21 June 2018

Medierea, o profesie la modă

Filed under: Locale |

mediere

Sătmărenii cu studii superioare se orientează din ce în ce mai mult spre profesia de mediator, activitate care poate fi o alternativă viabilă pentru orice persoană care are studii superioare şi o vechime în muncă de cel puţin trei ani. Legea nu se referă doar la persoanele care au carte de muncă, ci la toate persoanele care pot demonstra că sunt apte de muncă. Aşa prevede legea medierii, actualizată anul trecut şi care îmbogăţeşte, în momentul de faţă, conturile firmelor care organizează cursuri de formare acreditate la nivelul judeţului Satu Mare.

Bani frumoşi din formarea profesională
În România, profesia de mediator a apărut relativ recent pe piaţă, la fel şi cea de formator în mediere. În condiţiile în care se preconiza încă de anul trecut introducerea unei legi care să oblige părţile aflate într-un conflict să apeleze la serviciile unui mediator, unele persoane cu studii superioare s-au mobilizat şi au făcut cursuri care să le permită să devină formatori pentru cei care vor să transforme legea medierii într-o mină de aur. Aşa se face că printr-o simplă căutare pe internet se poate constata numărul mare de firme care organizează, aproape lunar, cursuri de mediatori în toate judeţele ţării, inclusiv în judeţul Satu Mare.
Cei care doresc să devină mediatori trebuie să scoată din buzunar pentru un curs formator între 3.500 lei şi 4.000 lei. La sfârşitul cursului, care durează două săptămâni, persoana care a luat nota de trecere a examenului final poate depune actele la Consiliul de mediere pentru a fi autorizată ca mediator, dar numai după achitarea unei taxe stabilite de Consiliul de Mediere, cu sediul central la Bucureşti. În felul acesta, firmele care se ocupă de formarea mediatorilor au încasat venituri substanţiale în ultimii doi ani, aceeaşi instituţie autorizând şi persoanele care se ocupă de formarea viitorilor mediatori.

Medierea, mijloc de îmbogăţire
Cei care îndeplinesc aceste condiţii şi nu au un loc de muncă, doresc sau sunt nevoiţi să facă o schimbare profesională pot apela la cursurile de formare pentru această profesie, care le poate aduce în buzunare venituri substanţiale. După ce au îndeplinit toate condiţiile prevăzute de lege, mediatorii pot încasa zilnic sume considerabile. Conform unui raport publicat de Camera de Comerţ şi Industrie, pentru o şedinţă de mediere, persoana în cauză poate plăti pentru serviciile mediatorului o sumă care nu este mai mică de 100 lei şi care poate ajunge până la 250.000 lei, pentru conflicte interne, şi până la 1.500.000 euro pentru conflicte transfrontaliere. Conform tabloului mediatorilor autorizaţi, în judeţul Satu Mare există la ora actuală aproximativ 52 de mediatori autorizaţi. Potrivit unor surse din rândul mediatorilor, numărul ar fi mult mai mare, dar aceştia nu s-au înregistrat în tabloul mediatorilor pentru a nu plăti taxele stabilite de Consiliul de Mediere. În următoarea perioadă se vor stabili exact condiţiile în care cetăţeanul va fi obligat să apeleze la un mediator şi care vor fi excepţiile de la regulă, deoarece legea medierii îi duce într-o oarecare eroare pe cei care exercită această profesie, dar şi pe cei care reprezintă părţile unui conflict.

Condiţii accesibile
Condiţiile care stau la baza autorizării mediatorilor trebuie îndeplinite simultan şi sunt următoarele: persoanele trebuie să aibă studii superioare, să aibă o vechime în muncă de cel puţin trei ani, să fie apte din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei profesii, să aibă o reputaţie bună şi să nu fi fost condamnate definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate de natură să aibă repercusiuni asupra prestigiului profesiei, să fi absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de Mediere şi, nu în ultimul rând, să fie autorizat ca mediator, în condiţiile legii.

Fenomenul ia amploare
Mai mult ca oricând, fenomenul medierii devine din ce în ce mai răspândit în toată Europa, nu doar în ţările care au tradiţie în mediere şi care sunt puternice din punct de vedere economic, ci şi în ţări ca Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova. În momentul de faţă nu există un model de mediere unanim acceptat de ţările europene, dar este foarte apreciat modelul francez de mediere, cu toate că fiecare ţară şi-a adaptat reglementările din domeniul medierii la specificul local.
În România, medierea este reglementată prin Legea nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Potrivit acestui act normativ, “medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate”. Cu alte cuvinte, mediatorul ajută părţile aflate în conflict să genereze opţiuni şi să aleagă de comun acord una dintre aceste opţiuni. De subliniat este faptul că mediatorul nu decide soluţia care va fi adoptată de către părţi, ci părţile însele sunt cele care decid termenii acordului. Şedinţa de informare asupra procesului de mediere fiind gratuită, doar contractul privind procesul de mediere se taxează. În şedinţa de informare organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale informează părţile asupra posibilităţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.
Alexandra Ardelean

2 Responses to Medierea, o profesie la modă

 1. Pingback: Mediere Impartiala | Fenomenul medierii ia amploare

 2. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website iis
  fantastic, as well as the content!

  Here iss my web page http://1mediere.ro (http://www.1mediere.ro)

  http://www.1mediere.ro
  19 June 2014 at 15:16
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *