stat
Senatorul independent Marian Valer a devenit administrator al societăţii în data de 26 septembrie 1991. După ce a dat rateuri ca procuror comunist, apoi ca jurist al omului de afaceri Sorin Cristea, numitul Marian Valer nu s-a descurcat mai bine nici cu administrarea acestei societăţi comerciale. Sub administrarea sa, societatea a acumulat datorii de circa 400.000 lei (4.000.000.000 lei vechi), adică de aproape 100.000 de euro, la bugetul de stat.
Societatea a intrat în lichidare judiciară în cursul anului 2005. Principalul creditor al societăţii era Statul Român, căruia societatea îi datora, după cum am mai arătat anterior, suma de aproximativ 400.000 de lei. Un sătmărean obişnuit, cu un salariu de 1.000 de lei, ar avea nevoie de peste 33 de ani pentru a agonisi această sumă cu care societatea administrată de Marian Valer a prejudiciat bugetul de stat.

Frica de răspundere duce la atacuri
În timpul lichidării societăţii, numitului Marian Valer i s-a ridicat dreptul de administrare a societăţii, însă nu şi-a pierdut calitatea de administrator, potrivit evidenţelor Registrului Comerţului. Devenit senator în decembrie 2008, acesta a omis să-şi menţioneze calitatea de administrator al fostei societăţi comerciale. Însă şi-a amintit brusc de ea la sfârşitul anului 2010, când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a iniţiat demersurile pentru angajarea răspunderii personale a administratorului pentru gaura de 400.000 lei la bugetul statului.
Speriat de faptul că ar putea fi obligat să achite prejudiciul de aproape 100.000 de euro creat bugetului de stat, profitând de calitatea sa de senator, Marian Valer a început să-l atace pe preşedintele ANAF de la acea vreme, Sorin Blejnar. A început timid, cu referiri vagi la Blejnar, în declaraţia politică “Cheia mitei politice de la Vama Halmeu” din 21 februarie 2011, devenind de-a dreptul radical în declaraţia politică intitulată “Jos cu gangsterul de la ANAF” din 28 februarie 2011.

Tăcere totală în timpul procesului
Atacurile împotriva lui Blejnar au încetat brusc în martie 2011. În data de 23 martie 2011, ANAF, prin DGFP Satu Mare, a atacat cu recurs decizia Tribunalului Satu Mare privind radierea societăţii administrate de senatorul independent Marian Valer. Acesta a trecut din nou la atac, formulând în 7 aprilie 2011 declaraţia politică “Cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF”, după care a intrat din nou în conservare.
Printr-o sentinţă din 22 septembrie 2011 a Curţii de Apel Oradea, care a respins recursul înaintat de ANAF prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, senatorul independent a scăpat basma curată. După ce tăcuse mâlc pe durata procesului prin care a scăpat de plata prejudiciului de circa 400.000 lei, în data de 19 decembrie 2012, senatorul Marian a început să atace din nou instituţia condusă de inamicul său Blejnar, formulând interpelarea “Cenzura presei prin SRI, DGIPI, DGA şi ANAF”. De asemenea, în 23 aprilie 2012, senatorul Marian a formulat declaraţia politică “Cum spăla bani publici şi cum făcea bani negri preşedintele ANAF”. Atacurile au încetat în urma demiterii lui Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte al ANAF. În megalomania sa, senatorul Marian a ajuns să creadă că Blejnar a fost demis din cauza interpelărilor şi declaraţiilor sale politice.
Joc de-a alba-neagra cu administrarea
În concluzie, teama că ar putea fi pus să plătească prejudiciul de 400.000 lei creat de societatea pe care a administrat-o a fost principalul motiv al atacurilor numitului Marian Valer la adresa preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. În acest scop, s-a folosit din plin de calitatea sa de demnitar, promovându-şi atacurile în interes personal de la tribuna Senatului. Este de-a dreptul comic că senatorul Marian, care s-a speriat de moarte în perioada 2010 – 2011 că ar putea să i se angajeze răspunderea personală în calitate de administrator al societăţii, în dreptul său la replică adresat Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat incompatibil, susţine că “este mai mult decât evident că nu mai exista obligaţia de a declara calitatea de administrator în declaraţia de interese şi că nu putea exista nicidecum o stare de incompatibilitate”.

Gaura lui Marian, în spatele contribuabililor
În linii mari, acesta este motivul amplei campanii declanşate de Marian Valer, în care a folosit toate armele posibile, inclusiv cele oferite de calitatea de senator, împotriva preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Sătul de acuzaţiile lui Marian, Blejnar l-a dat în judecată. Spre norocul senatorului Marian, nici Sorin Blejnar n-a fost tocmai uşă de biserică, fiind cercetat în mai multe dosare de corupţie şi evaziune fiscală. Numitul Marian Valer şi-a atins scopul, scăpând de plata celor 400.000 lei la bugetul statului. Prejudiciul creat de priceputul administrator Marian Valer a fost trecut la datoria publică, fiind plătit de aceiaşi contribuabili oneşti care i-au plătit şi statul pe degeaba în Senat, o altă distracţie de aproape 190.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *