Capelă şi cimitir sfinţite de PS Iustin Sigheteanu

Filed under: Locale |

cimitir

PS Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit ieri capela şi cimitirul Bisericii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” situat în Balta Blondă. În cuvântul său de învăţătură, înalta faţă bisericească a solicitat primăriilor din judeţul Satu Mare să nu mai elibereze autorizaţii pentru cimitire private considerând că acestea nu sunt altceva decât afaceri cu morţi. La sfinţirea capelei din Balta Blondă au fost prezenţi reprezentanţii Prefecturii Satu Mare, Ramona Antonescu şi Cosmin Dorle, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, city-managerul Dan Băbuţ şi circa o sută de credincioşi. Slujba de sfinţire a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanu şi un sobor de preoţi printre care protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preotul responsabil pentru organizarea cimitirului, Gabriel Gorgan.
În cuvântul său de învăţătură de după sfinţirea capelei, PS Iustin Sigheteanu a declarat că pe lângă bisericile de mir, în ultima perioadă sunt construite tot mai multe biserici şi capele de cimitir, adăugând faptul că în acest fel se intră practic în normalitate. “Atunci când moare unul dintre fraţii noştri, ultima slujbă ţinută pentru acesta trebuie să aibă loc într-o biserică. Tocmai de aceea este binevenită construirea acestor capele de cimitir”, a mai spus PS Iustin. Profitând de prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, episcopul a solicitat primăriilor din judeţ să nu mai elibereze autorizaţii pentru cimitire private pentru că acestea nu sunt altceva decât afaceri cu morţi. “Cimitirele trebuie să fie doar ale bisericilor sau ale primăriilor şi în niciun caz ale unor patroni. Cei care îşi propun să facă astfel de cimitire nu fac altceva decât afaceri cu morţi”, a mai spus înalta faţă bisericească.
Au fost apoi acordate diplome de excelenţă celor care au ajutat la construirea acestei capele, după care preotului Gorgan Gabriel i s-a decernat distincţia de iconom stavrofor. Mulţumind episcopului atât pentru prezenţa sa cât şi pentru distincţia acordată, preotul Gabriel Gorgan a precizat că cimitirul şi capela au fost construite şi amenajate exclusiv din donaţii şi sponsorizări fără să fie cheltuit niciun leu din fondurile bisericii. Cimitirul din Balta Blondă va avea o capacitate de aproximativ 4.000 de locuri de veci.
Florin Dura

One Response to Capelă şi cimitir sfinţite de PS Iustin Sigheteanu

  1. Interesant cum popii i-au premiat doar pe PSD-isti in timp ce toata lumea di zona stie ca PNL-isti au avut o contributie mult mai mare

    rus vasile
    18/09/2013 at 09:03
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *