More

    Politicienii şi oamenii de afaceri pun Ţara Oaşului la cale

    oas

    După tradiţia americană, la iniţiativa deputatului PDL de Oaş, Andreea Paul, a fost organizat ieri după-masă un business lunch, la care au fost invitaţi mai mulţi oameni de afaceri din Negreşti-Oaş, împreună cu reprezentanţii principalelor partide politice. Discuţiile au avut ca subiecte principale dezvoltarea infrastructurii, promovarea zonei şi atragerea capitalului economic. La eveniment au participat senatorul PSD Liviu Pop, deputatul PNL Ovidiu Silaghi şi deputatul UDMR Erdei D. Istvan.

    Puterea şi opoziţia şi-au dat mâna
    Mai mulţi oameni de afaceri, împreună cu membrii unor formaţiuni politice s-au adunat ieri după masă la un complex turistic din Ţara Oaşului pentru a discuta despre oportunităţile de afaceri din zonă. La eveniment au fost prezenţi şi lideri ai partidelor politice din opoziţie, care au lăsat la o parte diferenţele de la guvernare şi au decis să accepte invitaţia pentru a găsi soluţii în vederea dezvoltării economice a judeţului.
    Autorităţile locale, împreună cu parlamentarii sătmăreni, au încercat să găsească soluţii pentru crearea unui mediu propice de afaceri care să îi determine pe cei plecaţi în străinătate să revină în ţară şi să investească aducând capital din Vest. Andreea Paul, deputatul care îi reprezintă pe oşeni în Parlament, a vorbit despre oportunităţile de investiţii în Oaş. “Ne putem baza pe turismul antropologic. Cea mai mare comoară vie a Oaşului este oşanul, cu toată experienţa sa de viaţă. Ţara Oaşului merită vizitată şi descoperită, în plus este zona micilor întreprinderi de familie care trebuie să se dezvolte. Această dezvoltare trebuie să fie una durabilă”, a precizat deputatul Andreea Paul. Acesta consideră că printre punctele slabe ale zonei se numără problemele legate de insuficienţa exploatare a resurselor subsolului, dar şi infrastructura care nu este suficient dezvoltată.

    Luna Şes, o prioritate
    Deputatul PNL Ovidiu Silaghi s-a arătat optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii şi alocarea banilor pentru principalele sectoare problemă. “Din fericire, anul acesta bugetul ne permite să alocăm bani pentru finanţarea proiectelor europene, dar drumul spre Luna Şes este printre priorităţile Ministerului Transporturilor”, a precizat Ovidiu Silaghi. Totodată, fostul ministru al Turismului, Ovidiu Silaghi, crede în spiritul antreprenorial al oşanului. “Spiritul întreprinzător al negreştenilor a făcut ca firme din Oaş, serioase, să lucreze în toată ţara. Noi trebuie să le asigurăm ceea ce ţine de stat, adică infrastructura”, a concluzionat Ovidiu Silaghi. Această concepţie o împărtăşeşte şi parlamentarul UDMR, Erdei Istvan, care a subliniat importanţa politicienilor în această dezvoltare:”ei sunt datori să creeze legi pentru o corectă dezvoltare a economiei”.

    Lobby pentru drumul Livada – Sighet
    Pe de altă parte, fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, prezent şi el la eveniment, a subliniat faptul că dezvoltarea infrastructurii este atât de necesară, încât dacă aceasta nu s-ar produce dezvoltarea economică a zonei ar fi frânată. “Trebuie să aducem bani pentru drumul dintre Livada şi Sighet, care ar deschide noi oportunităţi pentru cele două judeţe învecinate, de aceea aici trebuie să dezvoltăm servicii, dar şi sectorul de minerit şi păduri. Trebuie să gândim un pachet comun pentru cele două judeţe, Satu Mare şi Maramureş, care sunt legate şi se pot dezvolta împreună”, a declarat fostul ministru, actual senator de Maramureş.
    Un aspect important al evenimentului a fost faptul că s-a creat un cadru favorabil, unde oamenii de afaceri din Oaş şi-au putut exprima doleanţele. Aceştia s-au plâns că nu sunt luaţi în seamă de către autorităţi, care în continuare preferă să trateze cu marile firme străine şi nu cu mici afacerişti din Oaş, care susţin că au muncit cu mândrie în ţări străine pentru a strânge puţinul capital economic în vederea dezvoltării propriei afaceri, aici în ţară. Ei cer de la autorităţi întocmirea unei politici concrete de susţinere a investitorilor români chiar şi în contextul legislaţiei comunitare. Capitalul autohton are mult mai mari şanse de a contribui la dezvoltarea economică a judeţului deoarece şi profitul obţinut rămâne să fie reinvestit tot la noi în ţară, a declarat unul dintre oamenii de afaceri prezenţi la dezbateri.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE