Democrat-liberalii, masa de manevră a senatorului nimănui

Filed under: Anchete&Reportaje |

muresan

Semnele că Organizaţia Comunală Călineşti-Oaş a PDL a intrat sub controlul cvasi-total al încă senatorului Marian Valer sunt mai mult decât clare. De exemplu, viceprimarul comunei Călineşti-Oaş, democrat-liberalul Dinu Vasile Birtoc, a ameninţat autorităţile locale că va scoate lumea în stradă, în semn de nemulţumire faţă de activitatea Primăriei Călineşti-Oaş. Şi ca scenariul gândit cel mai probabil de Marian Valer să fie cât mai credibil, aceştia au pândit funcţionarii publici când au părăsit biroul, după care au chemat doi sau trei oameni de casă pe care i-au pozat în faţa uşilor închise, acuzând funcţionarii publici că nu prea stau în câmpul muncii. Fapt care nu corespunde nicidecum realităţii. Cel puţin nu în Călineşti-Oaş. Astfel de acţiuni au mai fost încercate recent de încă senatorul nimănui în satul Ianculeşti, municipiul Carei, dar planurile i-au fost dejucate cu succes de Instituţia Prefectului şi de către Primăria şi Poliţia Carei. Tactica fatidică a lui Marian Valer este aceea de a crea o masă critică de oameni, pe care mai apoi să îi controleze prin demagogie. Îi anunţăm pe democrat-liberalii din Călineşti-Oaş că această vrăjeală nu mai ţine.

Marian Valer, scandalagiul de serviciu al judeţului
Marian Valer are o tactică pe cât de simplă pe atât de falimentară şi merită din plin distincţia de scandalagiul de serviciu al judeţului. Ajunge să amintim cum senatorul nimănui a ameninţat Instituţia Prefectului – principalul reprezentant al Guvernului României în teritoriu, Serviciul Român de Informaţii – principalul serviciu secret din România, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) sau Primăria Carei. Metoda principală uzitată de pseudo-parlamentar este foarte simplă. În primul rând, este nevoie de o masă de manevră. Senatorul nimănui a mizat anul trecut pe efectivul de partid şi pe simpatizanţii formaţiunilor politice. După ce a fost îndepărtat din Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PSD, rămas fără masă de manevră, încă senatorul a căutat comunităţi nemulţumite.
Şi a găsit anul acesta un astfel de caz la Ianculeşti, sat aparţinător Careiului, unde a încercat să dinamiteze atmosfera în favoarea sa, pentru a pune presiune asupra primarului Kovacs Eugen. Manevra nu i-a reuşit, planurile sale fiind dejucate in extremis de către Instituţia Prefectului şi de către Primăria şi Poliţia Carei. Doar că simţind potenţialul de la Călineşti-Oaş, numitul Marian Valer a încercat din nou să creeze şi să îşi subordoneze masa de manevră prin Organizaţia Comunală Călineşti-Oaş a PDL. Într-o primă fază, spre ruşinea conducerii Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PDL, Marian Valer a reuşit să îi subordoneze pe democrat-liberalii din comună şi să îşi înceapă prima etapă a planului: asigurarea masei de manevră.

Un viceprimar credul
Unul din liderii Organizaţiei Comunale Călineşti-Oaş a PDL, şi anume viceprimarul Dinu Vasile Birtoc, a muşcat momeala şi a început să pună în practică planul senatorial. Prima etapă, înscenarea unui aşa-zis conflict la nivelul Primăriei şi a Consiliului Local Călineşti-Oaş. Aşa se face că prin intermediul unui pseudo-comunicat de presă remis doar către o anumită parte a presei sătmărene s-a lansat intoxicaţia cum că la nivelul Primăriei Călineşti-Oaş nu s-ar munci. Pentru a fi şi mai credibili, aceştia au pozat nişte oameni care aşteptau în faţa unor birouri care erau aparent închise în jurul orei 10.30. De aici, aceştia au pozat noroaiele de pe străzi, uitând intenţionat porţiunile asfaltate.
“Noi suntem în Consiliul Local, vrem să depunem o adresă pentru convocarea unei şedinţe extraordinare, că primarul nu mai vrea să facă şedinţe, şi nu avem unde să o înregistrăm. Secretarul am aflat că este plecat la Cluj cu repararea unei pompe de apă. Nu ne rămâne decât să scoatem oamenii în stradă. Am depus numeroase sesizări la instituţii şi nu se iau măsuri”, a declarat, cu subiect şi predicat, viceprimarul Dinu Vasile Birtoc. Nota bene, a şi subliniat: “Nu ne rămâne decât să scoatem oamenii în stradă”. Cam acesta ar fi al doilea episod al scenariului gândit de numitul Marian Valer.

Capcană pentru naivi
Dinu Vasile Birtoc, metamorfozat aparent în unealtă senatorială, vorbeşte chiar de manifestări de amploare. Acest scenariu l-am mai văzut de atâtea ori până în prezent, fapt pentru care ne permitem să intuim şi a treia etapă. Şi anume, apariţia în postura de salvator providenţial a senatorului nimănui Marian Valer. Şi iată cum Partidul Democrat-Liberal ar putea pierde o masă electorală importantă în favoarea senatorului nimănui Marian Valer, care se pare că îşi pregăteşte viitoarea campanie electorală. Cât de naivi să fie democrat-liberalii din Călineşti-Oaş încât să îi permită numitului Marian Valer să le acapareze electoratul cu propriile lor mijloace şi fonduri. Este de necrezut că Organizaţia Judeţeană Satu Mare a Partidului Democrat-Liberal permite astfel de fapte, în condiţiile în care istoria recentă îl indică pe Marian Valer drept un simplu profitor, care nu doar că a întors spatele platformei politice care l-a susţinut şi împins spre fotoliul de senator, ci i-a şi atacat ulterior în semn de “mulţam` fain”.
Istoria se repetă fulminant în cazul numitului Marian Valer, care după ce i-a atacat pe democrat-liberalii din Călineşti-Oaş în luna martie a acestui an, suntem siguri că îi va ataca din nou până la sfârşitul acestui an. Este doar o chestiune de timp. Vorba proverbului: “Deşteptul învaţă din greşeala altuia, prostul din greşeala lui!”. Dar când nu reuşeşti să înveţi nici măcar din greşelile tale, atunci chiar că nu mai ai nicio scuză.

Viceprimarul Birtoc, din victimă în unealtă
Ne miră naivitatea viceprimarului comunei Călineşti-Oaş, Dinu Vasile Birtoc, care deşi a fost făcut praf şi pulbere la începutul acestui an de cuplul Marian Valer – Bledea Mihai a ales să se transforme în unealtă senatorială. “Viceprimarul şi firma pe care o deţine, Birtoc Lechinţa SRL, au intrat în vizorul autorităţilor poliţieneşti în urma lucrărilor de reabilitare executate de societatea amintită la biserica din comună. Firma Birtoc Lechinţa SRL a pus la dispoziţia consiliului parohial al bisericii devize de lucrări în valoare de 1,7 miliarde de lei vechi, însă oamenii suspectează că acestea au costat mult mai puţin”, scria valetul încă senatorial Bledea Mihai.
La acea dată, dând dovadă de un profesionalism cam îndoielnic, valetul şef Bledea Mihai a amintit de firma viceprimarului Dinu Vasile Birtoc, şi anume Birtoc Lechinţa SRL, deşi denumirea integrală a societăţii este Birtoc Lechinţa Construcţii. Un fleac pentru prim-moralistul presei sătmărene. Dar pentru a-i informa mai exact pe cuplul Marian Valer – Bledea Mihai, le amintim că SC Birtoc Lechinţa Construcţii SRL este o societatea înregistrată în data de 17 mai 2011 şi are ca profil de activitate “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Societatea are o cifră de afaceri netă de 1.170 lei, cheltuieli totale de 9.737 lei şi este pe pierdere. Mai exact, a înregistrat o pierdere de 8.567 lei. Având în vedere aceste realităţi financiare, cuplul Marian Valer – Bledea Mihai nu s-a orientat prea bine, căci viceprimarul Birtoc nu are de unde să le satisfacă eventualele pretenţii financiare.

Alex Ohaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *