20 April 2018

Un senator inutil şi costisitor

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer

Numitul Marian Valer a stat în Senatul României patru ani şi opt luni. Într-o lună, senatorul independent primeşte în jur de 15.000 lei, din care aproximativ 4.500 de lei constituie salariul său, iar diferenţa de 10.500 lei o constituie suma forfetară, pe care o primeşte pentru a-şi putea desfăşura în bune condiţii activitatea parlamentară. Dacă facem un calcul simplu, rezultă că numitul Marian Valer a încasat în cei patru ani şi opt luni cât a frecat băncile Senatului în jur de 840.000 de lei, adică aproximativ 190.000 de euro. Este vorba de o sumă enormă, pe care un sătmărean cu salariul de 1.000 de lei pe lună ar avea nevoie de exact 70 de ani de muncă pentru a o agonisi.

Iniţiativă legislativă la 19.000 lei
De când este vajnic senator, numitul Marian Valer a semnat 43 de iniţiative legislative. Împărţind suma pe care a tocat-o de când este parlamentar, respectiv cei 840.000 lei, rezultă că o iniţiativă legislativă marca Marian Valer costă 19.534 lei. Cam cât salariul unui sătmărean obişnuit pe aproape un an şi jumătate de muncă. Treaba devine mai gravă dacă privim mai atent lucrurile. Toate cele 43 de iniţiative legislative aparţin grupului PSD din Senat. Cu alte cuvinte, numitul Marian Valer doar a semnat ca primarul aceste iniţiative legislative formulate de alţi colegi, fără să aibă nici măcar o singură iniţiativă legislativă proprie. De altfel, treaba este cât se poate de vizibilă pe site-ul Senatului României. De când a fost exclus din grupul PSD din Senat, numitul Marian Valer n-a mai semnat nici măcar o singură iniţiativă legislativă, nici măcar alături de grupul PPDD, în cadrul căruia şi-a găsit acoperire în ultima perioadă. Cu alte cuvinte, timp de patru ani şi jumătate a fost un trântor de lux din punctul de vedere al iniţiativelor legislative proprii.

Declaraţie politică la 14.000 lei
Tariful senatorului Marian Valer este mai scăzut când vine vorba de declaraţii politice. Acesta a bifat 57 de declaraţii politice, din care 50 în primul mandat şi şapte în al doilea mandat. Împărţind suma de 780.000 lei la cele 57 de declaraţii politice, rezultă un cost mediu de 14.736 lei pe declaraţie. Trebuie să recunoaştem faptul că senatorul Marian este extrem de bine plătit pentru o asemenea declaraţie, care se întinde pe cinci sau şase pagini. Din păcate pentru contribuabilii sătmăreni, pe banii cărora se lăfăie senatorul Marian la Bucureşti, aceste declaraţii politice n-au avut absolut niciun efect.

Interpelare la 11.000 lei
Senatorul independent Marian Valer este cel mai ieftin pentru alegătorii săi la capitolul interpelări. În patru ani şi opt luni de carieră parlamentară, acesta a formulat 73 de interpelări, rezultând o medie de 1,3 interpelări pe lună. Împărţind suma cheltuită de senator în această perioadă la numărul interpelărilor, rezultă că sătmărenii au plătit în jur de 11.506 lei pentru o interpelare. Cu alte cuvinte, senatorul independent Marian Valer a încasat pe o singură interpelare salariul unui sătmărean pe aproape un an întreg. La tariful acesta, chiar că i s-a meritat să conceapă interpelări, chiar dacă sunt interminabile, plictisitoare, pline de calomnii şi nu au avut niciodată niciun rezultat.

Aproape 200.000 euro aruncaţi pe fereastră
În concluzie, la tariful de 19.534 lei iniţiativa legislativă, 14.736 lei declaraţia politică şi 11.506 lei interpelarea, numitul Marian Valer este un senator foarte costisitor. Însă dacă luăm în calcul că nicio iniţiativă legislativă nu îi aparţine, că declaraţiile şi interpelările sale n-au adus absolut niciun beneficiu sătmărenilor care l-au ales, putem afirma că senatorul independent Marian Valer a fost un trântor de lux în cei patru ani şi opt luni de când a ajuns parlamentar.
Contribuabilii sătmăreni au scos din buzunare aproape 200.000 de euro pentru a-l ţine în Senatul României pe acest individ care a recunoscut în mod public că este bolnav la cap, având perioade în care a fost ca o legumă, capacităţile intelectuale reducându-i-se la 10-20% faţă de perioadele anterioare. Iar în semn de respect faţă de sătmărenii care l-au ales, fără să ştie că este un infractor ordinar şi un homosexual, a omis să renunţe la funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, fiind tot timpul în incompatibilitate de-a lungul celor patru ani şi opt luni în care a frecat absolut fără niciun folos băncile Senatului României. Dacă ar avea o minimă decenţă, senatorul independent Marian Valer ar trebui să-şi dea demisia şi să plece definitiv din Sătmar. Numai că de unde nu este nici Dumnezeu nu poate cere.

Alex Ohaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *