More

    Bilanţul victimelor cutremurului din Pakistan a ajuns la 238 de morţi

    pakistan-afp

    Cutremurul puternic care a afectat marţi o regiune săracă şi izolată în Pakistan, în care încercau să ajungă miercuri echipe de intervenţie, s-a soldat cu cel puţin 238 morţi şi a devastat sate întregi, au anunţat autorităţile, care se tem că bilanţul ar putea să crească. Cutremurul cu magnitudinea 7,7, care a avut loc în apropiere de oraşul Awaran, în provincia Balucistan (sud-vest), a distrus numeroase case şi a fost resimţit până în India şi Iranul vecine. Potrivit unui nou bilanţ, cel puţin 238 de persoane au fost ucise, iar alte sute rănite în urma acestui cutremur, care a devastat sate întregi. “Un total de şase districte – Awaran, Kech, Gwadar, Panjgur, Chaghi et Khuzdar – şi o populaţie de peste 300.000 de persoane au fost afectate de cutremur”, a declarat pentru AFP Jan Muhammad Baledi, un purtător de cuvânt al Guvernului provincial. “Nu există un loc în spitalele locale în care să putem trata răniţii”, a spus el. “Încercăm să transferăm grav răniţii la Karachi cu elicoptere, iar pe ceilalţi în districte vecine”, a adăugat el. Munca salvatorilor a fost întreruptă în cursul nopţii, astfel încât există teama “de a mai găsi cadavre în ruine la lumina zilei”, a subliniat Abdul Rasheed Baluch, un oficial de rang înalt din districtul Awaran. “Aproximativ 90% dintre casele din district au fost distruse. Aproape toate casele făcute din (cărămidă uscată de) pământ s-au prăbuşit”, a declarat el pentru AFP. Potrivit Biroului ONU pentru Ajutor Umanitar (OCHA), 61.000 de persoane trăiesc pe o rază de 50 de kilometri de la epicentrul cutremurului.

    Stare de urgenţă

    Starea de urgenţă a fost decretată în disctritul Awaran. Armata pakistaneză a trimis deja un personal medical format din 100 de persoane, mobilizează pe teren un efectiv de 1.000 de militari şi înfiinţează un spital provizoriu în satul Tarteej, unul dintre cele mai afectate, potrivit unui oficial militar. Institutul american de geofizică (USGS) a lansat o “alertă roşie” după producerea cutremurului, estimând probabiltatea unui “număr ridicat de victime”. “În trecut, astfel de cutremure au necesitat răspunsuri naţionale sau internaţionale”, a subliniat institutul. “Este un cutremur major, ne aşteptăm la replici”, a avertizat şeful Serviciilor seismologice pakistaneze, Zahid Rafi. Balucistanul este provincia cea mai mare, cea mai puţin populată şi cea mai săracă din Pakistan, dar bogată în resurse ca hidrocarburi şi minereuri. Această provincie este devastată de violenţe împotriva minorităţii musulmane şiite, atacuri ale talibanilor şi lupte între rebeli secesionişti din cadrul Armatei de eliberare a Balucistanului şi forţe guvernamentale. Cu excepţia capitalei provinciale Quetta, unde locuitorii recitau versete din Coran după cutremur, şi portului Gwadar, populaţia locală trăieşte în oraşe mici cu infrastructură precară sau în sate izolate.

    Cutremurul a dus la apariţia unei insule

    Pe coasta Mării Arabiei, în faţa portului strategic Gwadar, o nouă insulă a apărut la suprafaţa apei în urma cutremurului, au anunţat oficiali locali. “Insula are aproximativ 30 de metri înălţime şi 60 de metri lăţime. Ea a apărut după cutremur”, a spus pentru AFP Tufail Baloch, un oficial de rang înalt din Gwadar. O insulă asemănătoare a apărut în acelaşi loc în urmă cu aproximativ 60 de ani, după care a dispărut sub ape, a anunţat el. Cutremurul a fost resimţit în marile oraşe din sudul Pakistanului, precum Karachi, şi chiar la Ahmedabad, în India, şi în estul Iranului. În aprilie, un cutremur puternic produs în estul Iranului s-a soldat cu 41 de morţi, dintre care 40 într-un oraş frontalier din Balucistan, şi a afectat peste 12.000 de persoane. În 2005, un cutremur cu magnitudinea 7,6, produs în Kashmir (nord-est), s-a soldat cu 73.000 de morţi şi a privat de locuinţe milioane de persoane, una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria Pakistanului.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE