More

    Judecătorii sătmăreni renunţă la boicot

    tribunal

    După ce Tribunalul Satu Mare a primit o serie de fonduri pentru amenajarea de urgenţă a unor noi săli de judecată, judecătorii sătmăreni, prin vocea preşedintelui Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş, susţin că nu mai sunt dispuşi la nicio formă de protest. Magistraţii ameninţaseră cu boicotarea actului de justiţie după ce tavanul Corpului A al Palatului de Justiţie a cedat în data de 16 iulie, atunci când un deţinut s-a ales cu răni grave. De altfel, doar Zeiţa Fortuna a făcut ca să nu se înregistreze mai multe victime. La acea dată, grefiera a scăpat ca prin minune, după ce s-a ridicat de pe scaun cu doar câteva secunde înainte ca tavanul să cedeze. Este important de menţionat faptul că tavanul nu a fost reabilitat de mai bine de un secol, mai exact din 1890, cauză din care în ultimii ani au avut loc mai multe evenimente de acest gen. Sătui de această situaţie, judecătorii sătmăreni au ameninţat că nu se vor mai prezenta la serviciu din toamnă dacă lucrurile nu vor intra în normal.

    Judecătorii, dispuşi la compromis
    Preşedintele Tribunalului Satu Mare a precizat că au fost amenajate patru noi săli de judecată, motiv pentru care magistraţii sătmăreni renunţă la proteste. Magistraţii par să fie dispuşi la anumite compromisuri destul de serioase, din moment ce în cadrul unui singur birou se vor înghesui nu mai puţin de opt judecători, urmând ca într-un alt birou să se înghesuie nu mai puţin de opt grefieri. “Au avut loc anumite schimbări şi ne bucurăm că am reuşit să ajungem până aici. La ultima rectificare de buget am reuşit să primim o oarecare sumă de bani, mai puţini decât am fi avut nevoie. Dar, totuşi, în asemenea măsură încât clădirea nouă să fie cel puţin parţial amenajată ca săli de judecată. Prin urmare, în clădirea nouă am amenajat patr u săli de judecată, cam mici, pentru că în clădirea nouă vor funcţiona săli de consiliu, fără public. Dar din lipsă de spaţiu, am amenajat acolo patru săli de judecată cu public. Încă nu sunt chiar aşa cum ar trebui să fie, dar în fiecare zi se mai aduce câte ceva şi sperăm ca în două-trei săptămâni să fie finalizate lucrările de amenajare, pentru a arăta cât de cât. Tot aşa, la parterul noii clădiri am amenajat două viitoare săli de judecată, am amenajat două birouri. Un birou de judecători şi un birou de grefieri. Câte opt într-o încăpere. Dar fiind luminoasă, curată şi spaţioasă este destul de bine, chiar dacă sunt opt persoane. Sperăm ca până la finalul anului să ne putem muta în noua aripă de clădire, de pe strada Mileniului, întrucât am primit câţiva bani şi pentru acea aripă a clădirii”, a declarat Rodica Maxim Grosoş. Preşedintele Tribunalului Satu Mare a concluzionat că: “Dacă vă mai amintiţi după acel nefericit eveniment, am spus că dacă nu vom primi bani nu vom mai intra în sălile de judecată, pentru că nu aveam unde, nu mai este de actualitate acea declaraţie. S-a lucrat din prima zi, chiar dacă nu în cele mai bune condiţii. Am dezafectat, ca urmare a acelui incident, cele trei săli care se aflau sub acoperişul afectat”.

    Istoria unei posibile tragedii
    Reamintim faptul că tavanul sălii de judecată 113 a cedat în ata de 16 iulie a.c., în jurul orei 8.55, cu doar cinci minute înainte să înceapă şedinţa. Motivul?! Un deţinut efectua lucrări de igienizare a podului, tavanul cedând sub greutatea bărbatului în vârstă de 45 de ani. Victima s-a ales cu o fractură la coloana dorsală, fiind internat la Spitalul Judeţean Satu Mare. O grefieră a scăpat ca prin minune, după ce a părăsit locul accidentului înainte cu doar câteva secunde. “A căzut o parte din tavan înainte cu cinci minute de a începe şedinţa de judecată. Grefierul de şedinţă era în sală cu dosarele, mai erau şi avocaţi. Pur şi simplu a căzut tavanul. În podul clădirii era un deţinut care făcea curăţenie. Societatea comercială care are contract pentru efectuarea de reparaţii capitale are contract cu Penitenciarul Satu Mare pentru a presta aceste servicii de curăţenie, transport moloz, muncă necalificată. Odată cu bucata de tavan a căzut şi persoana în cauză. A venit şi salvarea, nu s-au observat la exterior răni semnificative“, a declarat la acea dată preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş. Tot la acea dată, preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş, şi vicepreşedintele Tribunalului Satu Mare, Nilda Preda-Târnoveanu, au precizat, cu subiect şi predicat, că atât judecătorii cât şi personalul auxiliar se arătau dispuşi să nu mai meargă la serviciu din toamnă.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE