19 April 2018

Asociaţia Preoţilor Persecutaţi cere retragerea decoraţiei lui Tokes Laszlo

Filed under: Locale |

angajament_securitate_Tokes

Asociaţia Preoţilor Persecutaţi, condusă de fostul preot reformat din Ghenci, Iuliu Bathori, se raliază organizaţiilor şi personalităţilor din România care solicită retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Tokes Laszlo. Duşman de moarte al fostului episcop de Piatra Craiului, Iuliu Bathori este de părere că un colaborator al Securităţii nu are dreptul la o asemenea distincţie importantă a Statului Român. Bathori mai propune ca decoraţia lui Tokes Laszlo să fie acordată fostei sale soţii, Edith Tokes, de care a divorţat în 2011, pe motiv că aceasta chiar a suferit la Revoluţia din 1989, în timp ce soţul său făcea jocurile Securităţii.

Timpul a demonstrat jocurile informative ale lui Tokes
Liderul Asociaţiei Preoţilor Persecutaţi, Iuliu Bathori, a luat poziţie în scandalul privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Tokes Laszlo. “Am trimis zilele trecute o scrisoare europarlamentarului Corina Creţu, prin care arătăm că şi Asociaţia Preoţilor Persecutaţi din România solicită retragerea decoraţiei lui Tokes Laszlo. Uitând probabil de faptul că este preot, Tokes Laszlo a încercat permanent să provoace tensiuni între români şi maghiari prin acţiunile sale iresponsabile. Acesta a încercat să-şi formeze imaginea de factor declanşator al Revoluţiei din 1989. Însă timpul a demonstrat că Tokes şi-a făcut atunci jocuri informative, fiind colaborator al fostei Securităţi. Un asemenea individ, colaborator dovedit al Securităţii, nu merită să fie distins cu decoraţia Steaua României”, ne-a declarat preşedintele Iuliu Bathori.
Preotul Bathori ne-a declarat că a ataşat scrisorii şi o copie după angajamentul semnat de Tokes Laszlo cu Securitatea în data de 19 noiembrie 1982, în care se obligă să răspundă cu promptitudine solicitărilor acesteia şi să ofere toate datele cu privire la redactarea revistei Ellenpontok (Contrapunct).

O propunere foarte interesantă
Fostul preot reformat din Ghenci, caterisit din preoţie la instigarea lui Tokes Laszlo, vine cu o propunere interesantă. “Propun ca distincţia retrasă lui Tokes Laszlo să fie acordată soţiei sale, Edith Tokes. Această femeie a suferit enorm trăind pe lângă un asemenea individ. Edith Tokes chiar a suferit la Revoluţie, neştiind despre legăturile soţului său cu Securitatea Română şi nu numai. Decoraţia ar constitui o minimă consolare, în condiţiile în care preotul, apoi episcopul şi în cele din urmă europarlamentarul Tokes Laszlo pur şi simplu i-a nenorocit viaţa”, ne-a declarat Iuliu Bathori.

Tokes Laszlo, invitat să-şi susţină cauza
Subiectul retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes va fi discutat în 26 septembrie, la Academia Română, unde acesta va fi invitat să-şi pledeze cauza. Reuniunea de joi a fost convocată după ce europarlamentarul PSD Corina Creţu, membru al Ordinului Naţional „Steaua României”, a solicitat public, în 28 august, retragerea Ordinului “Steaua României” acordat lui Tokes Laszlo în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României”.

Szasz Lorand

2 Responses to Asociaţia Preoţilor Persecutaţi cere retragerea decoraţiei lui Tokes Laszlo

 1. Si personna non-grata pentru acest " infam" in ROMANIA

  ciprian
  24 septembrie 2013 at 12:58
  Răspunde

 2. Felicitari pentru pozitia dumneavoastra domnule Bathori.Iarasi lui Tokes si altora ca el care nu respecta Romania le-as retrage conform legii si cetatenia romana si i-asi declara persona non grata…

  cetatean
  24 septembrie 2013 at 17:17
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *