Un senator şantajist şi şpăgar

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer

Senatorul independent Marian Valer a recurs la toate mijloacele posibile pentru a-şi satisface meschinele interese personale. Pe lângă atacurile realizate în paginile Gazetei de Nord-Vest, senatorul Marian a stat şi în spatele unor şantaje şi atacuri la adresa adversarilor săi, apărute în paginile săptămânalului Jurnalul de vineri, editat la Baia Mare şi distribuit în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Deputatul Ovidiu Silaghi, fostul deputat Gheorghe Ciocan şi ginerele său, omul de afaceri Ioan Ciocan, au fost terfeliţi în paginile săptămânalului la comanda numitului Marian Valer, care îi trimitea diverse sume de bani drept mită directorului Jurnalului de vineri. Culmea e că senatorul Marian nici măcar nu achita şpaga din buzunarul său, ci din banii storşi de la colonelul (r) Ioan Timiş, administratorul firmei Media Total SRL, care a editat cotidianul Gazeta de Nord-Vest.

Şpagă prin mandat poştal
Trimiţând bani directorului săptămânalului Jurnalul de vineri, senatorul Marian a comandat apariţia unor articole defăimătoare la adresa deputatului Ovidiu Silaghi. “În 4 noiembrie 2010, personal, am expediat la cererea numitului Marian Valer suma de 4.000 de lei din banii mei, prin mandat poştal, directorului Jurnalului de vineri, care a fost ridicată de către acesta de la un ghişeu din Baia Mare. Suma respectivă reprezenta taxa pentru apariţia unor articole defăimătoare la adresa unor adversari ai senatorului independent, care urmau să fie bălăcăriţi în paginile săptămânalului Jurnalul de vineri. Majoritatea articolelor îl vizau pe deputatul Ovidiu Silaghi”, ne-a declarat administratorul firmei Media Total, Ioan Timiş.
Este de notorietate la nivelul judeţului Satu Mare că senatorul Marian Valer se afla în relaţii de duşmănie cu deputatul Ovidiu Silaghi. Numitul Marian Valer a declanşat o amplă campanie de presă împotriva lui Ovidiu Silaghi în 2008, încă de pe vremea în care acesta ocupa funcţia de ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Prin banii daţi directorului Abrihan Antonius Vasile, numitul Marian Valer a continuat această campanie şi în paginile Jurnalului de vineri, contând pe faptul că acesta era distribuit în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Şpagă din împrumut
Prin aceeaşi metodă şi cu acelaşi tarif, senatorul independent Marian Valer a comandat articole defăimătoare în paginile Jurnalului de vineri şi la adresa deputatului Gheorghe Ciocan, respectiv a ginerelui său, omul de afaceri Ioan Ciocan. Însă de aceastră dată nu a mai apelat la transfer de bani prin mandat poştal. “Dându-şi seama că rămân urme la expedierea prin mandat, Marian Valer mi-a solicitat în săptămâna Crăciunului din 2011 să-i mai dau suma de 4.000 lei, bani care au avut aceeaşi destinaţie. Văzând că nu am de unde să strâng suma, în 17 decembrie, când m-am întors de la o anchetă efectuată în Sălaj, senatorul Marian m-a întrebat din nou dacă pot să-i fac rost de bani. Neavând de ales în urma acestor insistenţe, i-am spus că îi voi da bani în 18 decembrie, a doua zi. Am apelat la fiica mea, care a primit drepturile de echipament şi m-a împrumutat cu suma respectivă. A doua zi, în jurul orei 13.00, am fost solicitat de Marian Valer, fiindu-i şofer de serviciu în toţi aceşti ani, să merg cu el la o chermeză la Piaţa de Vechituri, la biroul administratorului Glodean Nicu. După ce timp de patru ore a îngurgitat vin şi alte băuturi spirtoase, a venit pe trei cărări la maşină, cerându-mi să-l duc în oraş. Ne-am deplasat în spatele hotelului Aurora cu maşina personală. După ce am parcat, i-am spus că i-am făcut rost de bani. Am scos cei 4.000 de lei din buzunarul gecii de piele şi i-am strecurat într-un plic, format mare, de culoarea oului de raţă, şi l-am înmânat senatorului. Am un martor care a văzut operaţiunea, pe care încă nu îl dezvălui întrucât cunosc stilul lui Marian Valer, care ar exercita presiuni asupra sa, ar încerca să-l intimideze şi să-l şantajeze dacă îi află identitatea. A spus că îi trebuiesc banii pentru a plăti apariţia unor articole defăimătoare împotriva fostului deputat Gheorghe Ciocan şi a ginerelui său în săptămânalul Jurnalul de vineri”, ne-a declarat Ioan Timiş. Articolele respective, legate de afacerile firmei Lescaci SRL, au şi apărut în paginile săptămânalului, semn clar că banii au ajuns în cele din urmă la destinatar. Motivul acestor atacuri l-a constituit şantajarea deputatului Gheorghe Ciocan, pe care Marian Valer îl detronase deja de la conducerea PSD Satu Mare.

Şantaj mediatic pe faţă
Senatorul Marian Valer, căruia îi place să pozeze în cel mai mare justiţiar al ţării, l-a trimis pe administratorul Ioan Timiş să-l şantajeze pe patronul unei firme de anvergură din Sătmar (SC Florisal). “O scenă de şantaj mediatic care mi-a fost dispus direct de către senatorul Marian Valer s-a petrecut în data de 12 aprilie 2013, în faţa blocului său, de pe strada Mircea cel Bătrân. După ce l-am adus cu autoturismul proprietate personală de la concubina sa, din Baia Mare, am fost întrebat dacă o firmă de anvergură din judeţ are încheiate contracte de publicitate cu ziarul Gazeta de Nord-Vest. I-am replicat cuviincios că, de aproape un an, datorită crizei economice, firma în cauză nu şi-a mai permis să comande publicitate în paginile ziarului. M-a întrebat indignat atunci de ce îl mai ţinem în braţe pe patronul acestei firme. Am rămas mut de uimire. Mi-a dispus ritos să mă duc la patron (Sile Puşcaş sr.) şi să-i comunic că urmează zile grele pentru el şi firma sa. M-am conformat şi m-am întâlnit cu omul de afaceri la domiciliul său. I-am transmis un mesaj formulat cu totul altfel, lucru pe care acesta poate să-l confirme la momentul potrivit. După ce i-am prezentat mesajul senatorului Marian, l-am rugat să nu dea curs unei astfel de ameninţări, întrucât miroase de la o poştă a şantaj mediatic. L-am îndemnat să reziste bărbăteşte, cu stoicism, să nu îi facă jocul senatorului, indiferent de ce va întreprinde în paginile Gazetei de Nord-Vest. Comunicându-i senatorului Marian Valer că omul nu are bani pentru publicitate, la câteva zile acesta a început o campanie furibundă şi deşănţată împotriva firmei patronate de omul de afaceri în cauză, lucru care poate fi constatat în arhiva Gazetei de Nord-Vest. Campania a continuat inclusiv în paginile publicaţiei clonă, pe care senatorul Marian o editează ilegal”, ne-a declarat colonelul (r) Ioan Timiş.
scan
Returnarea împrumuturilor, o speranţă deşartă
Administratorul firmei Media Total, colonelul (r) Ioan Timiş, a sperat o bună bucată de vreme că senatorul Marian Valer îi va returna sumele primite. Însă a sperat absolut degeaba. “Menţionez că toate sumele pe care i le-am oferit acestui individ am crezut că i le dau cu caracter de împrumut. Dar nici vorbă să fie aşa, întrucât n-am mai văzut banii niciodată. Banii nu i-am dat pentru a-l mitui sau pentru alte favoruri de orice natură. Menţionez faptul că tot timpul am fost ciupit de senatorul Marian Valer cu sume mai mici pentru medicamente (câteva sute de lei pe lună), buchete de flori, cadouri şi sticle de băutură, pe care nu le-a achitat niciodată, făcându-le uitate în stilul său caracteristic”, ne-a declarat administratorul Ioan Timiş.

Cultul personalităţii pe banii GNV
Senatorul independent Marian Valer a folosit banii storşi de la administratorul Ioan Timiş inclusiv pentru a-şi promova imaginea pe plan judeţean. “În 9 decembrie 2010, numitul Marian Valer a organizat o lansare de carte a doi scriitori bucureşteni, Horea Tabacu şi Constantin Stan, care a avut loc în localul Kardinale din Satu Mare. Evenimentul a fost conceput de Marian Valer ca o ocazie de popularizare a propriei sale imagini, nicidecum a celor doi scriitori. La această activitate am fost chemat din nou de senatorul Marian, care mi-a ordonat să-i dau lui, personal, în plic, suma de 4.000 lei din banii personali, pe care la rândul său să-i împartă celor doi scriitori bucureşteni. Neavând de ales, m-am conformat dispoziţiilor primite, rămânând fără salariu timp de două luni”, ne-a declarat Ioan Timiş.

Lorand Szasz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *