25 June 2018

Muzeul revine în Castelul Karolyi

Filed under: Locale |

consiliu

Consilierii careieni au aprobat, în cadrul şedinţei aferente acestei luni, un proiect de hotărâre prin care Secţia Carei a Muzeului Judeţean se va muta în incinta Castelului Karolyi. Astfel, circa 150.000 de obiecte de inventar, din care unele cu o deosebită valoare istorică, vor fi mutate în următoarele luni sub strictă supraveghere. Până în prezent, acestea au fost depozitate în spaţii improprii. Mai exact, în clădirea care adăpostea o fostă şcoală generală. Tot din cauza condiţiilor improprii, Primăria Carei, la solicitarea consilierilor USL, a luat în calcul mutarea bibliotecii municipale tot în incinta Castelului Karolyi.

Muzeul revine acasă
Consilierii careieni au aprobat, în cadrul şedinţei aferente acestei luni, un proiect de hotărâre prin care Secţia Carei a Muzeului Judeţean se va reîntoarce în incinta Castelului Karolyi. Şi asta după ce în cursul anului 2009, la începerea lucrărilor de renovare a castelului, Muzeul municipal Carei s-a mutat temporar în fostul sediu al Şcolii nr.4. Având în vedere că lucrările de reabilitare ale castelului au fost finalizate, iar castelul a fost redeschis publicului larg, conducerea Muzeului Judeţean a solicitat Consiliului Local Carei să îi permită să se reîntoarcă în Castelul Karolyi, ca şi o măsură de lungă durată. Cu atât mai mult cu cât cele 150.000 de bunuri aflate în inventarul Muzeulului Judeţean sunt depozitate în prezent în condiţii nu tocmai optime. “Colecţia necesită depozitare în condiţii de siguranţă şi climatizare adecvată. În acest sens, pentru asigurarea evidenţei şi conservării bunurilor, cât şi a accesului la acestea, este nevoie de un spaţiu de depozitare de circa 400 de metri pătraţi. Luând în considerare numărul insuficient de angajaţi ai Muzeului Municipal Carei, precum şi resursele materiale aferente, trebuie observat că este imposibil de asigurat funcţionarea muzeului municipal în două locaţii. Din cauza personalului insuficient, colecţiile au rămas fără supraveghere umană, iar actuala locaţie a generat Muzeului Judeţean Satu Mare cheltuieli suplimentare cu utilităţile şi sistemul de securitate. Având în vedere faptul că termenul de cedare a clădirii fostei Şcoli nr.4 a expirat, vă rugăm să întreprindeţi măsurile necesare pentru reintegrarea activităţilor muzeale în clădirea castelului”, se arată într-o cerere semnată de directorul general al Muzeului Judeţean, Liviu Marta.

Urmează şi biblioteca
În aceeaşi situaţie ingrată se află şi Biblioteca municipală Carei, al cărei întreg fond de carte este depozitat în condiţii care l-ar putea compromite iremediabil. La fel ca şi Secţia Carei a Muzeului Judeţean Satu Mare, şi biblioteca careiană a fost mutată din Castelul Karolyi, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare a imobilului, mai exact în 2009. De atunci, întregul fond de carte a fost mutat în incinta fostului Grup Şcolar Agricol Carei, în spaţii care nu corespund unor astfel de cerinţe. Mai mult, chiar şi activitatea instituţiei a fost afectată, în condiţiile în care cu greu s-au putut amenaja săli de lectură. “Zestrea de carte este depozitată de mai bine de trei ani în două camere, în condiţii improprii. Poate ar fi bine ca executivul să ia în calcul mutarea bibliotecii în castel până nu vine frigul”, a declarat consilierul USL Ilie Ciută. Viceprimarul Careiului, Ludovic Keizer, s-a arătat de acord cu această propunere, declarând că va analiza această posibilă soluţie împreună cu primarul Kovacs Eugen, urmând ca în cel mai scurt timp să se ia o decizie în acest sens.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *