More

    Mopediştii şi bicicliştii, în vizorul poliţiştilor rutieri

    politist

    Noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare ieri, cuprinde modificări importante în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice a mopediştilor, bicicliştilor şi a tuturor participanţilor la trafic care transportă în cabinele autovehiculelor persoane sub influenţa băuturilor alcolice. Potrivit noilor prevederi, atât bicicliştii, cât şi mopediştii au obligaţia să circule pe un singur rând, unul în spatele celuilalt. Dacă până acum au fost vizaţi doar conducătorii auto, acum poliţiştii vor putea da amenzi şi celor care îi însoţesc.
    De asemenea, modificările privesc şi obţinerea permisului de conducere, implicit valabilitatea acestuia. Inspectorul principal Valentin Farcău, din cadrul Serviciului Rutier  al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, a precizat că modificarea Codului Rutier vine ca urmare a numeroaselor accidente înregistrate la nivel naţional în perioada 2012- 2013, în care au fost implicaţi  numeroşi mopedişti şi motociclişti.”Dintr-o analiză statistică a accidentelor rutiere care au avut loc între 2012 şi 2013, s-a constatat că foarte multe accidente în care au fost implicaţi conducătorii mopedelor s-au produs ca urmare a faptului că oricine împlinea vârsta de 16 ani putea să facă un curs la o şcoală autorizată, curs în care nu se poate verifica foarte bine comportamentul conducătorului în trafic”. Inspectorul a ţinut să menţioneze faptul că legislaţia evoluează o dată cu schimbarea dinamicii accidentelor.
    Până la data intrării noilor modificări în vigoare, nu s-a urmărit atât de atent transportul persoanelor în cabinele de mărfuri sau pe mopede, dar de acum înainte poliţiştii vor avea posibilitatea să oprească autovehiculele pentru verificarea tuturor aspectelor ce privesc participanţii la trafic.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE