More

    LA PETREŞTI – curs universitar de nota 10 ţinut în câmp

    prof01

    Cine n-a auzit de localitatea Petreşti, cea cu rezultate excelente în agricultură ? ! De ce? Acolo sunt oameni harnici, gospodari, pricepuţi, cu o curăţenie sufletească, dar şi a mediului în care trăiesc: case îngrijite, garduri şi poduri frumoase, şanţuri curăţate, trotuare măturate, curţi bine organizate, grădini frumos exploatate şi… câte şi mai câte.

    SC AGROPARTENER SRL are un administrator de toată lauda, un om modest, curat sufleteşte, sincer, calculat în toate (chiar şi în vorbă), chibzuit, echilibrat şi cu harul conducătorului. Iubeşte oamenii, îi cunoaşte pe toţi cărora le cultivă pământurile. Este ing. BEKES ARNOLD AGOSTON, un om tânăr, dar care mi-a vorbit ca unul foarte experimentat. A încercat să-mi explice tot ce se întâmplă aici, la Petreşti, cu peste 120 de invitaţi, oameni de specialitate în cultivarea cerealelor păioase, a porumbului, floarea soarelui, soia, sorg. S-a desfăşurat ediţia a II-a a întâlnirii fermierilor, cu mult mai amplă decât cea din 2012, prin conţinut şi prin larga participare. Pentru mine a fost o surpriză când am auzit programul celor patru ore de întâlnire, fără discursuri, fără tăieri de panglici, ba mai mult, totul s-a desfăşurat ca un reuşit curs universitar ţinut cu specialişti, un curs nu în săli fastuoase sau amfiteatru, ci direct pe câmp, în faţa plăcuţelor cu soiurile şi varietăţile de porumb şi floarea soarelui. Mi-a spus dl. Bekes că oamenii sunt mulţumiţi, că are utilaje performante pentru cultivarea pământului, că-i ajută pe oamenii care sunt bătrâni şi nu pot lucra pământul. Este bucuros de recoltele din anul acesta, grâul este secerat, uscat şi pus la adăpost. Păcat că preţul lui este atât de mic! S-au făcut progrese faţă de anul trecut, când seceta a făcut ravagii. Doreşte ca acţiunea să fie şi un util schimb de experienţă. De fapt, în deplasarea spre Carei, s-au pierdut toate privirile în lanurile întinse de porumb. Acolo, cei 120 de invitaţi l-au ascultat cu atenţie (noi l-am înregistrat pentru NVTV), pe dl. Szabo Laszlo, de la SC Caussade SRL, prezentând varietăţile de porumb, vorbind de cel timpuriu şi tardiv. S-au prezentat categoriile de porumb dedicate pentru siloz, apoi sistemul “DUO”, apoi “LUIGI”. A menţionat că se introduc an de an peste 30 de varietăţi de porumb, hibrizi noi, cu randament mare. S-a prezentat “Reali” de producţie mare care se recoltează uşor, mecanizat, fără pierderi. A explicat avantajele soiului “Maggis” cu un ştiulete mare, cu boabe foarte dezvoltate, apoi “Pardis”, cel care rezistă la secetă, la toate condiţiile meteo. A vorbit despre “Gasti” – soiul rezistent, care supravieţuieşte în orice condiţii, cu 18-32 rânduri de boabe, iar “Coretta”, cu producţii mari, care are un frate “Venici”, cu ştiulete mai mare decât porumbul obişnuit, cu boabe aşezate simetric, iar “Clariti” este cu echilibru în curba pierderii apei din porumb de 32-34 % şi coboară mult, putându-se recolta, usca şi depozita rapid.
    Toţi participanţii s-au deplasat spre judeţul Bihor, la Curtuiuşeni, la întinsele lanuri de floarea soarelui. Acelaşi Szabo Laszlo şi-a continuat cursul de mare specialist, cu varietăţi de testare şi aplicarea celor convenţionale. “Clarica” – cel mai timpuriu hibrid, cu un conţinut de ulei de 54 %. A prezentat hibrizii de floarea soarelui “Robia” şi “Delia” – creaţi pentru condiţiile din România. La fel şi “Fabiola”, cu origine în ţara noastră, apoi s-a dezvoltat în America şi s-a reîntors în Europa, unde s-a adaptat foarte bine. La fel “Coralia” dă producţii mari. Cursul s-a încheiat cu prezentările, la corturile special amenajate, a ofertelor specifice. “Pro Caussade”, cu soluţii tehnologice inovative: porumb, floarea soarelui, soia, sorg, cereale păioase.
    Programul LEADER – cu finanţări pentru zona de sud-vest a judeţului Satu Mare. MAY cu o experienţă de 35 de ani de cercetare, marketing şi reţea de vânzări, cu cercetări în calitatea seminţelor (Armada, Oliva, Maximus, Duet, Sirena, Reyna, Maxtor).
    TORNUM – echipament de gestionare a cerealelor cu uscătoare cu debit continuu mixt, cu buncăre pătrate (4 tipuri), cu silozuri rotunde, cu răcitoare, sisteme de control şi echipament de transport. Echipamentele suedeze merită a fi achiziţionate!
    La tot ce s-a întâmplat la Petreşti, interesul atâtor oameni ce cultivă porumb, floarea soarelui şi altele, trebuie să fim atenţi toţi, aşa cum o face NVTV şi Gazeta de Nord-Vest, descoperind activităţi serioase, organizate fără “tam-tam”, fără discursuri aiurea, fără aplauze, dar cu interes şi întrebări de specialitate. Mentorul acestei activităţi de specialitate primă, că oricum agricultura rămâne de bază, îl are acest tânăr inginer cu soţia sa, Bekes Arnold şi Delia, care merită multe felicitări şi recunoştinţă pentru tot ce fac spre binele colectivităţii.
    M-am uitat atent la participanţii din Ungaria, reprezentanţii firmei turceşti, a celor din Franţa, la oamenii veniţi din judeţ, oameni de specialitate, văzând numai interes pentru nou. Remarc în mod deosebit pe dl. ing. Bekes Arnold, pe reprezentantul SC Tornum SRL, Eduard Căpitan, pe cel al MAY, Mihoc Călin cu centrele din Arad pentru NV ţării şi centrul din Bucureşti, pe Centrul Leader – dl. Toga Istvan. Ofertele acestora au fost asimilate de întregul auditoriu, au fost înregistrate de noi, televiziunea şi presa de NV şi prin noi, de două judeţe, de românii din Italia şi a întregului glob prin internet. Ce mi se pare interesant, n-am văzut oficialităţi la o astfel de activitate de promovare, nici chiar pe primarul din Petreşti şi totuşi a fost ceva aparte, ceva ce duce la progres într-o ramură atât de importantă. “Dă-ne, Doamne, pâinea noastră cea de toate zilele!”.

    Teodor Curpaş

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE