More

    Senatorul Marian, la fel de mitocan

    valer---cipriDupă ce a obţinut pe căi numai de el ştiute neînceperea urmăririi penale (NUP) în dosarul penal întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că i-a atacat ca un mitocan pe foştii săi colaboratori Szasz Lorand, Ciprian Bâtea şi Florin Dura, senatorul independent Marian Valer a şi dat fuga la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare şi a depus o plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva jurnaliştilor Szasz Lorand şi Ciprian Bâtea, respectiv o plângere penală pentru mărturie mincinoasă împotriva jurnalistului Florin Dura. Cel puţin aşa se laudă în fiţuica sa de doi lei, editată în continuare în condiţii ilegale. Senatorul Marian Valer a fost atât de grăbit să depună denunţurile împotriva foştilor săi colaboratori încât a ignorat până şi termenul de 20 de zile în care Szasz Lorand şi Ciprian Bâtea pot să atace rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Jurnaliştii GNV nu s-au aşteptat la o asemenea scăpare din partea unui senator, fie el chiar şi independent, care se laudă cu pregătirea sa juridică şi cu faptul că a fost procuror, fie el şi comunist.

    Un senator agresor
    Reamintim că numitul Marian Valer a încercat în data de 17 mai să-i agreseze pe directorul Gazetei de Nord- Vest, Szasz Lorand, şi pe redactorul şef Ciprian Bâtea, taman pe terasa unui local situat în buricul Sătmarului. Întrucât cei doi nu i-au permis să-i lovească sau să-i urecheze, senatorul Marian a trecut la jigniri, făcându-i “nenorociţi” şi “complexaţi”, şi la ameninţări, cerându-le să iasă la bătaie ca un huligan. Acţiunea a fost minuţios pregătită, senatorul Marian fiind însoţit de mai mulţi ziarişti, care ar fi trebuit să imortalizeze momentul în care l-ar fi tras de urechi pe directorul Szasz Lorand. Numitul Marian Valer era supărat că cei doi jurnalişti au refuzat să-i mai execute orbeşte dispoziţiile aberante. Szasz Lorand şi Ciprian Bâtea au depus plângeri penale împotriva numitului Marian Valer. Cele două plângeri au fost înregistrate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, senatorul Marian Valer fiind cercetat în dosarul nr. 332/P/2013 pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi ultraj contra bunelor moravuri.

    Probe şi martori împotriva senatorului
    Directorul Szasz Lorand şi redactorul şef Ciprian Bâtea au fost audiaţi de procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceştia au depus la dosar şi înregistrarea privind atacul senatorului Marian, efectuată cu telefonul mobil de un coleg de la Nord-Vest TV. De asemenea, au depus la dosar şi înregistrarea emisiunii Cronica de noapte, realizată de cunoscutul jurnalist Grigore Cartianu, difuzată de postul Naşul TV, emisiune în care senatorul Marian a intervenit în direct şi a recunoscut că a vrut să-l agreseze pe Szasz Lorand. Singura vină a redactorului şef adjunct al Gazetei de Nord-Vest, Florin Dura, a constat în faptul că a fost prezent la întreaga scenă, alături de alţi colegi, iar când a fost audiat de procurori, în declaraţiile sale de martor nu a reprodus exact cuvintele lui Marian Valer. A păţit-o exact la fel şi la Gazeta de Nord-Vest pe vremea când era controlată de senatorul Marian şi a avut proasta inspiraţie să nu reproducă exact, cuvânt cu cuvânt, discursul plictisitor al senatorului. Jurnalistul Florin Dura a fost jignit în mod ordinar de senatorul independent, care i-a impus să reproducă integral discursul său în următorul număr al ziarului.

    Un NUP obiectiv sau subiectiv?
    Pe căi numai de el ştiute, senatorul independent Marian Valer a reuşit să obţină NUP în dosarul nr. 332/P/2013. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-au motivat decizia prin aceea că faptelor reclamate le lipseşte unul din elementele constitutive, respectiv latura obiectivă a acestora. Procurorii respectivi mai aveau puţin şi şi susţineau că numitul Marian Valer nici măcar n-a fost de faţă la respectivul incident. Dacă jurnaliştii Gazetei de Nord-Vest ar gândi ca şi senatorul independent Marian Valer ar fi scris articole acuzatoare cu titluri de genul “Procuror la procuror nu îşi scoate ochii”, “Cine-l protejează pe senatorul Marian la Parchetul General?”, “Abuz la Parchetul General” sau cine ştie ce alte titluri de acest gen. Probabil că ar mai fi formulat vreo câteva declaraţii politice şi câteva interpelări în acest sens, urlând ca un disperat şi un apucat că a fost victima unui abuz al Justiţiei.

    Justiţie cu gust amar
    Numai că jurnaliştii Gazetei de Nord-Vest nu gândesc absolut deloc ca şi senatorul Marian Valer. În schimb, sunt dezamăgiţi de felul în care se face dreptate în România. “Până acum, n-am avut de-a face cu astfel de cazuri. Am crezut că dacă fac o plângere după ce am fost ameninţat şi prezint o înregistrare cu incidentul respectiv, respectiv indic martorii care au fost prezenţi, oamenii legii îşi vor face datoria şi vor sancţiona abuzul senatorului Marian Valer. Eu nu cunosc deloc chichiţe procedurale ca şi alţii, căci nu sunt un individ certat cu legea. Dar ce se întâmplă în acest caz este prea de tot. Adică, după ce am fost ameninţat şi jignit de senatorul Marian în buricul Sătmarului, acum risc să fiu cercetat pentru denunţ calomnios. Înseamnă că nu mai are rost să te adresezi organelor abilitate şi mai bine îţi faci dreptate de unul singur. Sunt curios dacă eu sau colegii mei Ciprian Bâtea şi Florin Dura l-am fi ameninţat şi jignit sau chiar am fi încercat să-l urechem în public pe numitul Marian Valer, acesta ajungea să fie cercetat pentru denunţ calomnios? Nu prea îmi vine să cred”, a declarat directorul Gazetei de Nord-Vest, Szasz Lorand.

    Denunţătorul de serviciu al Sătmarului
    În graba sa de a se răzbuna pe foştii săi colaboratori, senatorul independent Marian Valer, devenit denunţătorul de serviciu al Sătmarului, a şi dat fuga la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare şi a depus o plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva jurnaliştilor Szasz Lorand şi Ciprian Bâtea, respectiv o plângere penală pentru mărturie mincinoasă împotriva jurnalistului Florin Dura. Dovedind cât de priceput este în privinţa legislaţiei, în calitate de jurist şi de fost procuror, actualul senator independent a omis şi faptul că jurnaliştii Szasz Lorand şi Ciprian Bâtea au la dispoziţie 20 de zile de la data comunicării pentru a ataca rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procurori. Având în vedere că rezoluţiile le-au fost comunicate în data de 9 august 2013, termenul de atac expiră abia în 29 august 2013. Nu este exclus ca rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de procuror în cazul senatorului Marian Valer să fie infirmată de un superior cu minte mai luminată.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE