26 April 2018

Festivalul multiculturalităţii

Filed under: Locale,Top News |

deschidere

Fiind a doua duminică a lunii septembrie, conform obiceiului, ieri s-a desfăşurat la Bogdand cea de a XXIII-a ediţie a Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor, organizată de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Căminul Cultural Bogdand.  Manifestarea a debutat cu o paradă a costumelor populare iar după deschiderea oficială pe scenă au evoluat nu mai puţin de zece ansambluri folclorice din judeţ, din ţară, dar şi din străinătate. Potrivit celor afirmate de autorităţile prezente la eveniment, acest festival reprezintă particularitatea judeţului Satu Mare, şi anume multiculturalitatea şi convieţuirea paşnică a naţionalităţilor conlocuitoare.

Parada portului popular
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular care s-a desfăşurat din faţa Primăriei Bogdand până la scena pe care, timp de 23 de ani, s-a desfăşurat acest festival. La paradă au luat parte şi oficialităţile judeţene precum senatorul UDMR de Satu Mare, Pataki Csaba, prefectul Eugeniu Avram (fiu de-al comunei, fiind originar din satul Corund), preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan, dar şi directori de instituţii deconcentrate, reprezentanţi ai partidelor politice sau simpli cetăţeni.
Sute de cetăţeni ai comunei Bogdand aşteptau ansamblurile folclorice şi oficialităţile la scena construită special pentru acest festival, unde la scurt timp a avut loc şi deschiderea oficială a festivalului.

Multiculturalitatea, trăsătura esenţială a judeţului
După ce a declarat deschisă ediţia din acest an a Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor şi a prezentat oficialităţile prezente, primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan, a afirmat că manifestarea este o mândrie pentru cetăţenii comunei care au ştiut să fie toleranţi, trăind împreună în pace de sute de ani. De asemenea, a mulţumit Consiliului Judeţean şi celorlalte instituţii implicate în organizarea festivalului pentru ajutorul acordat.
A urmat apoi senatorul Pataki Csaba care a afirmat că este o zi minunată atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori, iar festivalul este un exemplu de bună convieţuire la nivel naţional.
La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a declarat că, în calitate de fiu al comunei Bogdand, se simte onorat că această comună este gazda acestui festival, ceea ce reprezintă un exemplu elocvent că aici convieţuiesc în pace toţi cetăţenii, indiferent de naţionalitate, adăugând că multiculturalitatea este o particularitate specifică judeţului nostru.
Tot despre multiculturalitate a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a precizat că acest lucru se reflectă foarte bine la Bogdand, astfel că nu întâmplător a fost aleasă această comună pentru a organiza festivalul. “Românii, maghiarii, şvabii, ucrainenii, romii, toate naţionalităţile conlocuitoare, au făcut schimb cultural şi acest lucru i-a unit pe toţi sătmărenii. Trebuie să păstrăm în continuare aceste valori şi să fim mândri de ele. Multiculturalitatea ne face să fim mai puternici şi mai mândri”, a mai declarat Ştef.
După ce a amintit de iniţiatorul festivalului, regretatul profesor Sipos Lajos, Felician Pop a declarat că un festival al naţionalităţilor ca şi cel de la Bogdand este un eveniment care îi apropie pe toţi sătmărenii, indiferent de naţionalitate.

Zece ansambluri folclorice prezente
Apoi s-a dat startul festivalului, pe a cărui scenă au evoluat zece ansambluri folclorice care au prezentat dansuri tradiţionale, cântece populare şi obiceiuri. Membrii formaţiei de dansuri “Kis Rozsmalint” din Bogdand au urcat primii pe scenă prezentând mai multe dansuri tradiţionale, după care au urmat Formaţia de dansuri “Szeri Kukurok” din Ser, grupul de dansuri  “Codrenaşii” din Corund, Formaţia de dansuri din Cămin, Ansamblul folcloric “Danko Pista – Stelele Careiului” din Carei şi Formaţia de dansuri “Gemeinsam” din Satu Mare. De asemenea, pe scena festivalului focloric de la Bogdand au mai evoluat Formaţia de dansuri din Petreu – Bihor, Ansamblul folcloric “Ordogborda “ din Bălan, judeţul Harghita, Formaţia de dansuri din Izvoru Crişului – judeţul Cluj, precum şi Formaţia de dansuri din Hija – Ucraina. Programele artistice prezentate au fost apreciate de public şi au fost răsplătite cu numeroase aplauze.

Florin Dura

2 Responses to Festivalul multiculturalităţii

 1. Oare n-ar fi normal ca aceasta festivitate culturala sa aba loc in mun.Satu Mare.?Daca e vreo festivitate culturala in mun.Satu Mare majoritatea formatiilor sunt din Oas(urlatorii cu zongora) si cateva formatii codrenesti .Atat.Ori multiculturalitatea inseamna mult mai mult in jud.satu Mare.

  vasile
  11 septembrie 2013 at 15:50
  Răspunde

 2. Sat pur romanesc ?
  Atunci ,precis nu se va face niciodata nimic acolo.
  Autoritatile nu iubesc asa ceva .
  Ce le iese de acolo ? Nimic .
  Bateti cu pumnul in masa si cererti-va drepturile ,in propria Tara.
  Alesii existenti sunt falsi,va vor duce cu vorba anisi ani de zile si veti bate pasul tot pe loc si inapoi.
  Scuturati-le scaunele unde s-au impoptat.
  atentie la vot, a spus: 11 septembrie 2013, ora 09:51

  “..în organizarea Consiliului Judeţean Satu Mare, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale,..”

  Asa este. Banii publici… bagati aici in acest….
  Caminele culturale din satele romanesti sunt in autodemolare datorita iresponsabilitatii : “Consiliului Judeţean Satu Mare, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale,autoritatii locale”.

  Sa fie trasi la raspundere .
  Atentie ,pe viitor, pe cine votam.
  jenant, a spus: 11 septembrie 2013, ora 09:33

  Si mie mi-e jena cu astfel de edili.
  Nu au pic de rusine.
  Tara arde si ei acorda prioritate problemelor minore dar care le da posibilitatea sa se afiseze si sa apara iar in presa sau pe sticla.
  Ne este sila..
  gicui a spus: 11 septembrie 2013, ora 09:29

  Bine spus,mai sus.
  Nu au timp de probleme serioase ca trebuie sa se ” vanture” pe la fel de fel de festivaluri …
  Nu le pasa de problemele dezastruase din satele romanesti.
  Doar sa mai sarbatoreasca ceva si sa se filmeze…
  roman necajit, a spus: 11 septembrie 2013, ora 08:27

  Le place in draci -sa urce pe scena si sa taie panglici !!!!!!!

  “La deschiderea festivă pe scena sărbătorii au urcat: prefectul Eugeniu Avram, senatorul UDMR Pataki Csaba, Adrian Ştef – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Riedl Rudolf – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Szasz Piroska, Felician Pop,..”

  RUSINE !-Pompati cu nerusinare bani publici in fel de fel de …..dar “satul pur romanesc” il neglijati ,nu faceti absolut nimic acolo ,desi sunteti solicitati cu insistenta sa va faceti timp sa mergeti pana acolo sa vedeti situatia -ii ignorati desconsiderandu-i !
  NU E BINE alesilor judeteni !!!!

  destul !
  11 septembrie 2013 at 22:50
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *