More

    Justiţie fără suflet

    Nu există compatrioţi mai duioşi decât hoţomanii ajunşi la ananghie! Dintr-o dată îşi descoperă adâncimi sufleteşti nebănuite, precum chinuitele personaje dostoievskiene. Raskolnikov şi Gigi Becali sunt despărţiţi de un rând de gratii, de la Karamazovi la Fenechiu mai e doar un pas.
    Puşi în faţa unor decizii judecătoreşti implacabile, patrioţii noştri îşi amintesc, brusc, că au părinţi, copii, neveste. “Eu mai mult sunt îngrijorat pentru familia mea: pentru fete, soţie şi pentru mama. De ce să aibă unii putere să distrugă familii şi copii?! Când suferă familia mea, îmi vine să mă sinucid!”, răcnea Becali, la televizor, cu câteva ore înainte de a-şi face bocceluţa pentru Rahova. “Cei care iau astfel de decizii ar trebui să se gândească că distrug vieţile unor oameni! E păcat că se întâmplă asta într-o ţară membră a comunităţii europene”, i-a ţinut isonul unul dintre angajaţii săi de la Steaua, Mihai Stoica.
    Argumente lacrimogene, desprinse din telenovele, a invocat şi Relu Fenechiu, după condamnarea primită la Înalta Curte: “Trebuie să se gândească judecătorii că şi eu am copii acasă, părinţi care aşteptau de la mine o carieră de succes, şi acum mă văd în situaţia în care sunt”.
    Păcat că marii familişti ai neamului românesc îşi amintesc de soţii, copii, părinţi doar când le zornăie cătuşele.

    Dacă ţin atât de mult la familiile lor, atunci ar face bine să calce mai puţin în străchinile Codului Penal, ca să nu-şi pericliteze libertatea.
    Zilele trecute a ajuns după gratii şi Tiberius Dănuţ Epure, rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa. Procurorul anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a prezentat dovezi, în faţa instanţei, că Epure a solicitat şi primit în mod repetat mită de la candidaţi sau studenţi ai universităţii. Potrivit anchetatorilor, Tiberius Dănuţ Epure vindea cu 3.000 de euro subiectele gata rezolvate la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. În ultima lună, procurorii DNA i-au organizat trei flagrante, toate reuşite, şi l-au înregistrat pe acesta, chiar în biroul său, cum cerea bani în schimbul subiectelor rezolvate la biologie şi chimie. Epure a fost filmat de ofiţeri sub acoperire cum negocia „ca la piaţă” preţul subiectelor rezolvate.
    Cazul este de-a dreptul şocant: la 42 de ani, Tiberius Dănuţ Epure era profesor universitar şi doctor în economie, başca vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. Omul îşi construise o carieră fulminantă, dar lăcomia l-a distrus. Aviditatea sa i-a atras inamici inclusiv în cancelarie, dovadă că ancheta DNA a pornit de la denunţul făcut de un alt profesor universitar.
    După toate indiciile, denunţătorul este Gheorghe Ţarălungă, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius. În plângerea acestuia se arăta că, în sesiunea iulie 2012, rectorul Epure a primit şpagă după mercurial: câte 3.000 de euro pentru admiterea pe locurile fără taxă, respectiv între 1.000 şi 1.500 de euro pentru locurile cu taxă. Anchetatorii au infiltrat ofiţeri sub acoperire, care s-au prezentat a fi mătuşa şi tatăl a doi candidaţi. Orbit de lăcomie, Epure a muşcat momeala şi a ajuns la puşcărie. Acolo unde şi-a amintit, evident, că magistraţii nu au suflet, pentru că nu se gândesc la familiile celor încarceraţi…
    O, ce tristă şi sfântă constatare: procurorii nu au suflet, judecătorii nu au inimă! Dar, oare, nu aceasta este definiţia Justiţiei, cea căreia îi cerem să fie legată la ochi?

    Grigore Cartianu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE