Legăturile infracţionale dintre Cristea şi Marian

Filed under: Anchete&Reportaje |

34

Prima dragoste nu se uită niciodată. Zicala este valabilă şi în cazul senatorului independent Marian Valer, respectiv al omului de afaceri Cristea Sorin. Legăturile dintre Marian şi Cristea sunt vechi, de pe vremea când au fost cercetaţi împreună într-un dosar penal privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994, cu un prejudiciu de peste 5 milioane de dolari. De asemenea, firmele deţinute de familia Cristea împreună cu justiţiarul senator Marian, respectiv cu alţi asociaţi, au prejudiciat şi bugetul de stat, nu numai băncile, cu peste 3,9 milioane lei. După ce a fost dat afară din PSD, iar cabinetul parlamentar i-a fost evacuat din Palatul Administrativ şi din fostul sediu al Gazetei de Nord-Vest, ajungând pur şi simplu în stradă, senatorul declarat recent incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, numitul Marian Valer, şi-a găsit refugiu în garajul casei lui Cristea Sorin, situată pe strada George Coşbuc nr.60 din municipiul Satu Mare. În acelaşi garaj funcţionează şi redacţia fiţuicii clandestine editate de senatorul Marian şi redactorul său şef Bledea Mihai.

Complici la fraude bancare de 5 milioane USD
Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari, potrivit copiilor după actele de urmărire penală aflate în posesia Gazetei de Nord-Vest. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare. Conform obiceiului său de a se autovictimiza, numitul Marian Valer susţine că acest dosar i-a fost fabricat de către fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. O modalitate cât se poate de comodă pentru a scăpa de umbrele penale ale trecutului.

Evaziune fiscală de milioane de lei
Una dintre firmele la care Marian Valer şi Cristea Sorin erau atât acţionari cât şi administratori este Sidia SA, înfiinţată în 1994. Cristea deţinea 40% din părţile sociale, iar Marian 10%. Cei doi ocupau şi funcţiile de administratori ai firmei SC Sidia SA. În septembrie 2000, Tribunalul Satu Mare a dispus deschiderea procedurii falimentului. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a fost înscrisă pe tabelul definitiv de creanţe cu suma totală de 231.864 lei. Instanţa a dispus angajarea răspunderii administratorului Cristea Sorin, decizia fiind înaintată spre executare. În cursul procedurii falimentului nu s-au atras sume în fondul de lichidare, iar DGFP Satu Mare nu a putut recupera creanţa. Bugetul statului a rămas cu o gaură de 231.864 lei.
În cazul firmei Leda SA, DGFP Satu Mare a reuşit în ianuarie 2011 să recupereze datoriile către bugetul de stat, în valoare totală de 91.926 lei. Banii au fost viraţi de lichidatorul judiciar din contul de lichidare al societăţii Leda SA. În primii ani de după Revoluţie, înainte să devină marele gazetar justiţiar, numitul Marian Valer a ocupat funcţia de jurist al acestei firme. Amicul său Cristea Sorin, care deţinea 95% din pachetul de acţiuni, era directorul firmei Leda SA. Societatea a intrat în faliment în mai 2001, la cererea mai multor creditori.
Firmele deţinute de familia Cristea împreună cu justiţiarul senator Marian, respectiv cu alţi asociaţi, au prejudiciat şi bugetul de stat, nu numai băncile. Gaura provocată în acest fel de gruparea Cristea-Marian este de 3,9 milioane lei. Un sătmărean care are un salariu de 1.000 de lei pe lună ar avea nevoie de 325 de ani pentru a câştiga suma respectivă. Şansele ca cei 3,9 milioane lei, adică 39.000.000.000 lei vechi, să fie vreodată recuperaţi de Fiscul sătmărean sunt egale cu zero.

Abonaţi la dosare penale pentru înşelăciune
Soţia omului de afaceri Cristea Sorin, Liliana, este cercetată penal pentru fals şi uz de fals într-un dosar privind o serie de fraude comise cu ocazia lichidării societăţii Leda SA. Potrivit surselor, Cristea Liliana a încheiat mai multe acte false, pe care soţii Cristea le-au folosit apoi pentru a sustrage lichidării mai multe active ale firmei intrate în faliment. Nu deţinem informaţii despre rezultatele obţinute de familia Cristea cu ajutorul acestor acte falsificate. Dosarul, înregistrat în luna februarie a acestui an, se află în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Cristea Liliana este cercetată alături de un autor necunoscut. Cristea Sorin este cercetat din 2008 într-un dosar penal pentru evaziune fiscală prin intermediul firmei Construct SM Group SA, cu un prejudiciu de 33.600 lei. Dosarul a fost restituit poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor de către procuror în urmă cu doi ani.
Potrivit evidenţelor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, din 2005 până în prezent soţii Cristea au avut peste 20 de dosare penale, în care au fost acuzaţi numai de înşelăciune. În mod ciudat, aceştia au reuşit să obţină fie scoatere de sub urmărire penală (SUP), fie neînceperea urmăririi penale (NUP). Cu alte cuvinte, au scăpat fie pe seama unor chichiţe procedurale, fie prin prescrierea faptelor de care au fost acuzaţi.
În concluzie, acestea sunt legăturile dintre cuplul Cristea şi senatorul declarat incompatibil Marian Valer. Gruparea Cristea- Marian a mai avut o serie de interese obscure şi în lichidarea judiciară a firmei Leda SA, afacere care ar putea deveni cântecul de lebădă al senatorului independent, care a ajuns să-şi desfăşoare activitatea într-un amărât de garaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *