More

    Afişaj stradal gratuit pentru instituţiile subordonate Primăriei Satu Mare

    consiliu

    După ce consilierii sătmăreni au aprobat în luna mai a acestui an un regulament privind afişajul stradal, obligând fără să vrea şi instituţiile şi serviciile subordonate Consiliului Local la plată, edilii sătmăreni le cer acestora să revină asupra hotărârii. “Afişele depuse la Administraţia Domeniului Public Satu Mare de către Municipiul Satu Mare sau de către instituţiile subordinate Consiliului Local Satu Mare vor fi afişate fără încheierea contractului de prestări servicii şi fără obligativitatea achitării taxei aferente”, cere primarul Dorel Coica în cadrul unui proiect de hotărâre care va fi discutat azi în şedinţa de Consiliu Local. În rest, totul rămâne neschimbat. Concret, persoanele care vor fi surprinse că vor posta afişe în alte locuri decât cele stabilite de administraţia locală vor risca sancţiuni contravenţionale de până la 2.000 de lei.
    Prin intrarea în vigoare a Hotărârii de Consiliu Local nr. 137/2013 a fost instituit la nivelul municipiului Satu Mare un regulament cu privire la afişajul stradal, regulament care stabileşte locaţiile şi modalitatea de efectuare a afişajului stradal. Ca modalitate efectivă de amplasare a afişelor a fost stabilit un sistem unitar pentru acesta, cu 24 de puncte de afişaj, respectiv amplasarea lor prin intermediul Administraţiei Domeniului Public Satu Mare în baza unor contracte de prestări servicii. “Există însă şi situaţii în care Municipiul Satu Mare sau instituţiile subordonate Consiliului Local Satu Mare doresc să expună afişe pentru a informa cetăţenii oraşului cu privire la diferite aspecte. Stabilirea aceluiaşi regim juridic cu a tuturor celorlalţi solicitanţi nu este oportună, având în vedere faptul că şi Administraţia Domeniului Public este instituţie în subordinea Consiliului Local Satu Mare făcând parte din punct de vedere bugetar din acelaşi buget de venituri al oraşului”, se arată în solicitarea Primăriei Satu Mare.
    Potrivit Hotărârii de Consiliu Local nr. 137/2013, începând cu luna august a anului 2012 în municipiul Satu Mare au fost amplasate panouri cu destinaţia specială de expunere a afişelor pentru promovarea diferitelor evenimente. “Populaţia a început să utilizeze aceste panouri, devenind astfel în timp locuri unde în toate zonele municipiului există posibilitatea a te informa cu privire la diferite evenimente. Această hotărâre vine ca o continuare logică a acestor demersuri, respectiv va da caracter de legitimitate panourile amplasate şi acestei modalităţi de afişaj, stabilind clar locaţii, modalităţi şi proceduri pentru afişare. Pe de altă parte prin intermediul acestei hotărâri se doreşte eliminarea din municipiu a afişelor amplasate în diferite locuri care nu sunt propice acestei activităţi şi care creează un aspect neîngrijit. Ca parte integrantă din hotărâre o constituie stabilirea unor sancţiuni pentru a asigura respectarea prevederilor stabilite”, susţine, în baza unui raport de specialitate, primarul Dorel Coica. Astfel, persoanele care vor posta afişe în alte locuri decât cele special amenajate vor risca sancţiuni cuprinse între 500 şi 2.000 de lei. De asemenea, tariful pentru afişaj este de 2 lei mp/zi.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE