25 June 2018

Prima monografie a Santăului, lansată ieri la Satu Mare

Filed under: Locale |

lansare

După ce a fost prezentată la Santău, în 17 august, o dată cu sfinţirea altarului de vară, cartea scrisă de Vasile Pop  intitulată  ”Santău, vatră creştină pe rugul istoriei”, fiind considerată prima monografie a acestei comunităţi, a fost lansată oficial ieri la Muzeul de Artă din Satu Mare în prezenţa oficialităţilor judeţene dar şi a oamenilor de cultură din judeţ. Pe lângă oficialităţi au fost prezenţi mulţi prieteni ai autorului, cunoscuţi din judeţ, dar şi din afara lui.
Cartea intitulată simbolic ”Santău, vatră creştină pe rugul istoriei” este cea de-a şasea carte scrisă de Vasile Pop, dar singura care descrie atât de punctual datinile, obiceiurile, eroii şi oamenii din comunitatea săntăuană. Pe lângă mărturii şi descrieri ale locului, cartea prezintă şi o parte din istoria locului, din acest motiv poate fi considerată o adevărată monografie. Poetul George Vulturescu, prezent şi el la eveniment, şi-a exprimat admiraţia pentru modul de a cuprinde în paginile cărţii cele mai semnificative detalii ale locului: ”Sunt mândru să aflu mereu câte ceva despre oamenii din zonă. Puţini dintre noi ştim datele istorice pe care le putem găsi în această carte, iar acum istoria acestui loc va putea fi citită şi de alţii”, a precizat poetul şi directorul Direcției Judeţene pentru Cultură și Patrimoniu Național.
Lansarea cărţii a durat aproximativ două ore, întrucât mulţi au fost cei care au dorit să îi adreseze cuvinte de mulţumire lui Vasile Pop, dar şi să îi laude munca.  Printre cei care au luat cuvântul a fost  publicistul Voicu D. Rusu, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, primarul comunei Santău, Marinel Rotaru, bibliotecarul Viorel Câmpean, dar şi alţi prieteni ai autorului care s-au exprimat doar la superlativ despre personalitatea şi munca scriitorului Vasile Pop.
Alexandra Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *