More

    Vor fi reînfiinţate patrulele de pensionari

    pensionari

    Primarul municipiului Satu Mare a propus ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ pentru Persoanele Vârstnice, să fie reînfiinţate patrulele de pensionari care să urmărească felul în care sunt efectuate diferite lucrări pe raza oraşului. Tot cu aceeaşi ocazie, pensionarii au solicitat amenajarea de piste pentru biciclişti, gratuitate pentru toţi vârstnicii şi elevii pe mijloacele de transport în comun, precum şi găsirea unei forme legale în vederea acordării unui sprijin financiar pentru Asociaţia Veteranilor de Război.

    Pensionarii cer piste pentru biciclete
    În prima parte a şedinţei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război Satu Mare, Nicolae Codreanu, a solicitat Primăriei Satu Mare să amenajeze piste pentru biciclete în municipiu. Acesta a oferit şi soluţii în acest sens afirmând că sunt trotuare foarte largi, cum ar fi cel de lângă Grădina Romei, care ar necesita doar o demarcare cu o linie continuă. De asemenea, Codreanu a mai cerut sprijinul Primăriei pentru a fi amenajată trecerea peste calea ferată de la Podul de fier de pe malul stâng al Someşului şi construirea unei treceri pietonale peste stâlpii aflaţi în imediata apropiere a acestui pod. Primarul Dorel Coica a afirmat că va lua în calcul propunerile făcute de pensionari şi în măsura în care va fi posibil vor fi şi puse în practică.
    Totodată, Nicolae Codreanu a solicitat şi găsirea unei forme legale avându-se în vedere acordarea unui sprijin financiar pentru asociaţia pe care o reprezintă din partea Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean. Şeful de serviciu din cadrul Prefecturii, Ramona Antonescu, a afirmat că atâta vreme cât asociaţia nu are personalitate juridică aparte nu poate primi sprijin financiar din partea celor două instituţii, decât eventual la sediul central de la Bucureşti, lucru care deocamdată nu poate fi pus în aplicare.
    În continuare, vârstnicii au mai solicitat şi gratuitate pentru toţi pensionarii pe mijloacele de transport în comun. Primarul Dorel Coica a afirmat că din această lună beneficiază de aceste gratuităţi toţi pensionarii care au depăşit vârsta de 70 de ani şi se are în vedere acordarea acestui beneficiu pentru toate categoriile de pensionari, precum şi pentru copiii care au domiciliul pe raza municipiului Satu Mare.

    Patrulele pensionarilor, reînfiinţate
    Pornind de la sesizările venite din partea pensionarilor cu privire la întârzierile unor lucrări de pe raza municipiului Satu Mare, dar şi pentru îmbunătăţirea aspectului edilitar al oraşului, primarul Dorel Coica a propus reînfiinţarea patrulelor de pensionari.
    “Pot fi constituite câteva echipe care să străbată municipiul Satu Mare şi să ne sesizeze aspectele negative, ca apoi să putem lua măsuri. Noi, cei de la Primărie, nu putem fi peste tot, dar dumneavoastră ne-aţi putea ajuta în acest fel”, a spus primarul.
    Pensionarii, prin vocea lui Mircea Blideran, au spus că se pot organiza şi forma patrule care să urmărească atât modul în care sunt executate unele lucrări, cât şi alte aspecte.
    Au respins însă ideea controalelor efectuate în pieţe, pe motiv că mafia de aici ar pune în pericol integritatea corporală a pensionarilor.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE