More

    Soţia lui Bo Xilai spune că l-a ucis pe britanicul Neil Heywood pentru a-şi proteja fiul

    Soţia liderului chinez demis Bo Xilai a afirmat într-o mărturie difuzată vineri că l-a asasinat în 2011 pe omul de afaceri britanic Neil Heywood deoarece se temea că acesta îl “va răpi şi ucide” pe fiul ei.

    Gu Kailai a spus că “a devenit foarte îngrijorată pentru securitatea” fiului ei Bo Guagua, care studia în Statele Unite, după ce acesta i-a mărturisit că a fost ameninţat de către Heywood, potrivit unor declaraţii retransmise de tribunalul în care se ţine începând de joi procesul pentru corupţie al fostului oficial chinez Bo Xilai.

    “Securitatea lui Guagua era în pericol şi Bo nu era conştient” de acest fapt, a continuat Gu, care nu l-a implicat pe soţul ei în asasinarea lui Heywood, crimă pentru care a fost condamnată în august 2012 la moarte, cu suspendare, o pedeapsă care în China este comutată în general în închisoare pe viaţă.

    Omul de afaceri, apropiat de cuplul Bo încă din anii ’90, a fost găsit mort în noiembrie 2011, la Chongqing, metropolă din sud-vestul Chinei condusă cu o mână de fier de către Bo Xilai. Asasinatul a precipitat căderea spectaculoasă a ambiţiosului “prinţ roşu”.

    Relaţiile dintre Gu şi Neil Heywood s-au deteriorat din cauza unei neînţelegeri în legătură cu o vilă de lux de la Cannes, în sud-estul Franţei. În primăvara anului 2011, soţia lui Bo i-a retras britanicului dreptul de a administra vila de lux.

    Împreună cu Wang Lijun, şeful poliţiei din Chongqing şi braţul drept al lui Bo, “am stabilit o listă neagră cu persoane care trebuie supravegheate, între care Neil Heywood, şi i-am spus despre acest fapt lui Bo”, a dezvăluit Gu.

    “Ne temeam că Guagua va fi asasinat în Statele Unite (…) Cu toate că Wang mi-a garantat că a luat măsuri (pentru a-i asigura) securitatea, nu mă simţeam asigurată. Din acest motiv a avut loc asasinarea (lui Heywood) pe 15 noiembrie”, a explicat Gu Kailai.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE