Prezenţă numeroasă la Zilele Medicale ale Ţării Oaşului

Filed under: Locale |

negresti1

Tradiţionalul simpozion Zilele Medicale ale Ţării Oaşului, ajuns la cea de a V-a ediţie, a avut ieri deschiderea oficială. La manifestarea din acest an, desfăşurată la Complexul Turistic Valea Măriei, în organizarea Primăriei oraşului Negreşti-Oaş, a Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş şi a Clinicii de Chirurgie IV Cluj-Napoca, s-au reunit cadre medicale şi universitare atât din judeţul nostru, cât şi din judeţul Cluj şi chiar din Ucraina, care au discutat despre acele mai noi tehnici medicale de diagnosticare şi tratament. În acest an programul ştiinţific a fost centrat în jurul actualităţilor din domeniul oncologiei digestive. Subiectul ales nu a fost unul la întâmplare deoarece numărul de cazuri de cancer care atacă aparatul digestiv este în creştere. La deschiderea oficială au fost prezente autorităţile locale şi judeţene, care au dorit, încă o dată, să îşi exprime sprijinul pentru sistemul de sănătate sătmărean.

Circa 90 de specialişti prezenţi
Evenimentul “Zilele Medicale ale Ţării Oaşului” a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Ieri, la Complexul Valea Măriei, a avut loc deschiderea oficială a programului ştiinţific, la care au participat 90 de medici specialişti din Satu Mare, Cluj şi Ucraina. Aceştia au fost primiţi de oficialităţile locale şi judeţene care au şi ajutat la organizarea evenimentului. Lucrările au fost deschise de către conferenţiarul universitar doctor Vasile Negrean, preşedintele comitetului de organizare. Acesta a dorit să mulţumească tuturor celor implicaţi în susţinerea evenimentului precum şi medicilor care au înţeles că astfel de întâlniri sunt utile în primul rând pentru schimbul de experienţă pe care îl presupun şi în al doilea rând pentru că concluziile generate de discuţiile ştiinţifice ajută la o mai bună practică medicală.
Prezent la eveniment, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a declarat că se simte onorată să poată fi gazda unui astfel de eveniment şi că va susţine în continuare astfel de activităţi, edilul fiind convins că rezultatele simpozionului se vor regăsi în actul medical.

Autorităţile susţin sistemul de sănătate sătmărean
Tot în calitate de gazde dar şi de organizatori au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor. Cei doi au vorbit despre importanţa sistemului de sănătate. Adrian Ştef le-a reamintit celor prezenţi că instituţia pe care o conduce a făcut în ultimii doi ani investiţii semnificative în modernizarea infrastructurii spitaliceşti. “Este important pentru noi să nu ne mai gândim să plecăm în străinătate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, după ce a enumerat toate proiectele pe care le are pentru a schimba faţa medicinei sătmărene.
Vicepreşedintele Mircea Govor a constatat cu tristeţe că  nou-modernizata secţie de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare este mereu plină de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi şi-a exprimat speranţa ca prin astfel de întâlniri să se poată ajunge la rezultate care să ajute în primul rând pacientul şi să contribuie la dezvoltarea mediului ştiinţific medical.
negresti2
Cancerul de colon, cel mai des întâlnit la aparatul digestiv
După deschiderea oficială, medicii au şi început dezbaterile ce i-au avut ca moderatori în prima sesiune pe profesorul doctor Monica Lencu şi pe doctorul Viorel Naghi. Discuţiile s-au centrat asupra uneia dintre cele mai răspândite forme de cancer şi anume cancerul la colon. A fost subliniată încă o dată importanţa unei diagnosticări corecte şi faptul că cu cât mai repede pacientul ajunge la medic cu atât tratamentul poate fi mai puţin invaziv şi mai eficient.
Cancerul la colon are cea mai mare incidenţă pe segmentul oncologiei aparatului digestiv. Proasta alimentaţie, bogată în proteine şi carbohidraţi dar săracă în fibre de origine vegetală favorizează apariţia problemelor de natură oncologică la nivelul colonului. Predispoziţia genetică, diabetul zaharat sau obezitatea sunt şi ei consideraţi a fi factori de risc atunci când vorbim de cancerul la colon. Cea de-a doua sesiune de ieri a fost moderată de profesorul doctor Mircea Cazacu şi doctorul Adi-Maria Sas. Printre lucrările  prezentate  s-au numărat cele care se refereau la felul în care se diagnostichează şi se supraveghează polipii colonici, ce sunt consideraţi a fi elemente precanceroase, de asemenea s-a adus în discuţie felul în care obezitatea, atât de des întâlnită în zona europeană şi care, ca fenomen, se extinde şi la noi în ţară, contribuie la dezvoltarea neoplaziilor digestive.

Simpozionul va continua şi azi
Dezbaterile continuă şi astăzi când sunt luate în discuţie problemele legate de oncologia pancreasului şi a ficatului. Pe lângă activităţile ştiinţifice, medicii prezenţi în capitala Oaşului vor avea parte şi de un program turistic menit să încurajeze turismul din zonă.
Evenimentul intitulat Zilele Medicale ale Ţării Oaşului a fost susţinut de Prefectura judeţului şi Consiliul Judeţean împreună cu Primăria Negreşti Oaş, Consiliul Local, Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş, Colegiul Medicilor Satu Mare, Direcţia de Sănătate Publică  şi Casa Orăşenească de Cultură  Negreşti Oaş. La aceştia s-au adăugat Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj Napoca, Spitalul Clinic  CF Cluj Napoca, Clinica Medicală IV şi Clinica de Chirurgie IV tot din Cluj Napoca. Pentru asigurarea programului turistic fondurile au venit din partea sponsorilor.

Silvia Spanciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *