More

    O pană de curent a paralizat centrul Sătmarului

    pana01

    Un scurtcircuit la reţeaua subterană de electricitate, urmat de un incendiu, a lăsat jumătate din centrul municipiului Satu Mare fără curent electric pentru mai multe ore. Incidentul a avut loc ieri în jurul orei 09.30, în faţa Băncii Ţiriac. La faţa locului au ajuns la scurt timp mai multe echipe ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Poliţia Locală Satu Mare, Electrica, Apaserv şi E.ON Gaz. După ce a fost sistată furnizarea de gaze, apă şi electricitate şi după ce au fost îndepărtate mai multe dale de beton, incendiul a fost stins în circa o oră de la producerea acestuia, în timp ce furnizarea energiei electrice a fost reluată în jurul orei 13.00. Pompierii au stabilit faptul că defecţiunea a fost produsă de un incendiu la un arc electric de la un manşon al reţelei subterane de electricitate. Totuşi, intervenţia nu a fost una facilă dacă avem în vedere faptul că reţeaua electrică din subteran este cuprinsă din nouă cabluri cu o capacitate de 6.000 de volţi.

    Fumul care prevesteste pana de curent
    Sătmărenii care au trecut ieri dimineaţă pe Bulevardul Transilvania, mai exact prin faţa Băncii Ţiriac, au observat cum dintr-un tufiş a ieşit un fum negru şi înecăcios. La scurt timp, trecătorii au anunţat prin Serviciul unic pentru situaţii de urgenţă – 112 – Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare. Ajunşi la faţa locului, pompierii au stabilit că este vorba despre un incendiu la reţeaua subterană de electricitate. Mai mult, locatarii unui bloc din zonă s-au alarmat după ce în apartamentele lor a ajuns fum din subsol. Pompierii au intrat în subsolul blocului pentru a verifica dacă incendiul nu s-a propagat şi în interiorul imobilului, dar eforturile lor au fost zădărnicite de faptul că cele mai multe beciuri erau închise cu lacăte, în timp ce proprietarii nu se aflau la domiciliu pentru a le deschide. În orice caz, eforturile pompierilor s-au axat pe zona din faţa Băncii Ţiriac, zona din care ieşea fumul cel mai dens.

    pana02Edilii au fost prompţi
    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi viceprimarul Radu Roca au ajuns imediat la faţa locului pentru a coordona activitatea serviciilor de urgenţă. “Am fost informat acum două minute că în zona Băncii Ion Ţiriac iese fum dintr-un canal. Dar deplasându-mă la faţa locului am văzut că este vorba despre cabluri electrice. Am izolat imediat zona, am anunţat Poliţia Locală să delimiteze zona. Am vorbit cu Transelectrica să decupleze cablurile. Am vorbit cu E-ON Gaz-ul să vină să vedem dacă este în zonă reţea de gaz pentru a lua măsurile de protecţie şi să identificăm cauza defecţiunii”, a declarat viceprimarul Radu Roca.
    Primarul Dorel Coica a precizat că a dat dispoziţie ca problema să fie remediată în cel mai scurt timp posibil, cu atât mai mult cu cât defecţiunea a afectat circa 40% din locuinţele din zonă. “În primul rând, am solicitat să vină un buldoexcavator care să decoperteze acel canal, în condiţiile astea nu se poate folosi apa pentru că este sursă electrică acolo. De asemenea, nu se poate intra pentru că sunt gaze foarte, foarte toxice. După decopertare probabil că se va vedea şi de unde a pornit incendiul şi unde merge şi să luăm toate măsurile. Din păcate, aproape 40% din zonă este fără curent electric. Facem toate demersurile ca să se poată remedia cât mai urgent. Rugăm populaţia să înţeleagă, este o chestiune care nu ţine de noi. Este o întâmplare. Trebuie să identificăm şi cauza acestui incendiu, dar este neplăcut. Asta este situaţia, trebuie să găsim o soluţie rapidă şi să înlocuim acele cabluri ca să redăm curentul populaţiei”, a declarat primarul Dorel Coica.

    pana03Cauza: un scurtcircuit
    După ce au fost asigurate reţelele de apă şi gaze, iar furnizarea energiei electrice a fost sistată, un buldoexcavator al Primăriei Satu Mare a decopertat toată zona pentru a facilita intervenţia pompierilor. Pompierii s-au folosit de măşti de gaze pentru a putea pătrunde în subteran, din cauza fumului dens şi înecăcios. “În faţa sediului Băncii Ţiriac din Satu Mare s-a produs o situaţie de urgenţă provocată de un scurtcircuit electric la cablurile subterane din faţa băncii. Intervenţia a fost destul de dificilă deoarece aşa cum aţi văzut au fost necesare utilaje în sprijinul nostru, deoarece noi nu dispunem deocamdată de buldoexcavator şi alte utilaje care au intervenit aici. După ce au fost date la o parte acele dale de beton, s-a intervenit pe tronsonul care adăposteşte cablurile pentru reţeaua de energie electrică a oraşului şi pe o porţiune de şapte metri s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu provocat acolo de un arc electric de la un manşon al colegilor de la Electrica”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE