More

    O nouă ediție a Festivalului Roman Zalău-Porolissum

    festival

    Reconstituirea luptelor dintre daci şi romani, confruntări ale gladiatorilor, dansuri dacice sau romane, toate culminând cu un recital extraordinar al trupei germane de symfonic metal Haggard. Toate acestea au loc la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum, care are loc, la Zalău şi la Porolissum, în perioada 5 – 8 septembrie. Conform Primăriei municipiului Zalău, organizatorul evenimentului, manifestările din acest an vor debuta joi, 5 septembrie, cu expoziţia ”De la tradițional la contemporan”, organizată de Biblioteca Judeţeană ”Ioniţă Scipione Bădescu” la Primăria Municipiului Zalău. Tot joi, de la ora 20.00, este programată lansarea filmului documentar realizat în cadrul proiectului ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”.

    Programul zilei de vineri, 6 septembrie, va începe, de la ora 16.00, cu o conferinţă interdisciplinară cu tema ”Siturile arheologice din România – între valoare istorică şi dezvoltare economică”, în Sala ”Avram Iancu” a Primăriei Municipiului Zalău şi va include şi lansarea schiţei monografice ”Zalău – un oraş la frontiera de nord – vest a Transilvaniei”.
    Un moment important al acestei zile este parada costumelor istorice, care va începe de la ora 19.00, pe traseul Parcarea de lângă Primăria Zalău – Primăria Zalău – Bulevardul Mihai Viteazu – Perla – retur. După paradă va avea loc şi deschiderea oficială a Festivalului Roman Zalău Porolissum.
    Sâmbătă, 7 septembrie, între orele 11.00 şi 19.00, Grădina Colegiului Naţional ”Silvania” Zalău este scena luptelor dintre daci și romani, prezentate de ”Cohors III Campestris” şi ”Lupii Daciei” ai Asociaţiei ”Amicii Muzeului” Zalău, ”Savaria Legio XV Apollinaris” din Szombathely (Ungaria), ”Virtus Antiqua” din Cluj-Napoca, Garda Apulum, Legiunea XIII Gemina a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia şi Trupa de arcaşi profesionişti din Bucureşti. În același cadru, vor avea loc dansuri dacice şi romane, prezentări de armament şi tactici militare antice, teatru antic, demonstraţii de trageri cu arcul şi ateliere de ceramică.

    Nemții de la Haggard, pe scena din Zalău
    Pe scena amenajată în parcarea din apropierea Primăriei Zalău, capul de afiș al zilei de sâmbătă este trupa de symfonic metal Haggard. Trupa are 16 membri, care îmbină muzica death metal cu cea clasică şi medievală. Muzica lor combină momente clasice, interpretate live la violoncel, flaut, oboi, harpă, vioară şi voce feminină, cu riff-uri metalice, voce growl şi violenţă de death metal. Liderul grupului este Asis Nasseri, un artist excepţional de origine afgano-germană, care compune toate piesele, cântă la chitară, percuţii şi voce.
    Duminică, dacii şi romanii se luptă din nou la Porolissum
    Duminică, 8 septembrie, în ultima zi a festivalului, cu începere de la ora 14.00, în amfiteatrul Complexului Arheologic Porolissum, din localitatea Moigrad, dacii și romanii se vor lupta din nou la Porolissum.
    Trebuie menționat faptul că, potrivit Primăriei Zalău, transportul publicului interesat de aceste evenimente la Complexul Arheologic Porolissum este asigurat în mod gratuit. Plecarea se va face cu autobuzele SC Transurbis SA Zalău din parcarea situată în spatele Primăriei Zalău, de la orele 13.00 şi 13.20, iar de la Castrul Roman de la Porolissum se va porni la orele 17.30, 18.30 şi 19.30.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE