More

    Însoţitorii persoanelor cu handicap, în impas

    handi

    Multe dintre primăriile din judeţul Satu Mare au ajuns la fundul sacului în ceea ce priveşte plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Unele au restanţe şi de trei luni de zile la acest capitol. Sperând într-o rectificare bugetară ulterioară, o parte dintre primării au recurs la tot felul de artificii financiare pentru achitarea acestor sume din fonduri proprii, urmând a-şi recupera banii mai apoi. La nivelul judeţului Satu Mare mai sunt necesari încă aproape 10 milioane de lei pentru achitarea acestori drepturi salariale până la finele anului.

    Restanţe de la una la trei luni
    Cu unele foarte mici excepţii, primăriile au restanţe la plata drepturilor băneşti pentru însoţitorii persoanelor cu handicap între una şi trei luni. Spre exemplu, Primăria Terebeşti nu a mai reuşit să achite aceste sume în ultima lună. “Până luna trecută am reuşit să plătim salariile celor 12 însoţitori ai persoanelor cu handicap precum şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Din păcate, însă, în ultima lună nu am mai reuşit acest lucru din cauza faptului că nu am mai primit fonduri. Nu avem ce face. Aşteptăm până primim şi restul de bani”, ne-a declarat primarul comunei, Mariana Avorniciţii. De asemenea, primării precum Craidorolţ sau Viile Satu Mare nu au reuşit să mai achite aceşti bani de trei luni, în timp ce altele au restanţe de două luni.
    Primăriile mai cu dare de mână, cum este cea a municipiului Satu Mare, au reuşit să achite ultimul salariu al însoţitorilor persoanelor cu handicap printr-un artificiu financiar. “Şi noi am ajuns la fundul sacului. Practic, nu mai avem bani pentru achitarea acestor drepturi salariale. Însă pentru ultima lună am luat fondurile necesare din cotele defalcate din TVA primite de Primărie şi am plătit drepturile salariale ale acestor persoane. Dacă nu primim banii necesari pentru luna viitoare nu ştiu ce vom face”, a precizat viceprimarul Marcela Papici.
    La fel au făcut şi edilii comunei Odoreu. “Am achitat aceste drepturi salariale din fondurile de salarii ale angajaţilor Primăriei. Sperăm să vină cât mai devreme rectificarea bugetară pentru că altfel rămânem fără salarii pentru angajaţii noştri”, a precizat primarul Dumitru Pop.

    Este nevoie de aproape 10 milioane de lei
    Pentru achitarea integrală a acestor drepturi salariale până la finele acestui an mai sunt necesari aproape 10 milioane de lei. Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Ioan Mircea Ardelean, a precizat că a solicitat Ministerului de Finanţe o suplimentare de fonduri pentru plata salariilor în învăţământ dar şi pentru achitarea indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap sin judeţ.”Pentru plata drepturilor salariale a însoţitorilor persoanelor cu handicap din judeţul Satu Mare până la finele acestui an ar mai fi necesari 9,8 milioane de lei, iar pentru plata salariilor din învăţământ ar mai fi nevoie de 6,5 milioane de lei. Sperăm că Ministerul de Finanţe va face rectificarea bugetară necesară şi vom primi la timp sumele necesare”, a mai afirmat Ardelean.
    Rectificarea bugetară este aşteptată abia spre finele lunii viitoare. Astfel că însoţitorii persoanelor cu handicap din judeţul Satu Mare au două variante: ori sunt răbdători şi aşteaptă rectificarea bugetară ori îşi pun bazele în artificiile financiare ale edililor, acolo unde este posibil.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE