21 June 2018

Nicio şansă pentru absolvenţi pe piaţa muncii

Filed under: Locale,Top News |

bursa

Absolvenţii sătmăreni de şcoli profesionale, licee, şcoli postliceale sau de facultăţi îşi găsesc foarte greu loc pe piaţa muncii din judeţ. Potrivit unei raportări făcute de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, doar 37 din cei 575 de absolvenţi din acest an înregistraţi de instituţie şi-au găsit loc de muncă, reprezentând 6,5%. Pentru a veni în sprijinul lor, AJOFM va organiza vinerea viitoare o bursă a locurilor de muncă destinată exclusiv acestora.

Doar 37 de absolvenţi angajaţi
În acest an, la AJOFM Satu Mare au fost înregistraţi un număr de 575 absolvenţi ai anului 2013, dintre care 31 absolvenţi liceu ciclu inferior, 441 absolvenţi învăţământ liceal şi postliceal, 99 absolvenţi studii superioare şi patru absolvenţi învăţământ special. Dintre aceştia, în perioada scursă de la terminarea şcolii şi până în prezent, au fost angajaţi 37 de absolvenţi, din care 27 de învăţământ liceal şi postliceal şi 10 cu studii superioare. Potrivit directorului AJOFM Satu Mare, Marcel Maruşca, pe perioada vacanţei şi-au găsit un loc de muncă sezonier 58 de elevi şi studenţi.
Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că statul acordă subvenţii semnificative celor care angajează absolvenţi din seria curentă. Astfel, potrivit directorului AJOFM, statul acordă subvenţii substanţiale celor care angajează absolvenţi şi anume 500 de lei pentru cei cu pregătire ciclul primar sau gimnazial, 600 lei pentru absolvenţii de liceu şi 750 lei pentru cei cu studii superioare. Angajatorul este însă obligat să menţină angajatul în activitate cel puţin 2 ani.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor din acest an, AJOFM Satu Mare va organiza, vinerea viitoare, o bursă a locurilor de muncă destinată acestora. La această acţiune, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, sunt invitaţi să participe, cei care vor să ia contact cu ceea ce se întâmplă pe piaţa muncii, să vadă ce meserii se caută, cum se completează un CV şi o scrisoare de intenţie necesare angajării şi, nu în ultimul rând, să-şi găsească un loc de muncă. Urmare a înregistrării în baza de date ca absolvent, persoana respectivă poate beneficia gratuit de serviciile oferite de AJOFM Satu Mare. De asemenea, absolvenţii se pot înscrie la cursurile de formare profesională organizate de AJOFM. Cele mai solicitate cursuri sunt cele pentru meseriile de lucrător comercial, ospătar, barman, inspector sau referent resurse umane, institutor, operator calculator electronic şi reţele, patiser, masor, agent de vânzări, operator introducere, validare şi prelucrare date.

Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *