Aderarea la Schengen nu are legătură cu romii, ei sunt deja acolo

Filed under: Politic |

victor_ponta

Premierul Victor Ponta consideră că nu există o legătură între aderarea României la spaţiul Schengen şi minoritatea romă, arătând că romii se află deja în statele Schengen fără ca România să fie membră a acestui spaţiu. “Legătura între romi şi Schengen nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică”, a afirmat, joi, premierul Ponta.
Legat de poziţia autorităţilor franceze pe această temă, Ponta a subliniat că prim-ministrul francez şi-a exprimat poziţia la Bucureşti, iar declaraţiile oficiale ale Guvernului francez au fost confirmate de către Ambasada Franţei la Bucureşti. Premierul a adăugat că Guvernul României are responsabilitatea de implementa strategia de integrare a romilor împreună cu oficialii Comisiei Europene şi face acest lucru, dorind să colaboreze în continuare cu autorităţile franceze în vederea combaterii eventualelor fapte infracţionale. Ponta a mai spus că în cazul asocierii aderării la Schengen sau a ridicării interdicţiilor pe piaţa muncii din statele UE de integrarea romilor este vorba mai degrabă de speculaţii ale mass-media şi de o bătălie politică internă.
Preşedintele francez Francois Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate miercuri de Europe1.fr. Potrivit site-ului postului radio, un colaborator apropiat al preşedintelui francez, căruia nu-i precizează identitatea, a declarat că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condiţiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte precizări. Europe1 citează pe site declaraţia “majoritatea romilor cu vocaţia de a fi escortaţi în ţara de origine” şi i-o atribuie lui François Hollande, comentând că “seamănă afrimaţiei de marţi a lui Manuel Valls” şi notând că nu există aproape nicio diferenţă de poziţie între şeful statului francez şi ministrul său de Interne asupra acestui subiect spions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *