More

    Senatorul Marian, o gaură neagră a Sătmarului

    valer-bolund

    Activitatea senatorului independent Marian Valer de-a lungul ultimilor 20 de ani poate fi catalogată drept o adevărată gaură neagră pentru judeţul Satu Mare, care a absorbit milioane de euro din banii publici. Numai operaţiunea de compromitere a fostului primar Horea Anderco iniţiată de numitul Marian Valer a ajuns să coste peste o jumătate de milion de euro, banii necesari pentru despăgubirea inculpaţilor care au fost achitaţi de instanţele judecătoreşti. Să nici nu mai pomenim de milioanele risipite pe anchetarea inculpaţilor, ca urmare a fanteziilor de procuror comunist ale lui Marian Valer. Lichidarea firmei administrate de senatorul independent s-a soldat cu o nouă gaură de 100.000 de euro, sumă trecută la datoria publică. De asemenea, prezenţa inutilă a sa în Senatul României timp de patru ani şi opt luni îngroaşă nota de plată a contribuabililor sătmăreni cu încă aproape 380.000 de euro. Trebuie să recunoaştem că sătmărenii au plătit un preţ enorm de mare pentru un individ de teapa lui Marian Valer.

    Despăgubiri de 550.000 de euro
    Senatorul independent Marian Valer a provocat o gaură de milioane de euro în urma operaţiunii murdare iniţiate împotriva fostului primar Horea Anderco, care a refuzat să-i acorde o locuinţă socială. Marian Valer a pornit împotriva sa o nouă campanie de presă, acţionând în complicitate cu un procuror, căruia i-a promis postul de procuror şef al PNA Oradea, şi cu şeful fostului Doi şi-un sfert de la Satu Mare. Anderco a petrecut 15 luni în arest şi a fost achitat în raport cu toate capetele de acuzare după şase ani de procese printr-o hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în 2009. De asemenea, statul a fost obligat să-i achite lui Anderco despăgubiri în valoare de peste 280.000 de euro. Ceilalţi membri ai lotului Anderco au obţinut la rândul lor despăgubiri financiare importante. Statul este obligat să-i achite despăgubiri de circa 130.000 de euro lui Constantin Timciuc, despăgubiri de aproximativ 65.000 de euro lui Alexandru Iuoraş, respectiv despăgubiri de circa 70.000 de euro lui Adrian Dinu. În concluzie, din cauza jocurilor murdare ale senatorului independent Marian Valer, statul trebuie să achite despăgubiri de aproximativ 550.000 de euro inculpaţilor din lotul Anderco. Din păcate, nota de plată pentru aceste ilegalităţi nu va fi achitată niciodată de către marele justiţiar Marian Valer. Oricum, acesta s-a protejat împotriva unui asemenea demers, donându-i fiicei sale apartamentul din municipiul Satu Mare. Singurul bun aflat pe numele senatorului ajuns la frumoasa vârstă de 53 de ani este un teren în suprafaţă de 1.400 mp în Dăbâca natală. Din păcate, nota de plată de peste o jumătate de milion de euro va cădea în sarcina contribuabililor sătmăreni, urmând a fi achitată din bani publici.

    Milioane de euro risipite pe anchetă şi proces
    Însă despăgubirile celor patru inculpaţi sunt doar picătura din paharul cu apă. În urma operaţiunii iniţiate de actualul senator independent Marian Valer, pe atunci director al Gazetei de Nord-Vest, statul a cheltuit milioane de euro pentru anchetarea şi judecarea lotului Anderco. Iar rezultatul a fost de fapt un mare fâs. În cadrul anchetei, statul a cheltuit sume enorme de bani pentru realizarea numeroaselor expertize, pentru interceptarea a 16 telefoane, pentru salariile poliţiştilor şi procurorilor implicaţi în anchetă, precum şi pentru o deplasare în Canada a unei comisii rogatorii care l-a audiat pe Ioan Orha. Să nici nu mai pomenim de cheltuielile legate de organizarea proceselor, care au durat peste şase ani. Surse avizate ne-au declarat faptul că o anchetă de asemenea proporţii ajunge să coste statul milioane de euro. Din păcate, nimeni nu a avut curiozitatea să centralizeze toate cheltuielile suportate de stat în anchetarea şi judecarea lotului Anderco, care ar fi trebuit apoi imputate numitului Marian Valer, fost procuror comunist, director de gazetă şantajist, în prezent senator delator.

    Gaură de 100.000 de euro la buget
    Senatorul independent Marian Valer le-a mai făcut un cadou sătmărenilor. O societate comercială administrată de el începând din 26 septembrie 1991 a lăsat la bugetul de stat o gaură de 400.000 lei, adică circa 100.000 de euro, bani care au fost trecuţi la datoria publică. Numitul Marian Valer şi-a demonstrat din plin abilităţile manageriale, costul fiind suportat şi de această dată din buzunarele contribuabililor sătmăreni. Sub administrarea sa, societatea a acumulat datorii de circa 400.000 lei (4.000.000.000 lei vechi). Societatea a intrat în lichidare judiciară în cursul anului 2005. Principalul creditor al societăţii era Statul Român, căruia societatea îi datora nici mai mult nici mai puţin de 400.000 de lei. Un sătmărean obişnuit, cu un salariu de 1.000 de lei, ar avea nevoie de peste 33 de ani pentru a agonisi această sumă cu care societatea administrată de Marian Valer a prejudiciat bugetul de stat.

    Un senator inutil şi costisitor
    Numitul Marian Valer a stat în Senatul României patru ani şi opt luni. Într-o lună, senatorul independent primeşte în jur de 15.000 lei, din care aproximativ 4.500 de lei constituie salariul său, iar diferenţa de 10.500 lei o constituie suma forfetară, pe care o primeşte pentru a-şi putea desfăşura în bune condiţii activitatea parlamentară. Dacă facem un calcul simplu, rezultă că numitul Marian Valer a încasat în cei patru ani şi opt luni cât a frecat băncile Senatului în jur de 840.000 de lei, adică aproximativ 190.000 de euro. Dacă mai punem la socoteală cazarea sa în Capitală, la hotelul de cinci stele Radisson Blu, şi decontarea cheltuielilor sale de deplasare, suma ajunge să se dubleze. Cu alte cuvinte, senatorul independent Marian Valer i-a costat pe sătmăreni aproximativ 380.000 de euro. Este vorba de o sumă enormă, pe care un sătmărean cu salariul de 1.000 de lei pe lună ar avea nevoie de peste 140 de ani de muncă pentru a o agonisi.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE