More

    Toaca, instrument de festival la Tăşnad

    toaca

    În oraşul Tăşnad a avut loc ieri a VII-a ediţie a Festivalului Judeţean de Toacă şi Cântece Religioase, cu genericul „Toată suflarea să laude pe Domnul”. Scopul acestui eveniment a fost promovarea şi cultivarea tradiţiilor, sensibilizarea copiilor faţă de tradiţie, cultură şi bineînţeles credinţa ortodoxă. La concurs au participat aproximativ 20 de copii cu vârste cuprinse între patru şi 15 ani, iar premiile au fost oferite pentru fiecare categorie de vârstă. Toţi concurenţii au fost premiaţi, alegându-se cu diplome şi dulciuri.
    Baterea toacei este un obicei specific Bisericii Ortodoxe de pretutindeni şi reprezintă chemarea la rugăciune, credincioşii fiind obişnuiţi să o audă mai ales în Postul Paştelui sau la mănăstiri. “Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Concursul va pune înaintea Domnului sufletul acestor copii”, a declarat protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbe. Fiecare concurent a bătut, cum a ştiut el mai bine, toaca din cireş, paltin sau salcâm. Cei mai talentaţi au cântat sau au spus o poezie religioasă. La fiecare dintre concurenţi s-a putut remarca emoţia care îi năpădea la sfârşit, când preoţii şi publicul prezent îi aplauda pentru prezentarea costumului popular specific zonei şi pentru talentul de a ţine ciocănelele în mână, pentru ca toată suflarea să ştie că este cine să ducă mai departe obiceiul de a bate toaca.
    Juriul a notat ritmul, prestaţia muzicală, dar şi curajul de a scoate în evidenţă valorile şi tradiţiile locului de origine.
    Festivalul este organizat anual de Parohia Ortodoxă Română din Tăşnad, alături de Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Tăşnad.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE