17 June 2018

Dezastru aerian pe Aeroportul Satu Mare

Filed under: Locale,Top News |

unu

Un avion bimotor cu 38 de pasageri la bord plus patru membri ai echipajului s-a prăbuşit ieri pe Aeroportul Satu Mare la scurt timp după decolare. La impactul cu solul, aeronava s-a rupt în două şi a luat foc. Acesta a fost scenariul unui exerciţiu de simulare a unui accident aviatic desfăşurat ieri la Aeroportul Satu Mare, la care au fost angrenate peste o sută de persoane din cadrul instituţiilor ce fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. La final, organizatorii exerciţiului de simulare a dezastrului aerian s-au declarat mulţumiţi de felul în care au reacţionat instituţiile participante.

Dezastru simulat
Scenariul exerciţiului de punere în aplicare a “Planului de acţiuni de răspuns la situaţiile de urgenţă pe raza Aeroportului Satu Mare”, desfăşurat ieri, a avut în vedere o aeronavă la care, în momentul decolării de pe aeroport, se produce o defecţiune la unul dintre motoare. În această situaţie, avionul nu mai poate lua altitudine, situaţie în care pilotul încearcă să redreseze avionul şi să-l repună pe pistă dar nu reuşeşte acest lucru. Aeronava iese de pe pistă şi se prăbuşeşte în zona de siguranţă în partea de nord a aeroportului sătmărean. La impactul cu solul, avionul se rupe în două, după care izbucneşte un incendiu, fiind prefigurat în cadrul exerciţiului de un elicopter aflat la sol şi de un autobuz. În acel moment, la bordul aeronavei se aflau 38 de pasageri plus patru membi ai echipajului grav răniţi în urma incidentului. Din fericire, la bordul avionului nu existau substanţe periculoase decât cele 1.800 de kg de petrol de aviaţie depozitat în rezervoare.
La scurt timp după producerea dezastrului, la faţa locului intervin echipajele pentru situaţii de urgenţă ale Aeroportului Satu Mare care au încercat să stingă incendiul şi să acorde primul ajutor victimelor. Între timp, a fost alertat şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare care a intervenit, la câteva minute, cu două autospeciale pentru stingerea incendiului, şi trei ambulanţe SMURD, care au transportat victimele într-un loc mai sigur pentru a le fi acordat primul ajutor. Avându-se în vedere că au fost mai multe victime implicate în accident, comandantul ISU Satu Mare, col. Gheorghe Dan, l-a sunat pe prefectul Eugeniu Avram, care este preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind activat aşa-numitul plan roşu.

Desfăşurare de forţe impresionante
Peste o sută de persoane au fost implicate în salvarea victimelor accidentului aviatic. Astfel, pe lângă echipajele ISU, la faţa locului au sosit patru ambulanţe cu zece cadre medicale, trei autospeciale cu circa 20 de jandarmi, o ambulanţă tip C-Terapie Intensivă Mobilă şi patru echipaje de prim ajutor de la Unitatea de Primire Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare (22 de persoane), o ambulanţă “Dr. Coica” şi un echipaj format din 15 persoane de la UM 01653 Satu Mare (Batalionului 52 Geniu). De asemenea, au mai fost implicate Prefectura Satu Mare şi Consiliul Judeţean, precum şi Serviciul de Medicină Legală Satu Mare, Direcţia de Sănătate Publică, ROMATSA Satu Mare, Compania Naţională TAROM, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Satu Mare, Direcţia Judeţeană de Informaţii, Poliţia de Frontieră şi Poliţia Transporturi. Rolul de victime au revenit voluntarilor Crucii Roşii Satu Mare.
Victimele au fost luate din zona avionului şi transportate într-o zonă mai sigură unde, în funcţie de gravitate, au fost selectate la un centru de triere. Cazurile mai grave au fost transportate spre clinici de specialitate din ţară de trei elicoptere Puma IAR 330 ale Flotilei 71 Aeriană Câmpia Turzii.
Potrivit organizatorilor, acest exerciţiu a avut ca scop verificarea capacităţii de intervenţie a Serviciului privat pentru situaţii de urgenţă al Aeroportului Satu Mare, verificarea modului de funcţionare şi eficienţa “Planului de alertare a forţelor de intervenţie”, verificarea coordonării acţiunilor de intervenţie între instituţiile, societăţile, serviciile şi persoanele cheie implicate în rezolvarea situaţiilor de urgenţă, familiarizarea personalului, serviciilor şi societăţilor de pe aeroport şi din afara lui şi identificarea şi corectarea deficienţelor la acest plan.

Exerciţiu mulţumitor
La finalul exerciţiului, atât comandantul ISU Satu Mare, Gheorghe Dan, cât şi comandantul Aeroportului Satu Mare, Nicolae Fechete, s-au declarat mulţumiţi de felul în care instituţiile participante au răspuns acestei situaţii de urgenţă simulate. “Colaborarea forţelor de intervenţie a fost foarte bună, dar mai sunt câteva lucruri care mai trebuie corectate”, a precizat comandantul ISU. Acesta a mulţumit tuturor celor implicaţi adăugând că se are în vedere semnarea unui protocol de colaborare cu Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii.
Comandorul flotilei, generalul David Petraeus, a declarat că prin astfel de exerciţii pot fi prevenite accidente de o astfel de amploare, adăugând că ceea ce s-a întâmplat ieri pe Aeroportul Satu Mare este începutul unei colaborări între flotila aeriană pe care o conduce şi autorităţile judeţene pentru situaţii de urgenţă. La final, au fost înmânate diplome de participare tuturor instituţiilor participante la acest exerciţiu.

FLORIN DURA

2 Responses to Dezastru aerian pe Aeroportul Satu Mare

 1. of, of, de n-ar fi titlul asta de senzatie!!

  ioana
  12 September 2013 at 15:21
  Reply

 2. Domnule Dura, generalul David Petraeus a fost seful CIA, nu comandor la Flotila 71 Aeriana…

  crigemo
  16 September 2013 at 07:56
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *