22 June 2018

Careiul oferă soluţia la problema maidanezilor

Filed under: Locale,Top News |

caine

La iniţiativa prefectului Eugeniu Avram şi a viceprimarului municipiului Satu Mare, Radu Roca, asociaţiile pentru protecţia animalelor din judeţul Satu Mare s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Direcţiei Agricole (DA) Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare şi cei ai Poliţiei Locale Satu Mare. Concluzia discuţiilor: problema câinilor fără stăpân îşi are rădăcinile la sate, din cauza faptului că cetăţenii îşi abandonează în mod iresponsabil animalele. Soluţia problemei: modelul aplicat la Carei de către reprezentanţii Asociaţiei Puffi, care a reuşit să efectueze recenzarea tuturor câinilor din Carei, urmând să se realizeze o sterilizare în masă pentru eradicarea fenomenului. Prefectul Avram s-a arătat încântat de idee, urmând ca, cel mai probabil, modelul să fie implementat la nivelul întregului judeţ.

Doar două ONG-uri în judeţ
La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează doar două asociaţii pentru protecţia animalelor, respectiv Asociaţia Free Life în Satu Mare şi Asociaţia Puffi în Carei. Pe de altă parte, la nivel de judeţ este înregistrată şi autorizată o singură firmă de ecarisaj, care prestează servicii pe raza întregului judeţ. La nivelul municipiului Satu Mare, Asociaţia Free Life a reuşit să sterilizeze 500 de câini, din care 250 de femele, fiind daţi spre adopţie 260 de animale. “Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat şi unde s-ar fi ajuns dacă am fi lăsat cele 250 de femele pe stradă. Câţi pui ar fi fătat şi cum ar fi explodat fenomenul”, s-a întrebat reprezentantul Free Life, Carmen Frăţilă. Conform aceleiaşi surse, asociaţia sătmăreană a amenajat un mega-adăpost pe o suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi, teren pus la dispoziţie de Primăria Satu Mare. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, circa 4.000 de lei sunt asiguraţi în fiecare lună de către Primăria Satu Mare, fonduri din care sunt efectuate sterilizările, în timp ce 16.000 de lei sunt asiguraţi lunar prin diferite sponsorizări. Concret, Asociaţia Free Life are un buget lunar de 20.000 lei, pe care trebuie să îl drămuiască cu multă chibzuinţă, date fiind nevoile tot mai mari. “Până acum două luni credeam că problema este rezolvată, dar apar din nou câini. Problema este la sate. Acolo ar trebui să se intervină foarte serios. Altfel, municipiul Satu Mare va rămâne o fântână deschisă”, a concluzionat Carmen Frăţilă.

Careiul, un model de urmat
Activitatea Asociaţiei Puffi din Carei a devenit un veritabil model de bune practici când vine vorba despre problema câinilor fără stăpân. Conform celor declarate de preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean, fundaţia a apărut ca reacţie la violenţa cu care operau hingherii pe raza municipiului Carei. Totodată, în doar trei ani de când funcţionează, asociaţia a reuşit să stabilească un veritabil record când vine vorba despre numărul patrupedelor sterilizate şi date spre adopţie. “În doar trei ani de când funcţionăm, am reuşit să sterilizăm 673 de câini şi am dat spre adopţie, în baza unor contracte, un număr de 300 de animale. Noi am apărut ca şi o reacţie la violenţa hingherilor şi ca şi un sprijin pentru Primăria şi Consiliul Local Carei. În ultimele luni am demarat o activitate de recenzie a tuturor animalelor din localitate, cu ajutorul unei echipe formate dintr-un tehnician veterinar şi un poliţist local. În octombrie vom termina recensământul tuturor câinilor din Carei, urmând să facem o sterilizare generală, în special a câinilor fără valoare chinologică. Cei care vor refuza sterilizarea animalelor vom cere Consiliului Local să adopte o hotărâre prin care stăpânii în cauză să plătească o anumită taxă. Este singura soluţie pentru această problemă. Din păcate, eforturile noastre sunt zădărnicite de oamenii de la sate, care îşi abandonează animalele pe raza municipiului Carei. Ar trebui implicate, în cel mai serios mod posibil, şi primăriile din mediul rural. Şi acolo ar trebui făcut un recensământ clar al animalelor şi responsabilizarea proprietarilor. Altfel nu vom putea combate niciodată acest fenomen”, a declarat Maria Ardelean.

11 Responses to Careiul oferă soluţia la problema maidanezilor

 1. Voi chiar vorbiti serios cand scrieti aceste lucruri???Asociatia Pufi din Carei nu face absolut nimic.Ridica cainii de pe strazi si a doua zi sunt din nou in cartiere!Sotia si fiica mea au fost atacate in cartierul M.V.1 de 5 maidanezi si au trebuit sa se refugieze intr-o scara de bloc.Sa nu mai spunem de familia Lanter din cartierul Republicii.Ca sa isi salveze fetita, tatal ei a intrat in fata cainelui si a fost muscat.Nimeni nu a luat nicio masura.RIDICATI CAINII DIN CARTIERUL M.V.1!Trebuie sa moara cineva sa faceti ceva domnule primar?Lege exista.Respectati legea si daca nu sunt adoptati, eutanasiati cainii maidanezi!Iar daca cineva ii adopta, verificati modul in care se ocupa de ei.iar daca sunt pe strazi din nou, sanctionati persoana respectiva!

  Vanelus
  6 September 2013 at 07:15
  Reply

 2. Singura solutie e sa ne facem singuri dreptate, sa inlaturam aceasta molima, esteca in perioadele istorice cand holera decima populatia.OTRAVA+SALAM SI IN 2 ZILE SCAPAM DE MUTATIILE ALEA GENETICE!!!!!

  verde
  6 September 2013 at 16:36
  Reply

  • Mutatie genetica esti d-ta.Sper sa iti dea cineva otrava cu salam.Ce om esti cind numesti aceste suflete molima.Nu iti este frica de d-zeu ?

   Marianne Schäfer
   7 September 2013 at 02:52
   Reply

 3. PUFFI N-A FACUT NIMIC IN CAREI?? maare greseala! sau cam cum ar trebui? toti cei 673 de caini sterilizati, vaccinati, deparazitati…unde ar trebui tinuti??? are cumva PUFFI atata spatiu??? stiti ca in fiecari zi merg voluntari la adapost, pentru a-i hrani pe cei care sunt acolo? stiti cata munca e?? Ca vad ca nimeni nu se-nghesuie sa se ofere voluntar si sa ajute!!! dar sa criticati munca altora sunteti foooaaarte buni!! cunosc cazul dinRepublicii! ati facut atata valva pe FB! mare scofala! sunt atatia copii in orasul asta si inafara de circul ala….nu s-a auzit prea des sa fie muscati copii. Despre faptele bune ale Asociatiei, nu stie nimeni??? Va-nselati! Daca omoram azi un caibe…doar de amorul artei sa pt ca e la moda….maine hai sa ne omoram intre noi!

  cititoare
  6 September 2013 at 18:29
  Reply

 4. 1 of 2: Sterilizarea și castrarea este raspunsul! Mă rog ca voi să ajungeți să înțelegeți că acesta este lene – și acesta este rezultatul lipsei de oameni grijulii și lipsa de oameni își asumă responsabilitatea pentru animale – care cauzeaza aceste probleme – nu animalele, ei înșiși. Animalele sunt pur și simplu supraviețui într-un mediu dezvoltat de către oamenii care trăiesc în ea. Și modul în care acest mediu este dezvoltat este un mare descoperitor de care aceste persoane sunt într-adevăr, în adâncul sufletului. Tortura si crima nu este răspunsul. Uciderea dureros de apărare prezinta groază de un popor care pur și simplu găsi o scuză pentru a utiliza un rău care este în interiorul ei. Și odată ce se plictisesc de lucrurile mici, ei vor trece la pradă mai mare – între ei, pentru a se asigura că același fior care au fost o dată în stare să realizeze prin intermediul animalelor. …

  Despina M. Andrelus
  7 September 2013 at 07:10
  Reply

 5. 2 of 2: … Este un fapt dovedit – Este în natura umană. Ei au nevoie să se întoarcă la Dumnezeu. Ei au nevoie de Dumnezeu pentru ele și situația ghida. Doar iubirea și compasiunea câștiga în cele din urmă. Și cel mai iubitor și plin de compasiune aici este de prevenire – Un program de sterilizarea în masă și sterilizare, care va preveni și controla problema suprapopularii pentru mulți ani de acum încolo. Acum, că este o moștenire care arată adevăratul caracter la un popor.

  Despina M. Andrelus
  7 September 2013 at 07:10
  Reply

 6. "Un om neprihănit ceea ce privește durata de viață a animalelor" – Proverbe 12:10, "Dacă aveți oameni care va exclude oricare dintre creaturile lui Dumnezeu la adăpost de compasiune și milă, vei avea oameni care se vor ocupa, de asemenea, cu semenii lor" – Francisc de Assisi, "Sper ca pentru a face pe oameni să înțeleagă modul în care animalele neputincios sunt, cât de dependenți de noi, încredere ca un copil trebuie ca noi va fi un fel și să aibă grijă de nevoile lor … (Ei) sunt o obligație a pus pe noi , o responsabilitate nu avem nici un drept să neglijeze, nici să încalce cu cruzime …. "- James Harriot, "Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate prin modul în care animalele sale sunt tratate" – Mahatma Gandhi.

  Despina M. Andrelus
  7 September 2013 at 08:06
  Reply

 7. This has been ongoing in romania ,because of the lack if proper spaying and nueting of the dogs cats …very sad to hear of this massacre of all dogs ..only the dangerous dogs and very diseased dogs dogs should be taken care of from the streets . why are all dogs etc paying the price hete ..has your world gone crazy in its way of thinking ??the world is watching hete …

  Katrina Carter
  7 September 2013 at 15:37
  Reply

 8. Pentru verde: poti sa bei si tu verde de Paris cand te gasesti la mii de km de un spital. Poti face o incercare! Nu ai voie sa te exprimi asa!

  Cainii agresivi de pe strada ar trebui cumva adunati si distrusi. Dar ceilalti, aceia care te adora, aceia care te asteapta in prag si te privesc cum l-ar privi pe Dumnezeu, acela care refuza sa mai manance daca il parasesti cateva zile sau murind, acela este un inger scump pe care nu cred ca trebuie sa il eutanasiem doar pentru ca se intampla cate o tragedie, aceia sunt altceva.Doamne fereste sa se mai repete si tragedia lui Ionut, eu am suferit mult ascultandu-i povestea, familia lui era pe la televiziuni si vorbea.(Eu, sa imi fi pierdut copilul, nu cred ca as mai fi fost in stare sa stau in picioare!). Repet, cainii agresivi trebuie indepartati de langa oameni, dar cei cu stapan, sau cei care sunt inofensivi, trebuie lasati in pace, nu otraviti sau blestemati.

  televizor
  7 September 2013 at 15:53
  Reply

 9. Pentru Despina: nu te supara, nu prea inteleg tot ceea ce spui, nu esti romanca?

  televizor
  7 September 2013 at 15:55
  Reply

 10. asta spune doamna ardelean…
  prima data sa ridice cainii din MV1 sa poata merge copii la scoala dimineata
  nu prezentati ca pe un adevar,ci ca pe o parere a doamnei……

  mihai
  9 September 2013 at 13:26
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *