22 June 2018

Mişcare pentru sănătatea inimii

Filed under: Locale |

rotar

Cluburile Rotary, împreună cu Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie, lansează duminică, 29 septembrie programul “Promenada Inimilor”, care se desfăşoară în 24 de oraşe din România, între acestea aflându-se şi Satu Mare. Anunţul a fost făcut de preşedintele Clubului Rotary, Szatmari Lajos, secretarul Clubului Rotary, Sorina Tulan, alături de primarul şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica şi Marcela Papici. Obiectivul programului “Promenada Inimilor” îl reprezintă încurajarea persoanelor de toate vârstele să facă mişcare, ca parte importantă a prevenţiei cardiovasculare. Cu atât mai mult cu cât, spune şeful Secţiei de chirurgie infantilă din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, Szatmari Lajos, potrivit ultimului raport al European Heart Network, bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala cauză de deces în România, nivelul depăşind 60%. ”Profesorul dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, spune că la fiecare 30 de minute un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?”, a spus Szatmari Lajos.
Concret, proiectul constă în marcarea unui traseu accesibil care are o lungime de 3,3 km, denumit “Drumul celor 4 poduri”, în condiţiile în care acesta cuprinde partea de dig mal drept al Someşului, având puncte de reper cele patru poduri de peste Someş. “Este traseul pe care îl încurajăm să fie parcurs cât mai des cu putinţă, de fiecare dintre noi, iar numărul de kilometri parcurşi îi putem cuantifica, traseul fiind marcat cu semne atractive, uşor de observat”, a declarat Szatmari Lajos.
Lansarea oficială a proiectului va avea loc duminică, 29 septembrie, la ora 13.00, în parcarea de la Ştrandul Nord Vest Termal Parc, iar punctul de start va fi în apropiere, mai exact pe dig. “În săptămâna 30 septembrie – 5 octombrie, pe care o numim “Săptămâna Inimii”, în fiecare zi, în intervalul orar 16.00-18.00, se vor organiza acţiuni care vor cuprinde parcurgerea traseului marcat”, a precizat Sorina Tulan. “Nu puteam organiza această acţiune de proporţii fără sprijinul şi implicarea Primăriei Satu Mare – partenerul oficial al proiectului în oraşul nostru. “Promenada Inimilor” este pentru întreaga comunitate sătmăreană, indiferent de vârstă sau de condiţia fizică! Iar 30 de minute de mers într-un ritm alert, dacă se fac de minim cinci ori pe săptămână, pot aduce nenumărate beneficii sănătăţii”, a concluzionat doctorul Szatmari Lajos.
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, i-a felicitat pe organizatori, declarând că astfel de manifestări sunt mai mult decât necesare. De asemenea, Cabinetele Dr. Coica vor fi prezente cu mai multe corturi pentru măsurarea glicemiei şi a tensiunii arteriale. Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a dat drept model de bune practicit colaborarea dintre Clubul Rotary şi Primăria Satu Mare.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *