22 June 2018

Trofeul Balonul de Aur cucerit de Albert Florian în 1967, de azi la Satu Mare

Filed under: Sport |

Albert-Florian

Un eveniment deosebit pentru iubitorii fotbalului sătmărean va avea loc în această săptămână pe stadionul Olimpia. Astfel, joi, 23 august, de la ora 18 la Satu Mare se vor întîlni într-un meci demonstrative fostele glorii ale Olimpiei și a celor de la Ferencvaros Budapesta.
Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor cultural –sportive Partium și cu siguranță că va fi pe placul tuturor sătmărenilor pentru că vor putea să-i revadă la lucru pe foștii jucători de la Ferencvaros precum și pe jucătorii Olimpiei din generațiile 1970-2000”, spune Magyar Lorand , organizatorul evenimentului.
De la Fradi se pare că nu vor lipsi Végh Z. Szűcs M. , Arany, Milovanovic, Dragóner, Desztanik, Bubcsó, – Szkukalek, Szeiler, Lipcsei, Szekeres, Keller, Horváth P, Wukovics și Szenes, jucător care va evolua o repriză și la Olimpia!
Pe lista Olimpiei se regăsesc peste 60 de jucători din generații diferite, printre ei, Keizer, Both,Naom, Sandu Matei, Didi Prodan, Gersternmaier, Fabian, precum și antrenorul Emerich Jenei cel care a pregătit Olimpia pentru o scurtă perioadă la începutul anilor 80.
Partida se va juca pe durata a două reprize de 30 de minute!
În plus organizatorii le-au pregătit iubitorilor fotbalului din Satu Mare și o mare surpriză.
Începînd de azi, de la ora 17, la Colegiul Național Kolcsey va fi deschisă o expoziție în care va fi expus trofeul Balonul de Aur cîștigat de Albert Florian în 1967 precum și alte documente și obiecte personale ce au aparținut fostei glorii a fotbalului maghiar.
Organizarea acestei expoziții a fost inițiată de Episcopul de Szeged, Kiss-Rigó László. Printre colaboratori se află și copiii recent decedatului Albert Flórián, anume Magdolna și Flórián, care au participat la selectarea și compilarea documentelor.
După cum mărturisește Magdolna, fiica lui Albert Flórián, au încercat să selecteze un material sugestiv care să prezinte, din copilărie până la moarte, viața singurului deținător maghiar al Balonului de Aur cu ajutorul fotografiilor, înregistrărilor audio și video, monedelor, cupelor, onorurilor de stat și chiar ale unor obiecte personale speciale, ca de exemplu treningul purtat ca membru al selecționatei lumii sau ultima sa pereche de ghete de fotbal. Expoziția este axată, firește, pe succesele sportive ale „legendei”, dar este urmărită și conturarea imaginii sale particulare ca soț, tată, bunic, prieten. În acest scop expoziția cuprinde obiecte expuse în premieră cum ar fi carnetul de elev, verigheta sau ceasul lui de mână.
Florin Mureșan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *