26 April 2018

Senatorul jurnalist, agresor de ziarişti

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer

Senatorul independent Marian Valer este foarte mândru de faptul că din toamna anului 1990 până în 2008 a activat în presă, perioadă în care se laudă că a încercat să promoveze “un stil de presă critic şi incisiv”. Însă după ce a devenit senator şi alţi jurnalişti au început să trateze “critic şi incisiv”, numitul Marian Valer a sărit pur şi simplu să-i bată. Jurnalista Ioana Gavrău a fost prima victimă a senatorului Marian Valer. Acesta a îmbrâncit-o şi i-a adresat cuvinte jignitoare chiar în faţa Poliţiei. În luna mai a acestui an, acelaşi senator independent Marian Valer a încercat să-i agreseze pe directorul Gazetei de Nord- Vest, Szasz Lorand, şi pe redactorul şef Ciprian Bâtea pentru că au îndrăznit să-l critice în paginile ziarului. De fiecare dată când a fost întrebat de presa centrală despre agresiuni, numitul Marian Valer a minţit cu neruşinare, susţinând că nu a comis agresiunile de care era acuzat, deşi existau înregistrări video.

Vorbe de senator: “Du-te la mă-ta acasă”
Senatorul independent Marian Valer a îmbrâncit-o şi i-a adresat cuvinte jignitoare jurnalistei Ioana Gavrău în ianuarie 2012. Parlamentarul se afla în faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, pentru a protesta faţă de o presupusă acţiune de “poliţie politică” la care l-ar fi supus poliţiştii sătmăreni. El a fost nemulţumit de prezenţa ziaristei acolo şi a încercat să o gonească, comportându-se ca un ultim bădăran. “Du-te la mă-ta acasă (…) V-a venit mătuşa? Vrei să vin să te iau de urechi? Fato, n-ai fost invitată la conferinţa de presă, te rog să pleci. N-ai fost invitată la conferinţa de presă. Te rog să părăseşti perimetrul, să nu chem Poliţia. Te rog să treci pe trotuar. Pe trotuar e locul tău, acolo”, s-a răstit senatorul Marian către jurnalista Ioana Gavrău, în timp ce a luat-o de braţ şi a împins-o de pe trotuar. Câteva clipe mai târziu, senatorul Marian Valer a abordat o altă ziaristă, căreia a încercat să îi aplice acelaşi tratament, acuzând-o că “este plătită” şi apoi trimiţând-o la cei care o plăteau.

S-a dezvinovăţit prin minciuni sfruntate
Acest incident a fost primul dintr-o serie lungă prin care senatorul Marian Valer s-a discreditat în faţa presei naţionale. Agresarea ziaristei a constituit subiectul a numeroase articole în principalele ziare naţionale, precum şi pe site-urile de ştiri. Ştiri privind gestul deplasat al senatorului Marian au fost difuzate şi de mai multe televiziuni naţionale. Filmarea privind agresarea jurnalistei Ioana Gavrău a fost postată pe numeroase site-uri, unde poate fi vizionată şi în prezent de către cei care au ratat-o acum un an.
Speriat că se va face de rahat, senatorul independent Marian Valer a încercat să dreagă busuiocul, minţind cu neruşinare, conform obiceiului său. “La un moment dat, am văzut o tipă, o tânără, stătea ostentativ. Şi atunci am întrebat-o: dumneata cine eşti şi de cine eşti invitată. A avut loc un dialog, în care i-am zis că locul ei e pe trotuar, pentru că stătea la doi-trei metri de trotuar, pe şosea. N-am îmbrâncit-o, i-am cerut doar să stea mai la distanţă. Am observat-o şi în timp ce vorbeam, comenta tot timpul, se uita sfidător. N-am atins-o cu nici cu un deget. În timp ce purtam dialogul, a apărut o altă tânără care, la modul ostentativ, mi-a pus aparatul la vreo 20 de cm. E regretabil că am ajuns aici, dar nu a fost vorba de nici o îmbrânceală, nu i-am adresat nici o înjurătură”, a minţit senatorul independent Marian Valer în paginile publicaţiei online gândul.info.

Foşti colaboratori, ameninţaţi şi înjuraţi
La un an distanţă, senatorul independent Marian Valer s-a dezlănţuit din nou asupra jurnaliştilor sătmăreni, de această dată împotriva unora dintre foştii săi colaboratori, care s-au săturat să ridice în slăvi un asemenea personaj ordinar. Directorul economic Cătălin Filip a fost agresat fizic de către Marian Valer în data de 9 mai, cu ocazia depunerilor de coroane de la Monumentul Ostaşului Român. Numitul Marian Valer a încercat în data de 17 mai să-i agreseze pe directorul Gazetei de Nord- Vest, Szasz Lorand, şi pe redactorul şef Ciprian Bâtea, taman pe terasa unui local situat în buricul Sătmarului. Întrucât cei doi nu i-au permis să-i lovească sau să-i urecheze, senatorul Marian a trecut la jigniri, făcându-i “nenorociţi” şi “complexaţi”, şi la ameninţări, cerându-le să iasă la bătaie ca un huligan. Cei doi jurnalişti au depus plângeri penale împotriva numitului Marian Valer. Cele două plângeri au fost înregistrate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, senatorul Marian Valer alegându-se cu dosar penal.

O nouă minciună ordinară a la Marian Valer
Când a fost contactat telefonic de jurnaliştii cotidianului Adevărul pe acest subiect, senatorul Marian a minţit din nou, neştiind la momentul respectiv că a fost filmat când şi-a agresat foştii colaboratori. Senatorul Marian Valer a recunoscut că s-a oprit la terasa unde se afla directorul Gazetei de Nord-Vest, susţinând că nu a agresat pe nimeni. „Nu e adevărat. M-am oprit la terasă şi i-am spus: „Nu ţi-e ruşine Lorand pentru mizeriile pe care le-ai scris astăzi. Într-adevăr au sunat la 112“, le-a declarat senatorul Marian Valer jurnaliştilor de la Adevărul.
Dovedind că are probleme mari de gândire şi de comportament, la scurt timp numitul Marian Valer l-a ameninţat şi pe redactorul şef al Nord-Vest TV, Victor Constantinovici. De asemenea, acesta a ameninţat câţiva distribuitori de ziare că riscă să fie linşaţi dacă vor avea curajul să distribuie un ziar la sărbătoarea fiilor satului din comuna Dăbâca, judeţul Cluj.
În concluzie, încă senatorul Marian Valer se laudă tuturor celor dispuşi să-l mai asculte cu activitatea sa de jurnalist critic, însă în momentul în care alţi jurnalişti devin critici faţă de el sare pur şi simplu să-i bată. Faptele sale nu mai au nevoie de niciun comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *