18 June 2018

Șomeri pe bandă rulantă

Filed under: Actualitatea Salajeana |

ajofm

Absolvenţii de liceu, facultate sau masterate, care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă, vor primi, timp de şase luni, un ajutor financiar în valoare de 250 de lei lunar. Potrivit statisticilor oficiale ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj la sfârșitul lunii iulie, în evidenţele instituţiei au fost înregistrate (ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă) 533 de persoane, absolvenți ai promoţiei 2013. Dintre aceştia, cei mai mulţi (483) sunt absolvenţi de studii liceale care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat, 25 sunt absolvenţi ai unor şcoli de arte şi meserii şi alţi 25 sunt absolvenţi cu studii superioare.
Indemnizaţia de şomaj se acordă doar la cerere, iar cei care doresc să o obţină trebuie să se prezinte la sediul AJOFM cu actul de identitate în original şi copie, certificatul de naştere, în original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea ”apt de muncă”, adeverinţă de la Administraţia Financiară din care să rezulte faptul că realizează sau nu venituri dar şi cu actul de absolvire a formei de învăţământ, în original şi copie.
Conform AJOFM Sălaj, începând cu data de 1 august, la sediul instituţiei, pentru a primi indemnizaţia de şomaj sunt aşteptaţi să se prezinte tinerii care au reuşit să treacă examenul de bacalaureat. Pentru această categorie de absolvenţi termenul limită de înscriere este până la data de 29 septembrie, inclusiv.
1.191 absolvenţi înregistraţi ca şomeri, anul trecut
Potrivit datelor oficiale ale AJOFM Sălaj, în cursul anului trecut, în evidenţele instituţiei, au fost înregistraţi 1.191 de absolvenţi din care cei mai mulţi – 829 cu studii medii, 325 cu studii superioare şi alți 37 absolvenţi ai şcolilor de arte şi meserii. Conform legislaţiei în vigoare indemnizaţia se acordă absolvenţilor pe o perioadă de 6 luni, iar în situaţia în care aceştia reuşesc să se angajeze în perioada de acordare, cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de un an, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Acest drept se solicită în termen de maxim 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *